Celulelor noastre le place adevarul – de David Servan-Schreiber
Am o pacienta care e nefericita cu sotul ei. Dar prefera sa nu vorbeasca despre asta cu el; e mai bine sa se prefaca, spunandu-si ca totul este in regula. Altcineva stie ca deseurile uzinei de care se ocupa sunt toxice pentru mediul inconjurator; el face totul pentru a evita sa se afle asta, chiar daca nu se simte in largul lui.
O cunostinta, femeie de treizeci de ani, ascunde tututor faptul ca tatal ei este imigrant nord-african; ea se gandeste ca in societatea ei nu da bine.
Alta cunostinta e medic si consultant pentru mass-media; are cancer de zece ani si nu vrea sa se afle acest lucru; a urmat un tratament in secret.
Cel mai mare stres pentru o primata aflata in laborator este sa i se schimbe cusca si sa fie mutata intr-un grup nou, in mijlocul caruia trebuie sa-si asigure din nou pozitia sociala, luand-o de la zero. Omul este o maimuta goala care tine, ca si aceasta, la locul ei in trib. Nu-i place sa-si riste pozitia.
Chiar atunci cand suferim pentru ca rolul nostru social nu este – sau nu mai este – la nivelul valorii si aspiratiilor noastre, este foarte dificil sa ne eliberam, sa incetam sa ne conformam la ceea ce credem ca se asteapta de la noi. Sistemul nostru imunitar are nevoie sa simta ca traim cinstit cu noi insine.
Aristotel vorbea deja despre procesul de „autoimplinire” a omului. Pentru el, fiecare fiinta este ca un bulb care va deveni o planta unica. Fiecare trebuie, deci, sa porneasca de la ce vrea sa devina si sa faca totul in functie de potentialul pe care-l are.
Peste doua mii cinci sute de ani, Abraham Maslow, mare psiholog umanist, la originea miscarii dezvoltarii personale in anii ‘60, s-a dedicat unui studiu asupra oamenilor fericiti. A ajuns si el la concluzia lui Aristotel, ca acestia s-au „actualizat” mai bine, adica au mers mai departe in realizarea „eului” propriu. Ei s-au acceptat mai intai asa cum sunt si numai dupa aceea si-au indreptat privirea catre cei din jur.
Recent, profesorul Cole de la Universitatea din San Francisco a demonstrat ca trupul nostru are nevoie ca noi sa acceptam ceea ce suntem. El a urmarit mai mult de doua sute de barbati homosexuali timp de cinci ani. La finalul studiului, mai mult de trei sferturi dintre cei care alesesera sa-si ascunda homosexualitatea facusera cancer sau o infectie serioasa.
Mai multi autori concluzioneaza ca, pentru a functiona la nivelul cel mai bun, sistemul nostru imunitar are nevoie sa simta ca traim cinstit cu noi insine, ca suntem autentici, chiar cu riscul sa nu ne placa mediul in care traim. Mici si mari, ne afisam cu totii propriile masti. Dar curajul de a fi tu insuti pana in maduva oaselor face parte din insusi procesul vietii. Tine de fiecare dintre noi sa respectam acest semnal pe care ni-l lanseaza biologia..
Cronicar foarte citit al revistei « Psychologies » inca de la lansarea acesteia, David Servan Schreiber este fiul lui Jean Jaques Servan Screiber, politician si jurnalist francez. Astazi, scriitorul si doctorul David Servan Schreiber este profesor de psihiatrie la University of Pittsburgh School of Medicine. De asemenea, este lector la Facultatea de Medicina Lyon I. David Servan Schreiber este co-fondator al Centrului de Medicina Integrativa de la University of Pittsburgh Medical Center. In 2002 a primit Premiul pentru cariera exceptuionala in psihiatrie al Pennsylvania Psychiatric Society. Intre cartile pe care David Servan Schreiber le-a scris se numara “Vindeca depresia fara psihanaliza sau medicamente” tradusa si in romaneste la Elena Francisc Publishing. Cartile lui cunosc un succes imediat la scara internationala pentur ca ele descriu metode de vindecare accesibile oricui, noninvazive si care respecta dreptul omului la vindecare prin puterea proprie.