O enigma politista – de Marius Chivu
Considerat maestrul prozei scurte japoneze, Akutagawa s-a sinucis in 1927, la numai 35 de ani, lasand in urma peste 140 de povestiri si nuvele.
Cartea de fata aduna sase dintre cele mai bune povestiri ale lui, primele doua, Rashomon si Intr-un lastaris fiind textele care au stat la baza celebrului film al lui Akira Kurosawa din 1950.
Ma opresc asupra celei de-a doua povestiri, de departe cea mai interesanta, mai stranie si mai misterioasa. Un samurai si sotia lui intalnesc, pe un drum de padure, un talhar. Acesta il imobilizeaza pe barbat si o violeaza pe tanara femeie, iar samuraiul va fi gasit ucis.
Povestirea este ancheta unui comisar care are in fata declaratiile celor trei, barbatul ucis relatandu-si moartea prin intermediul unui medium. Cazul se dovedeste insa imposibil de rezolvat intrucat toti trei isi asuma omorul.
„Eu l-am omorat pe acel barbat…”, isi incepe talharul marturisirea, in care spune ca femeia s-a oferit sa fuga cu el cerandu-i, in schimb, moartea sotului, martorul necinstirii ei. Talharul recunoaste ca si-a dorit acea femeie de nevasta, dar, cum nu voia sa-i omoare barbatul oricum, l-a provocat la lupta. Fiind mai puternic, l-a ucis. In timpul luptei insa, femeia a disparut. A fugit si el, apoi a fost prins.
Femeia spune ca talharul a fugit lasandu-i pe amandoi in viata. Cand ea si-a revenit in simtiri, barbatul ei era tot legat. I-a citit in ochi dispretul si scarba, iar privirea lui impietrita si rece a umplut-o de „rusine, durere si manie”. Necinstita in fata propriului sot, femeia a hotarat sa-si ucida barbatul, apoi sa-si puna capat zilelor. „I-am implantat prin matasea chimonoului pumnalul in piept…”, marturiseste, apoi regreta ca n-a avut puterea sa-si gaseasca propria moarte.
Barbatul ucis transmite faptul ca sotia lui a vrut sa fuga cu talharul dupa ce acesta i-a marturisit dragostea lui subita, cerand insa moartea sotului. Talharul s-a aratat atunci dezgustat de femeie si i-a cerut sotului permisiunea de a o ucide. Femeia a disparut insa in lastaris, iar talharul a fugit si el. „Atunci am luat pumnalul de jos si mi l-am infipt in inima”, spune samuraiul.
Motivatia fiecaruia este onoarea pierduta. Talharul oricum urma sa fie spanzurat, iar marturisirea omorului ar fi incununat cu oarece demnitate propria legenda. Sotia a fost necinstita in fata propriului sot, niciunul neputand trece peste acest incident. Samuraiul si-a vazut propria sotie plecand cu talharul si dorindu-i moartea, cel necinstit fiind, de fapt, el insusi.
Cine este, totusi, adevaratul ucigas? Va doresc o lectura revelatoare!
de citit:
Rashomon
Ryunosuke Akutagawa
Traducere din limba franceza de Ion Caraion
Humanitas, 2007..
M-am nascut in septembrie 1978 la Horezu, am absolvit Liceul Economic si Scoala de Arte – Clasa de coregrafie, ambele din Rimnicu Valcea, apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde sunt si doctorand. De la debutul meu din Romania literara, in toamna anului 2000, am scris cateva sute de recenzii, cronici literare si eseuri. In ultimii ani am realizat rubrici culturale de televiziune la Antena 3, TVR Cultural si TVR 1 si am coordonat volumul caritabil Cartea cu bunici (Editura Humanitas). Sunt redactor al revistei Dilema veche, editor-coordonator al revistei Dilemateca. In rest, ascult mult rock – de la Led Zeppelin la Radiohead -, am o strungareata de 4 mm si sunt daltonist.