Now Reading
O vacanta cat viata – de Marius Chivu

O vacanta cat viata – de Marius Chivu

vacanta, copil

O carte despre romania interbelica, scrisa de un englez, fost actor. Din Moldova… tocmai la Londra.

Imaginati-va ca traiti intr-un orasel din Romania legionara a anilor ’30. Cand va duceti in piata sa faceti cumparaturi, oamenii incep sa va apostrofeze cu glas tare (asta pentru ca, am uitat sa va spun, sunteti evreica), si atunci va dati seama ca e doar o chestiune de timp pana cand o tragedie se va intampla familiei dvs., alcatuita dintr-un sot, un baietel si un al doilea copil, inca nenascut. Ce sacrificiu ati fi in stare sa faceti pentru a preintampina sau pentru a diminua iminenta tragedie?

Andrei are numai sapte ani cand parintii il trimit cu trenul, singur si din senin, la Londra, sa-si cunoasca unchiul, pe Rudolf Peterson, ajuns celebru tenor de opereta. Baietelul e prea mic pentru a intelege adevaratul motiv al acestei surprinzatoare si misterioase vacante care il va salva de la progrom, o vacanta ce va dura, de fapt, o viata intreaga. Rafinatul sau unchi Rudolf il va boteza Andrew si il va proteja de ororile vremurilor fasciste, ascunzandu-i destinul tragic al parintilor ramasi acasa in oraselul moldovean, sa infrunte antisemitismul epocii.

Andrew invata noua lim­ba, dar Andrei viseaza in romaneste la copilaria ramasa acasa. Ziua, Andrew e fascinat de noua tara, invata manierele, se integreaza aristocraticului stil de viata englezesc si se lasa cucerit de lumea triviala, comica si plina de glamour a operetei. Noaptea, insa, Andrei are cosmaruri cu parintii despre care nimeni nu-i mai spune nimic si de care ii e dor.

Cariera stralucitoare a seducatorului si melancolicului unchi Rudolf este plina de povesti formidabile si de personaje faimoase. George Enescu ii scrie scrisori, iar pe Dinu Lipatti pleaca in Franta sa-l vada cantand bolnav, in chiar ultimul sau concert, cu doua luni inaintea mortii.

Astfel, cu umor britanic si cu melancolia latino-balcanica, acest rafinat si dramatic Bildungsroman de exil romanesc, pe muzica de operete cu subiecte gipsy, povesteste, in paralel, emotionantul destin al baietelului, a carui salvare a insemnat despartirea de parinti, si subtila ratare a macho-tenorului Rudolf.

Finalul cartii ni-l arata pe Andrew ajuns la batranete, amintindu-si de acel Andrei care a fost odata si chiar intorcandu-se in Romania postcomunista, cautand nostalgic urmele mamei si pe cele ale fratelui niciodata nascut.

Publicat in 2002, Unchiul Rudolf este al doilea roman cu subiect romanesc scris de Paul Bailey (n. 1937), fost actor, nominalizat de doua ori la celebrissimul Booker Prize, un scriitor pasionat de istoria Romaniei si de literatura unor Bacovia, Mihail Sebastian si Max Blecher.

Unchiul Rudolf, Paul Bailey, Editura Humanitas

 

de citit:
Unchiul Rudolf
de Paul Bailey
traducere de Marius Chivu
Editura Humanitas, 2009

Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top