Spiritualitatea: un instinct – de David Servan-Schreiber
Paul nu este influentabil. Conduce o mica firma si a invatat ca nu trebuie sa ai incredere decat in tine. Nici in angajati, nici in soarta, nici in Dumnezeu. El accepta totusi sa urmeze recomandarile medicului sau pentru a scapa de migrene: douazeci de minute de „relaxare si meditatie” zilnice, in timpul carora se concentreaza doar la respiratia sa si la doua cuvinte la alegere, „calm” si „pace” de exemplu.
Este sfatuit sa se intoarca la aceste puncte de salvare atunci cand gandurile se indeparteaza, fara a astepta rezultate imediate. O luna mai tarziu, Paul este uimit de ameliorarea durerilor de cap. Dar se mira si de altceva: prezenta unei forte invizibile, personale, pe care o percepe atunci cand mintea i se „opreste”. Ea pare sa se nasca din interiorul corpului si din jurul sau. Binevoitoare si dulce, ii aduce zambetul pe buze, si el ajunge la un calm interior pe care nu-l cunostea pana atunci.
In laboratorul sau de cardiologie, la Harvard, profesorul Herbert Benson observa ca 25% din subiectii care participa la acest studiu, care urmeaza instructiunile de relaxare, au experiente «spirituale». Nu are importanta daca sunt atei sau cred in Dumnezeu. In schimb, altceva are importanta.
Femeile sunt mai sensibile decat barbatii. Din punct de vedere fiziologic, „raspunsul la relaxare”, cum il numeste Benson, este imaginea negativa a reactiei la stres: incetinirea ritmului cardiac si respirator, scaderea tensiunii arteriale si musculare, diminuarea importanta a consumului de oxigen. Beneficiile medicale sunt multiple si au referinte bune: 75% de vindecari ale insomniilor, 57% de reduceri ale simptomelor premenstruale, 36% de vindecari in cazuri de infertilitate la femei, reducerea aritmiilor cardiace, migrenelor, durerilor cronice, anxietatii.
In acelasi mod in care reactiile stresului, pe termen lung, sunt asociate numeroaselor boli, raspunsul relaxarii prin meditatie pare ca normalizeaza anumite functii ale organismului. Si surpriza! Subiectii care spun ca au avut o experienta de ordin spiritual in timpul pauzei meditative, par a avea cele mai mari beneficii asupra sanatatii.
Contemplarea in liniste este o practica universala, comuna tuturor religiilor. Totodata, importanta sa a scazut in societatea occidentala, in favoarea rugaciunii. Dar se pare ca deconectarea simultana a limbajului, a ratiunii si a preocuparilor zilnice reprezinta ingredientul esential al raspunsului relaxarii si accesului la un sentiment de universalitate si implinire in prezenta unei forte mai mari decat sine. William James, marele psiholog al secolului XIX, propunea deja acest lucru in cartea sa „Varietatea experientelor religioase”.
Poti refuza sa te oferi acestei experiente universale. Dar sa alegi vidul mai degraba decat experienta sacra, inseamna de asemenea un sistem de credinta. Si are, probabil, inconvenientul de a fi mai putin bun pentru sanatate…
Cronicar foarte citit al revistei « Psychologies » inca de la lansarea acesteia, David Servan Schreiber este fiul lui Jean Jaques Servan Screiber, politician si jurnalist francez. Astazi, scriitorul si doctorul David Servan Schreiber este profesor de psihiatrie la University of Pittsburgh School of Medicine. De asemenea, este lector la Facultatea de Medicina Lyon I. David Servan Schreiber este co-fondator al Centrului de Medicina Integrativa de la University of Pittsburgh Medical Center. In 2002 a primit Premiul pentru cariera exceptuionala in psihiatrie al Pennsylvania Psychiatric Society. Intre cartile pe care David Servan Schreiber le-a scris se numara “Vindeca depresia fara psihanaliza sau medicamente” tradusa si in romaneste la Elena Francisc Publishing. Cartile lui cunosc un succes imediat la scara internationala pentur ca ele descriu metode de vindecare accesibile oricui, noninvazive si care respecta dreptul omului la vindecare prin puterea proprie.