Viata de student – de Marius Chivu
Dupa cateva volume de poezie si o carte pentru copii, Ioana Nicolaie debuteaza cu acest „roman al Sabinei“, o tanara studenta din provincie ajunsa in Bucurestiul neprimitor al anilor ‘90. Au trecut doar trei ani de la Revolutie, Bucurestiul e, mai mult ca oricand, un oras pestrit, mizerabil si periculos.
Inflatia creste constant, au loc disponibilizari, oameni disperati si naivi isi pun banii la Caritas, printre blocuri apar chioscurile si magazinele second-hand, strazile sunt nesigure, iar strainii, dubiosi. Studenta sub vremi cu cicatrice comuniste, venita sa razbeasca in orasul unde e agresata si jefuita si fara a avea o relatie apropiata cu parintii, Sabina duce o viata saraca, cu multe necunoscute si cu sacrificii, cu griji si cu privatiuni, epuizanta si rutinata, intr-o perpetua goana pentru supravietuirea care ii interzice placerile „vinovate” ale vietii de student.
Pelegrinajul din garsonierele ieftine de cartier in camerele inghesuite de camin seamana cu un exil in miniatura, povestea Sabinei fiind odiseea oricarei studente nevoite sa-si gaseasca o gazda sau o camera de camin, sa-si caute apoi un job, dar sa si invete, pentru a-si pastra bursa si, cel mai important, sa reziste tentatiilor. O vreme, lucreaza ca manechin uman in vitrina unui magazin, vinde intr-un fast food, apoi, alaturi de Eman, prietenul ei, esueaza in incercarea de a face cariera ca agenti de vanzari ai unor tigari-minune si, in cele din urma, isi fac un mic chiosc alimentar in camera caminului din Fundeni.
Grijile afacerii, teama de razii, examenele, lipsa timpului liber, a distractiilor si a calatoriilor sunt tot atatea frustrari adunate in timp. In gazda, cu chirie sau in camin, tot viata provizorie se cheama, iar supravietuirea studenteasca uzeaza relatia celor doi.
Dupa cateva semne incerte, protectorul Eman se dovedeste un ratat, si mitoman pe deasupra. Previzibil, o insala pe Sabina, care afla, intamplator, cine este el cu adevarat. Modesta, credincioasa si cuminte, Sabina nu e un personaj spectaculos, nici ratata, nici victorioasa, e o supravietuitoare cumva cu capul in pamant, impresionand printr-o tristete surda si prin rezistenta ei umila.
Dincolo de personajele secundare, fiecare cu povestile lui, si de fundalul social, romanul Ioanei Nicolaie are un puternic filtru liric, O pasare pe sarma fiind, de fapt, un bildungs-poem urban in gri despre supravietuire la varste tinere, un poem cu gustul amarui al tristetii si al compasiunii pentru o fata saraca sezand singura pe sarma vietii.
de citit: |
M-am nascut in septembrie 1978 la Horezu, am absolvit Liceul Economic si Scoala de Arte – Clasa de coregrafie, ambele din Rimnicu Valcea, apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde sunt si doctorand. De la debutul meu din Romania literara, in toamna anului 2000, am scris cateva sute de recenzii, cronici literare si eseuri. In ultimii ani am realizat rubrici culturale de televiziune la Antena 3, TVR Cultural si TVR 1 si am coordonat volumul caritabil Cartea cu bunici (Editura Humanitas). Sunt redactor al revistei Dilema veche, editor-coordonator al revistei Dilemateca. In rest, ascult mult rock – de la Led Zeppelin la Radiohead -, am o strungareata de 4 mm si sunt daltonist.