Now Reading
Daniel Craig, James Bond VIII

Daniel Craig, James Bond VIII

Revista Psychologies

De mare dramatism si de un deosebit impact politic dar si psihologic a fost rolul detinut ca si filmul relaizat in 2005, Munich (Munchen), regizat de Steven Spielberg. Pelicula porneste de la atentatul de la Munchen, din 1972, cand 11 atleti israelieni participanti la Jocurile olimpice au fost asasinati de un grup terorist. Filmul povesteste cum dupa acest moment ramas in istorie cu numele Septembrie Negru, primul ministru al Israelului, Golda Meir, a incuviintat o actiune a Mosadului de identificare si pedepsire (tot prin asasinare) a vinovatilor. Filmul Munich a fost lansat in ianuarie 2006.

In noiembrie acelasi an, se lanseaza si Casino Royale, in care Daniel Craig are rolul lui James Bond. Pentru acest rol, Daniel Craig a fost nominalizat la premiul BAFTA si a primit premiul pentru cel mai bun actor la Evening Standard British Film Awards. A urmat Quantum of Solace, in 2008. Acestea sunt doar primele din cele cinci filme pentru care Craig a semnat cu EON Productions. Atitudinea rezervata cu care evita publicitatea si onorurile covorului rosu fac din Daniel Craig un James Bond interiorizat, consecvent cu rolul si cu viziunea autorului Ian Fleming asupra eroului sau. Personajul creat de Craig este caracterizat de critica si mass media ca ironic, brutal si rece.

Dintre toate proiectele la care Daniel Craig a lucrat si lucreaza intre timp, merita asteptat cu mare interes filmul I, Lucifer regizat Dan Harris, in care detine rolul titular. Filmul se afla in productie si este anuntat pentru anul viitor. Motivul clasic faustian este reluat si in acest film: Satan primeste un corp uman de care trebuie sa aiba grija si pe care, daca va dovedi ca il merita, il va castiga definitiv. Iar dupa o viata virtuoasa, se va putea intoarce in Rai. Povestea apartine scriitorului Glen Duncan, nascut in 1965, in Anglia.

Zodia: Pesti (2 martie)

 

 

Pentru amatorii de cifre si concluzii

Creatorul lui James Bond

Ian Lancaster Fleming (1908 –1964) era englez, era jurnalist, era scriitor si fusese, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Comandor in Marina Regala. In aceasta din urma imprejurare, Fleming a participat la ticluirea unor proiecte secrete antispionaj, dovedindu-si inca de atunci iscusinta in domeniu.

In seria James Bond, Fleming a semnat 12 romane si doua volume de povestiri. Unul dintre romane, The Man with the Golden Gun, si volumul de povestiri Octopussy and The Living Daylights au aparut dupa moartea autorului, survenita pe neasteptate, la varsta de 56 de ani, in urma unui atac de cord.

Ian Fleming a scris o povestire pentru copii care sta la baza unui alt film de succes: Chitty Chitty Bang Bang (1968, cu Dick Van Dyke in rolul principal).

Care a fost cel mai reusit film cu James Bond?

In arta, asemenea intrebari nu se pun. Daca, insa, consideram incasarile principalul criteriu al succesului, iata un clasament:

Titlul anul In rolul lui James Bond Regizor Incasari
(actualizate
conform inflatiei)
– milioane USD –
Thunderbal 1965 Sean Connery Terence Young 966,5
Goldfinger 1964 Sean Connery Guy Hamilton 868,7
Live and Let Die 1973 Roger Moore Guy Hamilton 785,7
You Only Live Twice 1967 Sean Connerey Lewis Gilbert 720,4
The Spy Who Loved Me 1977 Roger Moore Lewis Gilbert 666,4

Pe ultimul loc, Licence to Kill, 1989, cuTimothy Dalton, regizat de John Glen:$271,6.

James Bond contra James Bond

In 1983 au aparut doua filme cu James Bond: unul cu Roger Moore si unul cu Sean Connery.

Octopussy, cu Roger Moore era regizat de John Glen si produs de compania EON Productions, producatorul traditional al lui James Bond.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa un lung razboi in justitie intre Kevin McClory, coautor al scenariilor, alaturi de Ian Fleming si United Artists/MGM care preluase copyright-ul pentru scenariul filmului Thunderball, dupa moartea lui Fleming, in 1964. Cand, in sfarsit, McClory si-a castigat drepturile, a decis sa dea o lovitura producatorului EON, cu Never Say Never Again, un remake aproximativ al lui Thunderball, in care urma sa joace Sean Connery.

Una peste alta, publicul a fost castigator: au iesit pe piata doua filme de succes cu doi actori de exceptie. Ca incasari, Octopussy s-a situat putin deasupra, cu 187,5 milioane USD, fata de 160 milioane pentru Never Say Never Again. La nivelul actual, aproximativ 405,8 milioane USD contra 346,2 milioane USD.

Si povestea nu s-a sfarsit…

Text: Mihaela Serea
Imagini: dreamstime.com

Pages: 1 2 3 4
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top