Dr. Miruna Nicolae: verdictul oftalmologului
Da, poţi să ai o vedere bună și la 40 de ani, și după 60 de ani!
Suntem oameni activi! Deși încercăm să avem un stil de viaţă echilibrat, unele probleme oftalmologice apar oricum. Discutând cu Dr. Miruna Nicolae, chirurg oftalmolog cu o bogată experienţă, despre meseria de medic, am abordat și cele mai comune boli oftalmologice, prezbiopia, care apare după 40 de ani, respectiv cataracta, care apare după 60 de ani.
Psychologies: Ce înseamnă să fii medic?
Dr. Miruna Nicolae: Să fii medic este o meserie complexă, dificilă, solicitantă, dar care îţi oferă foarte multe satisfacţii. Înseamnă să fii dedicat pacienţilor, să ai compasiune pentru suferinţa lor, dar să știi și cât de mult poate schimba în bine fiecare gest terapeutic pe care îl faci. Este adesea nevoie de „sânge rece”, uneori trebuie să dai vești nu tocmai bune, fiind necesară o mare empatie și delicateţe. Din punctul meu de vedere, este o meserie minunată.
Psychologies: Cum ai ajuns oftalmolog?
Dr. Miruna Nicolae: După ce am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, am obţinut locul 35 pe ţară la examenul de rezidenţiat, ceea ce mi-a permis să aleg orice specialitate. Hotărârea mea era oricum clară, astfel am intrat în rezidenţiat în specialitatea oftalmologie la Spitalul Militar Central din București. Acolo l-am avut îndrumător pe cel mai bun dintre cei buni, Conf. Dr. Mircea Filip, care mi-a arătat tainele acestei minunate specialităţi, învăţându-mă și îndrumându-mă pas cu pas, așa cum îi place să spună „tot ce știu și fac eu, trebuie să faci și tu”. Au urmat și specializări în străinătate, cea mai importantă la Paris, la Hôtel Dieu, unul dintre cele mai renumite spitale din capitala Franţei. Toate au contribuit la formarea mea profesională de chirurg oftalmolog. Este un drum lung și greu, dar care clar merită din toate punctele de vedere.
Psychologies: Care a fost obstacolul pe care l-ai întâlnit în cariera ta și cum l-ai depășit?
Dr. Miruna Nicolae: Sunt obstacole, le poţi întâlni oricând, uneori le depășești mai repede, alteori nu. Orice complicaţie, în mod special intra operatorie, pe care reușești să o rezolvi te ajută să mergi mai departe și te face mai bun.
Psychologies: Ce înseamnă pacientul pentru tine?
Dr. Miruna Nicolae: Pacientul este cineva ca tine, cu o problemă, iar tu, medicul, trebuie să faci tot ce este posibil să o rezolvi. Este cineva care trebuie tratat așa cum ai vrea și tu să fii tratat la rândul tău.
Psychologies: Există în abordarea oftalmologică și o latură psihologică?
Dr. Miruna Nicolae: Da, și este foarte importantă. Când vine vorba despre ochi, oamenii sunt foarte temători, și este absolut normal. Pacientul vine la medic pentru că are o problemă, vine plin de speranţă și încredere, deci este important să nu-l dezamăgești. Chiar și atunci
când situaţia este mai critică, trebuie oferite sfaturi și încurajări care să-i ușureze suferinţa.
Psychologies: Cataracta este boala bătrâneţii?
Dr. Miruna Nicolae: Cataracta nu mai este doar o boală a bătrâneţii. Evident ea apare mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani, dar din păcate în zilele noastre sunt din ce în ce mai multe cazuri la care cataracta apare și la vârste mai tinere.
Psychologies: Ce ne poţi spune despre operaţia de cataractă?
Dr. Miruna Nicolae: Operaţia de cataractă este o intervenţie de rutină dacă se face atunci când boala nu este foarte avansată. Se face în ambulatoriu, cu anestezie locală, durează puţin, și constă în înlocuirea cristalinul opacifiat cu un cristalin artificial. Recuperarea vizuală este rapidă, tratamentul constă în administrarea de picături după operaţie. Cu ocazia operaţiei, dacă se alege un cristalin multifocal sau de tip EDOF, pacientul poate să scape și de ochelari.
Psychologies: Care este cea mai frecventă teamă pe care o auzi de la pacienţii cu cataractă?
Dr. Miruna Nicolae: Ca la orice operaţie: „pot să rămân fără vedere?”
Psychologies: A scăpa de ochelari – frumuseţe sau sănătate?
Dr. Miruna Nicolae: Ambele, din punctul meu de vedere. La Ama Optimex beneficiem de gama completă de proceduri chirurgicale prin care putem schimba calitatea vieţii pacienţilor, asigurându-le independenţa faţă de ochelari, indiferent de dioptria pe care o au.
De la cele mai noi tehnici laser Zeiss SMILE (corecţia miopiei și a astigmatismului miopic), FemtoLASIK (hipermetropie), PRESBYOND (prezbiopie, ochelari de citit) până la implantul de cristalin în scop refractiv, toate vin în ajutorul pacienţilor care poartă ochelari sau lentile de contact.
Psychologies: Dar ce facem când începem să avem nevoie de ochelari de citit?
Dr. Miruna Nicolae: Nevoia de a purta ochelari de citit apare la toată lumea fără excepţie după vârsta de 40 de ani, fiind vorba de un proces natural de îmbătrânire a acomodaţiei ochiului. Aceștia îl împiedică pe omul activ al zilelor noastre să își desfășoare activităţile cotidiene și poate deveni chiar frustrant pentru el. Din fericire, tehnicile moderne pot să rezolve și această situaţie, cea mai evoluată în acest sens fiind tehnica PRESBYOND, o tehnică laser, minim invazivă prin care se corectează prezbiopia.
Psychologies: Să vorbim puţin și despre ce poate merge rău în timpul unei operaţii…
Dr. Miruna Nicolae: Depinde de tipul de operaţie. În cazul tehnicilor laser, complicaţiile sunt minime, dacă apare ceva se rezolvă fără să aibă repercusiuni asupra vederii finale postoperatorii.
La operaţia de cataractă, complicaţiile apărute în timpul operaţiei se rezolvă atunci pe moment, existând situaţii foarte rare când mai este cazul de reintervenţie sau intervenţii din sfera chirurgiei vitreo-retiniene.