Emoţii pe șevalet
Arta ajută mult la exprimarea creativității. Ea exprimă stări, ne dezvăluie poate multe emoții prizoniere în subconștient. Arta e o formă de terapie, în opinia mea. Mie mi-a adus foarte multă bucurie, foarte multă împăcare cu mine, foarte mult echilibru în viață.
Psychologies: Ana, te-am prins în atelier, ce pui la cale?
Ana Paz: Sunt multe direcții în care activez în ultima vreme. Chiar acum încerc să înregistrez niște bucățele dintr-un curs online pe care îl pregătesc despre mix-media. În artă asta înseamnă să combini mai multe tehnici cu mai multe mijloace, de la acuarelă, tempera, acrilice, colaj, ștampile.
Te bucuri de o experiență creativă în timp ce creezi un curs. Extraordinar!
A. P.: În artă e foarte important să te bucuri de proces, ca să avansezi. Altfel, e ca și cum ai merge la un job-ul care nu-ți place, doar pentru rezultatul final. Aici contează parcursul, care îți dă bucuria sufletului.
Cursul acesta este un fel de apogeu al ultimilor ani pe care i-am petrecut înconjurată de artă și creativitate, este rezultatul experienței mele de workshop-uri și retreat-uri. Și îl creez pentru că mi-am dat seama în anii aceștia care sunt credințele limitative ale oamenilor și care sunt așteptările lor când vin la un atelier de pictură sau la un retreat. Este și o parte de dezvoltare personală în acest curs.
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.