Now Reading
Genetica și nutriția: povestea din spatele clinicii create de Dr. Adina Trandafir

Genetica și nutriția: povestea din spatele clinicii create de Dr. Adina Trandafir

Revista Psychologies

Niciodată nu este prea târziu să schimbăm obiceiuri de o viață, orice mic efort și progres înseamnă însă foarte mult pentru organism. Recompensa este uriașă.

Psychologies: Care este povestea care v-a condus către domeniul nutrigeneticii? A existat un moment definitoriu care v-a inspirat să începeți această călătorie?

Dr. Adina Trandafir: Cariera mea profesională, începută cu mult timp în urmă,  s-a axat pe genetică.  Imediat după terminarea facultății am fost invitată să încep un doctorat în domeniul geneticii medicale. Ce implica acest proiect? Multă muncă, studiu permanent – cu senzația constantă că ești cu un pas în urma noilor descoperiri într-un domeniu vitregit în România anilor 90,  într-o perioadă în care lipsurile erau atât de mari în cercetare, în ceea ce privește dotarea și accesul la informații comparativ cu alte țări. Din fericire, am avut parte de mentori minunați și de sprijin și colaborare atât în țară, cât și în colective de cercetători din afara țării – nu pot sa nu menționez aici specialiștii de la Institutul de Genetică Umană al Universității din Bonn. Genetica umană înseamnă mult mai mult decât informația genetică, patologiile care se pot transmite ereditar, bolile genetice. Înseamnă felul în care ne raportăm noi la acest material genetic, să înțelegem cum putem influența manifestarea lui. Ulterior, am urmat masterul de nutriție la UMF Carol Davila. Și preocuparea a devenit o pasiune pe care acum o pun în practică.

Psychologies: Care au fost cele mai mari provocări personale pe care le-ați întâmpinat în timpul construirii clinicii și cum le-ați depășit?

Dr. Adina Trandafir: Cred că provocările se mențin și acum – la cinci ani de la înființarea clinicii, și cred fac parte din provocările oricărui antreprenor. Clinica Nutriscience este o clinică mică, nici pe departe o corporație, totul este mult mai transparent și mai vizibil, interacțiunea umană – atât între noi, echipa, cât și cea cu pacienții- timpul pe care îl dedici ca specialist – ești pasionat de ceea ce faci, nu este doar un job oarecare.

Mi-am dorit un loc special pentru mine și pentru pacienți, să simtă diferența, să simtă că ne pasă de ei ca persoane și de rezultatele și starea lor . După multe încercări , sper eu că am reușit. În al doilea rând, cred că este vorba de ceea ce fac eu personal, de disponibilitatea absolută pe care o am când este vorba despre clinică, de preocuparea permanentă ca lucrurile să fie făcute corect, în folosul pacienților, al colegilor și al colaboratorilor. Această permanentă analiză și punere în balanță, este bine/nu este bine, îți consumă timpul  și energia.  Eu am aceste preocupări permanent, cred că orice antreprenor le are și mai cred că sunt obligatorii în domeniul sănătății. Acolo unde este vorba despre oameni și starea lor de bine.

Psychologies: Există vreun ritual zilnic sau o practică personală pe care o considerați esențială pentru echilibrul dvs. mental și emoțional?

Dr. Adina Trandafir: Poate dezamăgesc, dar nu o să invoc o rutină a feței, meditație. Primul gând este să îmi pun în practică corect și riguros programul, care include multe, începe devreme și se termină târziu. Familie – să fiu prezentă fizic și emoțional pentru ei –  armonia și afecțiunea în familie sunt sursa noastră de echilibru, de energie și ne asigură – paradoxal – disponibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți, clinică; sport – obligatoriu și esențial fără scuze și excepții; cumpărături; gătit – esențial să avem acest obicei sănătos de a găti și implicit mânca în familie.  Și, evident, permanentă instruire. Aș spune că 80% din lectura  mea este cea de specialitate, nutriție, genetică și nutrigenetică.

Psychologies: Ce vă motivează în fiecare zi să continuați să vă dezvoltați clinica și să ajutați oamenii prin nutriție și nutrigenetică?

Dr. Adina Trandafir: Starea de bine a celor care ne urmează sfaturile, acel sentiment că poți să le schimbi în bine viața.  Percepția lor că sfatul nostru este folositor și are efect după primele zile. Pe noi,  echipa, nu ne miră acest lucru, noi înțelegem exact fiziologia organismului și cât de mare este impactul pe care nutriția și stilul de viață în general îl pot avea asupra noastră.

Psychologies: Dacă ați putea să vă întoarceți în timp și să oferiți un sfat propriei versiuni mai tinere, care ar fi acela?

Dr. Adina Trandafir: Anii tinereții sunt extrem de plini, profesional, personal, apariția copiilor, dorința de a face cât mai multe, cât mai repede și cât mai bine, eventual arzând etape. Și nu cred că reușim să ne bucurăm efectiv de toate acestea, să le conștientizăm, toate realizările, toate înfrângerile. Acesta este cred eu motivul pentru care afirmăm mereu că au zburat anii. Aș vrea să mă bucur mai mult de toate experiențele tinereții.

Psychologies: Care este cea mai mare satisfacție pe care o simțiți din munca pe care o faceți? Există un moment specific în cariera dvs. care vă aduce mereu un zâmbet?

Dr. Adina Trandafir: Este cert că fac cu pasiune această muncă, prin urmare fiecare zi îmi aduce satisfacții. Cred, de asemenea, că îmi place mult să ajut, să fac bine, de când sunt copil. Avem cazuri sociale în clinică, îi ajutăm pe acești oameni cu sfaturi gratuite, uneori este vorba și despre adulți, dar în special despre copii sau adolescenți: fie că este vorba despre copii din familii cu venituri modeste, fie despre adolescenți din familii fără probleme materiale. Îi încurajez pe acești adolescenți să vină singuri, să își continue programele recomandate de noi. Cred că este mulțumirea mea cea mai mare. De asemenea, o altă satisfacție – să îi conving pe pacienți că nimic din ceea ce au făcut greșit nu este un insucces, orice progres este util și lăudabil și consecvența în aceste mici progrese ne va conduce către schimbarea reală și permanentă în viața noastră. Uneori îmi este evident,  din momentul în care intră pe ușa cabinetului, că timpul parcurs de la ultima întâlnire nu a fost benefic, observ tristețe, dezamăgire. Dar le explic că tuturor ni se întâmplă, că nu este o anulare a ceea ce au făcut, că suntem ființe cu sensibilități diferite, cu reacții diferite la stres.

Psychologies: Dacă ar fi să descrieți într-un cuvânt ce înseamnă Nutriscience pentru dvs., care ar fi acela și de ce?

Dr. Adina Trandafir: Proiect. Clar acesta este cuvântul. Pentru că simt permanent că trebuie să întreprind ceva care să transforme Nutriscience în ceva și mai bun, și mai special, și mai profesionist. Dacă trăim cu impresia că perfecțiunea a fost atinsă, visul împlinit, atunci nu mai evoluăm.

Psychologies: Cum vedeți viitorul nutriției personalizate în România? Credeți că acest domeniu va deveni din ce în ce mai popular?

Dr. Adina Trandafir: Nutriția pare în mod eronat un domeniu facil, plasat undeva la granița între știință și entertainment. Oricine poate să dea sfaturi și să aibă convingeri. Ceea ce nu se înțelege, însă,  este că exact așa cum nutriția poate să facă mult bine, poate să și dezechilibreze. Cred că suntem destul de departe de practicarea nutriției personalizate în România, dar cu pași mici și prin educație, există speranță.

Psychologies: Ce sfaturi le-ați oferi celor care doresc să își îmbunătățească starea de bine printr-o abordare personalizată a dietei și stilului de viață?

Dr. Adina Trandafir: Niciodată nu este prea târziu să schimbăm obiceiuri de o viață, orice mic efort și progres înseamnă însă foarte mult pentru organism. Recompensa este uriașă.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top