Irvin Yalom: Toti cautam un sens
Biografie
|
In viata exista anumite etape care accentueaza preocuparea in ceea ce priveste moartea. De exemplu, acum imi vin in minte copiii intre patru si cinci ani. Cred ca moartea face parte din preocuparile noastre pe tot parcursul vietii, dar sunt momente cand suntem mai constienti de asta.
De exemplu, la patru-cinci ani este varsta la care descoperim prima oara ca moartea exista. Copiii la aceasta varsta vorbesc despre asta cu parintii lor, pun intrebari despre sensul acestui fapt. Pentru parinti este dificil cand sunt confruntati cu aceste intrebari, pentru ca ei insisi nu au gasit raspunsuri la ele. Apoi, acest interes se diminueaza pentru cativa ani, dar revine in adolescenta.
Adolescentii sunt foarte preocupati de moarte, de cum sa-i faca fata. De aceea se angajeaza uneori in actiuni cu caracter sfidator la adresa mortii. Sunt indrazneti si necugetati, ca si cum si-ar dori sa intalneasca moartea, sa o cunoasca.
Apoi, pe masura ce trec anii, viata se umple cu doar doua lucruri: cresterea unei familii si reusita profesionala. Moartea trece in plan secund pentru o vreme, pana la criza varstei de mijloc. Atunci, oamenii isi reevalueaza existenta incercand sa gaseasca un sens in ea. Toti cautam un sens.
Ce ii sfatuiti pe toti acestia?
Unii oameni fac fata mortii folosind negarea. Orice om, orice animal vrea sa isi continue existenta si se teme de moarte. Vrea sa o evite. Acesta e modul in care religiile s-au dezvoltat, incercand sa gaseasca modalitati de a face fata mortii. Religiile ofera multa alinare in fata mortii. Dar si negarea mortii, prin aceea ca propovaduiesc o viata de dupa moarte, acesta e un aspect important al crestinismului. Terapeutii trebuie sa fie mult mai deschisi cand vorbesc despre aceasta teama. Ei impartasesc impreuna cu pacientul conditia umana.
Cum sunteti receptat de catre cititori?
Unul dintre romanele mele, Plansul lui Nietzsche, a castigat medalia de aur… Calaul dragostei a fost mult timp pe lista New York Bestsellers. Acum scriu un roman despre filozoful Schopenhauer, din aceeasi clasa cu Plansul lui Nietzsche. Incerc sa-i cercetez filozofia, originea ideilor sale, de unde i-au venit ele.
Faceti un fel de terapie prin literatura?
Da, pentru ca acum sunt un scriitor. Cartile mele reprezinta un mod de a preda ceea ce stiu.
Viviana Musa si Ioana Lazar.