Monique Fradot: Putem invata sa iubim
Monique Fradot este psihoterapeut de cuplu si autoarea unor carti vindecatoare prin ele insele. A venit in Romania pentru a-si lansa o carte si a fost surprinsa sa vada cati cititori are aici. E calda, ii place sa povesteasca si sa pozeze. Pe scurt, o prietena si un… maestru.
Psychologies: Ce face ca doi parteneri sa se intalneasca si sa se iubeasca?
Monique Fradot: La inceput, sunt lucruri despre care nu ne putem da seama sau aminti. Sa zicem, chestii fizice, un zambet, apoi pot fi valorile. Dar, la inceput, sunt chestii impalpabile („El e un dulce, ea e plina de viata“…). Uneori e contradictoriu ceea ce spunem despre celalalt. Sunt lucruri inconstiente.
Intalnirea sentimentala tine de hazard?
In viata nu exista hazard. Dar in jargonul nostru de psihologi si analisti tranzactionali spunem ca prima data e hazardul, a doua oara e coincidenta, a treia oara e vorba deja despre un scenariu. Daca intalnim acelasi tip de persoana, in cupluri succesive rezulta ca e vorba despre un scenariu sentimental inconstient.
E si umbra si lumina, sunt si defecte si calitati pe care le vedem la partener, dar nu exista hazard. Totul intra in aceste concepte. E posibil sa repetam, in alegerile noastre sentimentale, istoria familiei. Eu abia la 60 de ani incep sa inteleg destinul, un destin de care suntem totusi liberi. Destinul ar putea spune: „E facut/a pentru mine“, dar nu, exista o multime de persoane care pot fi „facute pentru mine“. Hazardul e acolo, da. Dar ce facem noi din acest hazard?
Biografie
|
Cum ne construim relatia?
Cand suntem vindecati, intalnim persoane diferite. Dar cuplul, daca vrem sa dureze, tebuie sa evolueze. In cuplu ne putem transforma. Daca traiasc 60 de ani cu un om, eu nu sunt la fel in cursul acestei relatii. Asta inseamna „doliul“ psihologic, despartirea de ceea ce a fost pentru ceea ce va veni. Trebuie sa facem doliul zilei de ieri pentru ca sa putem spune azi: „Buna ziua, tie, celui sau celei altfel decat ieri“.
Vedem cupluri de durata care nu mai au nimic intre ei. Cum supravietuiesc ?
Da, exista. E adevarat ca putem avea partea negativa, pe care nu o putem evita. Daca ar fi atenti, si-ar da seama ca mai exista ceva. Acest lucru, iubirea de la inceput, exista acolo, mereu, undeva, ca un diamant in gunoi. Chiar daca ma aflu in mai multe cupluri succesive, eu sunt aceeasi persoana si pot repeta greseala pe care am facut-o anterior. Pot sa ma remarit dupa o criza, dar pot sa fac aceleasi greseli.
Intr-o intalnire amoroasa, noi, femeile, avem nevoie sa stim ca la barbat inima completeaza sexualitatea si ca la femei „inima are un sex“. In cabinet, aud de la femei: „ma simt ca un obiect si nu pot fi o fiinta sexuata“. Dar iubirea este si sex, acesta este aspectul unic al iubirii de cuplu! La mine vin oameni care sunt gata sa se ucida. Dar cand ii intreb „cum era la inceput cuplul lor“ ea imi raspunde: „Pai, el era atent etc. …“
Si cum se regaseste acel sentiment initial?
Trebuie ca in primul rand sa vrea amandoi si sa nu cedeze in acest efort. Daca vor amandoi, pot sa va spun sigur ca se vor regasi. De unul singur nu se poate.
Apoi trebuie sa traverseze diferite etape. Trebuie sa tina la directia iubirii lor. Sa mearga pana la capatul terapiei de cuplu. Oamenii au nevoie sa descopere cum se iubeau, apoi sa se descarce de furie, de frustrarile acumulate. Dar trebuie regasita legatura, apoi sa aiba curajul de a spune lucrurile despre care nu s-a vorbit timp indelungat, si asta poate lua ani!
Apoi putem ajunge la capat. Pentru ca la inceput suntem indragostiti, apoi trebuie sa invatam sa iubim: sa impartasim emotii, sa iertam, sa trecem din nou, episodic, spre autonomie…