Now Reading
Laura Nureldin, despre educatia financiara a copilului

Laura Nureldin, despre educatia financiara a copilului

Revista Psychologies

copil, bani, educatie financiara

La 14 ani ai buletin. La 18 poti sa votezi si sa bei alcool (in general, nu e indicat sa faci invers). Din pacate, nu exista o varsta „legala” pana la care sa traiesti intr-o dulce inocenta in privinta faptului ca (aproape) nimic nu e gratis. Constientizarea existentei si a rolului banilor ar trebui sa vina firesc pentru un copil, asa cum se intampla cu vorbirea.

Sigur, e greu sa ii explici unui pusti de 3 ani cum de, in schimbul unor bucati de hartie colorata poti obtine orice, de la un pachet de biscuiti la bunavointa unui decident; si mai greu e sa ii explici de ce banii de la Monopoly nu au acelasi efect – dar asta va intelege singur, ceva mai tirziu.

Important este sa incerci sa traduci pe limba lui si la nivelul lui de intelegere faptul ca un lucru abstract, investit de noi cu o anumita valoare, poate substitui un lucru concret. Da-i timp pentru asta. El va trece intai prin copilaria sistemului economic, sau, daca vrei, prin sistemul economic al copilariei: trocul. Va face schimb de jucarii cu prietenii lui, ca sa-si completeze colectia de monstruleti din nu stiu ce desen animat la care tu nu te-ai fi uitat nici in ruptul capului.

Asa incepe sa evalueze lucrurile, sa le dea o anumita valoare in raport cu altele. De ce monstruletul A, care e NU e asa de mare si colorat ca monstruletul B, e mai important, mai VALOROS? Pentru ca e mai rar, „ceilalti se gasesc pe toate drumurile, pana si Stefanut de la 5 il are, hai ma maaaamiii…”

Din momentul in care va intelege cine sunt banii si ce vor ei, mai ai o lectie de predat: banii (pentru cei mai multi dintre pamanteni) nu cresc in copac, ghiveci sau sera. Si nici aia scosi la imprimanta nu sunt buni.
Pentru a obtine bani trebuie sa FACI ceva. Sa muncesti. Sigur, in vremurile astea poti foarte bine sa muncesti fara sa primesti bani, dar copilul nu e musai s-o afle de la tine… Asadar, invata-ti micutul ca maruntisul lui de buzunar este urmarea faptului ca si-a pus jucariile in ordine sau ca a primit „Foarte bine” la caligrafie.

Mai tarziu, daca vrea castige un ban in plus, lasa-l sa plimbe cainele vecinilor sau sa stea cu bebelusul lor; asta il va ajuta sa se simta independent si mai responsabil. Ca sa nu mai spun ca va avea multiple specializari si, la viitoarea criza economica, se va numara printre invingatori…

Laura Nureldin, editor-prezentator, Money Channel
Laura Nureldin,
editor-prezentator, The Money Channel

De aceeasi autoare: Sunt femeile mai buni negociatori decat barbatii?

Citeste Cateva vorbe cu Laura Nureldin de la The Money Channel

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top