Loredana Petriu: Să porţi cu tine inimile!
Când Loredana mi-a povestit că în iunie schimbă prefixul m-am gândit la 30, dar este 40! Frumoasă și hotărâtă, caldă și firească, plină de inteligenţă și creativitate, Loredana Petriu este animată de o forţă, un curaj și un dinamism interior care au condus-o către succes. Loredana este co-fondator al Laboratoarelor Avanta, alături de soţul ei – în prezent conduc împreună această companie. De asemenea, este CEO și partener pentru Centrul Medical Atena. De curând a creat poate cel mai ambiţios proiect interdisciplinar în medicina estetică de la noi: ALOR Esthetic Medical City – Orașul de Estetică, cu 6 clinici medicale în aceeași locaţie, cu parcare proprie. Aici frumuseţea este abordată la modul cel mai profesionist, din toate punctele de vedere – pentru că frumuseţea ţine de „raporturi de aur” între aspecte care trebuie să fie considerate numai în contextul întregului.
Psychologies: Cum ţi-ai descoperit calea profesională?
Loredana Petriu: Aveam 22 de ani, locuiam încă în Constanţa natală și eram angajată la un laborator de tehnică dentară. Mi s-a spus că pot realiza anumite etape din lucrare, dar pe altele nu: pe acelea le face șeful. Am simţit un soi de frustrare și mi-am zis: așa ceva nu pot accepta, trebuie să le fac și eu! Așa că am început să învăţ la cursuri în particular, în weekenduri, iar când m-am simţit stăpână pe picioarele mele, la 24 de ani, mi-am deschis businessul propriu – un laborator de tehnică dentară. Lucram direct cu ciocanul, gipsul și spatula, eram mamă, aveam deja un băieţel – și mă gândeam la viitor.
Am realizat că ceea ce se cere cel mai mult era estetica dentară – iar aici trebuie să îmbin tehnica cu cerinţa pacientului, exigenţa estetică cu tot ceea ce ţine de partea morfologic-funcţională a cavităţii orale: o lucrare trebuie să arate bine, dar mai ales trebuie să dureze și să fie funcţională, să permită pacientului să ducă o viaţă firească. Eram căutată de din ce în ce mai multe clinici și direct de pacienţi; atunci am dorit să-mi deschid și propriul cabinet de stomatologie, într-o altă locaţie. Am reușit să îl deschid, dar nu am avut sprijin financiar de niciun fel, nici din familie și nici din alte surse. Singurii bani au fost cei câștigaţi lucrând de la 6 dimineaţa până la 1 noaptea – așa am reușit să-mi cumpăr câteva echipamente și să-mi deschid businessul. Pentru restul echipamentelor am accesat un credit de la bancă.
Cum s-a dezvoltat cariera ta de manager?
L. P.: Am avut mare succes cu laboratorul meu de tehnică dentară și cabinetul de stomatologie. La un moment dat m-am îndrăgostit de cel care va deveni actualul meu soţ – el era din București, așa că m-am mutat în capitală. Nu știam mai nimic despre București sau despre vreun alt oraș – fusesem în străinătate (Elveţia, Austria, Germania, Spania), dar numai la cursuri de perfecţionare, niciodată nu am avut timp să mă uit pe îndelete, niciodată nu avusesem vacanţe. Am lăsat deci toate businessurile să meargă în Constanţa, iar eu m-am angajat la București – am lucrat așa fix un an, ca să studiez piaţa. Apoi mi-am adus în capitală laboratorul de tehnică dentară; cabinetul stomatologic l-am vândut, cu spaţiu cu tot – cu banii obţinuţi, dar și cu ai soţului, ne-am luat casă, deoarece voiam să întemeiem o familie.
Ne-am căsătorit și am rămas însărcinată, așa cum ne-am dorit din toată inima amândoi. Ca urmare am stopat o perioadă partea de business cu cabinetele de stomatologie. Dar aveam certitudinea că voi relua, așteptam doar să crească puţin copilul. Tehnică dentară am lucrat continuu în toată perioada aceasta, de cum am ajuns acasă cu bebelușul în braţe de la maternitate. Am înregistrat și amenajat un punct de lucru pentru un laborator mic cu sediul în unul din spaţiile casei. Am lucrat astfel doi ani.
Apoi m-am supărat – la propriu și la figurat – și am întrerupt toate colaborările. Mi-am anunţat soţul că vin în businessul pe care l-a creat atunci pentru a susţine întreaga familie: Centrul Medical Avanta – laboratoare de analize medicale. Simţeam că nu mai pot sta într-o singură cameră să lucrez, că eu sunt un manager medical, că vreau mai mult și pot mai mult. Și mi-am dovedit că pot mai mult decât credeam chiar eu: am redesenat anumite aspecte venind cu o analiză eficientă și cu o propunere de dezvoltare care au funcţionat. Mi-am spus: dacă am putut să fac asta, înseamnă că aș putea să mă gândesc din nou la proiectul meu de estetică, început în Constanţa și abandonat timp de câţiva ani, când altele au fost priorităţile. Deoarece ţineam mult la relaţia noastră, eu și soțul meu am preferat să păstrăm beneficiul de a nu lucra împreună în același business, astfel că am pornit să lucrez separat, la proiectul meu de estetică. La început nu am acordat timp pentru un business plan pe hârtie, ci mi-am urmat visul. De când realizarea proiectului fusese abandonată, visul crescuse în mintea mea mai mare, mai frumos, mai complet, mai amănunţit.
Cum s-a născut ALOR?
L. P.: Mai întâi m-am gândit la locul potrivit. Am urmărit zona cu cele mai importante școli private, astfel încât am ales Pipera, Erou Iancu Nicolae. „Pentru cei care ajung în această zonă de referinţă pentru educaţie, inevitabil va fi vizibil și ALOR”, mi-am spus. Anul trecut am semnat contractul de închiriere pentru cele șase clinici medicale și de estetică, iar acum acestea funcţionează. Eu numesc acest proiect Oraș de estetică și medicină, unii medici din echipă îl numesc complex medical, alţii chiar campus. Este tare frumos când cei din echipă sunt și ei atât de creativi. Fiecare clădire are propria denumire: UNIQUE SMILE este clinica stomatologică, FACE TO FACE este clinica dedicată tratamentelor faciale de toate felurile, BE EUPHORIA și BEAUTIFUL HEART sunt clinici de medicină generală, MIRROR este clădirea dedicată tratamentelor cosmetice pentru unghii, păr, corp. Clădirea a șasea, ACADEMY este academie medicală, are o zonă de servicii de logistică, dar și una de cazare pentru pacienţi sau medici sosiţi din străinătate. După cum vedeţi, cele șase clinici sunt dedicate unor specialităţi estetice și medicale diferite, care se completează între ele. În total sunt 2500 de metri pătraţi funcţionali – ai complexului, plus locuri de parcare, care se găsesc foarte greu pe această stradă. Din martie anul acesta am început să avem pacienţi! A fost o mișcare foarte rapidă. Am avut și curajul nebun necesar pentru a-l realiza! Dacă eram strict raţională și calculam la virgulă fiecare lucru, cu siguranţă nu mai aveam acum un astfel de oraș, fără să am în spate un buget de la alt business sau susţinere bancară.
Citește continuarea articolului în ediția de iunie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.