Malvina Roșu: Prin cuvânt putem schimba viața unui om!
Mai întâi am admirat-o în fotografii, apoi i-am urmărit programele și inițiativele și mi s-au părut foarte reușite, țintite și ancorate în realitatea imediată și în nevoile celor cărora le sunt adresate. Apoi am cunoscut-o personal. Malvina Roșu este mai mult decât un psihoterapeut în plină ascensiune, o profesionistă responsabilă și foarte muncitoare. Este o persoană caldă și binevoitoare, atentă, empatică și profundă, care emană echilibru și calm și cu care mi-a făcut o reală plăcere să stau de vorbă.
Psychologies: Dragă Malvina, mi-ar plăcea să împărtășim cititorilor revistei măcar o parte din conversația noastră. E adevărat, nu e loc aici de povestit despre istoria teatrului și a religiilor, despre literatură, artă sau filosofie. Dar cred că e important să le punem în context, pentru că sunt subiecte care ți-au amprentat personalitatea și care ne-au relevat multe puncte comune, transformând un simplu interviu jurnalistic într-un regal. O primă întrebare pentru tine, aici, pe canapeaua Psychologies ar fi – de unde ți se trage curiozitatea și pasiunea asta pentru oameni?
Malvina Roșu: Încă din adolescență am simțit să-mi hrănesc curiozitatea și pasiunea pentru istorie, literatură și teatru. Am citit mari autori ruși precum Tolstoi, Dostoievski și Cehov și am mers săptămânal la teatru (am urmat cursurile Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti), așa că preocupările mele erau în mare parte în această sferă. Îmi doream să descopăr cât mai multe lucruri despre natura umană, să înțeleg mecanismele de funcționare ale minții, să înțeleg relația omului cu divinitatea, să-l descopăr pe Dumnezeu. L-am citit pe Mircea Eliade și prin el mi s-a deschis o nouă dimensiune a curiozității, odată cu lectura volumelor sale de Istoria credințelor și ideilor religioase. Am văzut lucrurile dintr-o altă perspectivă și am simțit mai mult nevoia de a cunoaște omul în complexitatea lui. Apoi am vrut să explorez creștinismul ca parte din istoria lumii și am înțeles că nu putem avea o viziune completă asupra naturii umane fără spiritualitate. Așa se face că după liceu am urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă. Pentru mine a fost cea mai bună alegere pentru că mi-am îmbogățit cunoștințele și m-am fundamentat ca om, ca repere și valori.
Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.
Pai daca a facut teologie, a ajuns psihoterapeut? Nu e cam.. dubios, cel putin? Daca nu chiar periculos
Buna ziua,
nu aveți cum sa emiteti o parere fara sa citiți întreg articolul. Dna Malvina Roșu este absolventa și de psihologie și are formări de terapeut, urmate după prima facultate care a fost ce de Teologie Litere.