Now Reading
Mugur Kreiss: Viaţa ta trebuie să încapă în casa ta

Mugur Kreiss: Viaţa ta trebuie să încapă în casa ta

clementina-anghelache-2023

Relaţia dintre vise și realitate în amenajarea locuinţei este cheia transformării unui spaţiu într-un „acasă.” Arhitectul este un ghid care îmbină visul proprietarului cu funcţionalitatea și estetica, creând un echilibru perfect între tehnic și emoţional. Procesul creativ nu se rezumă la reguli, ci la realizarea unei locuinţe care să reflecte autentic sufletul celui care o locuiește.

Psychologies: Vorbești despre relaţia strânsă dintre vise și realitate în amenajarea locuinţei. Cum influenţează acest aspect procesul creativ în arhitectura și designul interior?

Mugur Kreiss: Visele și realitatea nu sunt întotdeauna foarte îndepărtate unele de celelalte. Depinde de vise, evident. Dar știu sigur că visele legate de casă sunt mai ușor de atins. A-ţi face casa mai frumoasă înseamnă a-ţi face viaţa mai frumoasă. De ce nu ai vrea asta? De aceea bine să controlăm cât ne stă în putinţă ceea ce se poate controla.
În ceea ce privește procesul creativ, el nu se poate desfășura fără a avea în minte un vis – visul celui care apelează la ajutorul unui profesionist, în cazul meu, un architect sau un designer de interior. Iar eu am datoria să îl împlinesc. Însă atingerea acestui vis nu trebuie făcută oricum, ci cu o ghidare atentă din partea mea, care să echilibreze ceea ce își dorește clientul cu bagajul meu de cunoștinţe și cu experienţa profesională.
Dar nu doar la atât se rezumă crearea unui vis. El mai trebuie să conţină și bucăţi de suflet din ambele „tabere”. O meserie făcută cu dragoste, este o meserie bine făcută.
Psychologies: Cartea ta nu este doar un set de reguli de amenajare, ci o invitaţie la meditaţie și acţiune. Care sunt cele mai importante principii pe care le recomanzi cititorilor pentru a transforma o casă într-un adevărat „acasă”?

Comanda cartea Fericirea Locuirii de Mugur Kreiss aici!

Mugur Kreiss: De reguli nu poţi scăpa, căci ele aduc ordine, funcţionalitate și chiar frumos. Ceva făcut la întâmplare nu poate decât rareori să fie și bine. Eu cred în această stricteţe care aduce armonia. Astfel că recomandările mele se referă, în primul rând, la spaţiu. O încăpere – și, prin extensie, o casă – trebuie organizată militărește pentru ca funcţiunile să se poată manifesta. Această organizare trebuie să ţină seama de relaţia dintre piesele componente, de fluxurile de ciculaţie, dar și de relaţia dintre mobilier și spaţiul rămas liber.
Apoi intervin culorile, care nu trebuie folosite oricum, ci în funcţie de efectele pe care le au asupra spaţiului șiasupra psihicului și lumina – atât cea naturală, cât mai ales cea artificială. Culoarea și temperatura luminii sunt extrem de importante în inducerea senzaţiei de bine și de sublinierea funcţionalităţii.

 

Citește continuarea articolului în ediția octombrie a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top