Now Reading
Paolo Borzacchiello: Cuvintele care aduc fericirea

Paolo Borzacchiello: Cuvintele care aduc fericirea

Revista Psychologies

Literatura din sfera dezvoltării personale este adesea plină de promisiuni nerealiste și de idei vagi despre gândirea pozitivă, însă Paolo Borzacchiello oferă o perspectivă diferită: succesul și fericirea nu se obțin doar prin voință sau optimism excesiv, ci prin înțelegerea realistă a limitelor și oportunităților noastre. 

Borzacchiello contestă miturile comune din literatura de dezvoltare personală și propune o metodologie bazată pe realism, control și acceptarea vulnerabilităților. Prin numeroase exerciții practice și exemple concrete, cititorii sunt încurajați să își reevalueze perspectivele asupra succesului și să își construiască un plan de viață realist și sustenabil.

În cartea dvs., „Poate că ești deja fericit și nu știi”, recent apărută în limba română, la Editura ap!, vorbiți despre o abordare realistă privind dezvoltarea personală. Cum definiți „fericirea” în contextul acestei abordări?

Paolo Borzacchiello: Ca pe ceva efemer, pe care îl putem construi în mod deliberat, dar care ne lipsește adesea deoarece dăm crezare unor idei și mituri false despre noi înșine, despre ce putem face, despre cine putem fi. Dacă ne ghidăm după idei greșite ne poate face mult rău. Abordarea mea este: dacă știi cum stau cu adevărat lucrurile, atunci îți poți construi o viață per ansamblu foarte liniștită.

Care sunt câteva dintre miturile despre fericire și dezvoltare personală pe care ați dorit să le demontați în această carte?

Paolo Borzacchiello: Primul este: „dacă vrei, poți”. Nu este adevărat și poate duce la formarea unor idei negative despre sine atunci când nu obții ceva. Poate că nu reușești să obții acel lucru pur și simplu pentru că este în afara posibilităților tale. Apoi, de exemplu, mitul că „noi atragem ceea ce ni se întâmplă”: nu este adevărat. Nimeni nu atrage o tragedie, moartea unui copil sau o boală. Sunt mituri care pot crea un sentiment de vinovăție incredibil.

Conceptul de inteligență lingvistică joacă un rol central în activitatea dvs. Ne puteți explica ce înseamnă „inteligența lingvistică” și cum poate influența limbajul percepția noastră asupra fericirii și asupra vieții de zi cu zi?

Paolo Borzacchiello: Inteligența lingvistică este abilitatea de a folosi cuvintele în funcție de efectul pe care acestea îl pot produce asupra creierului nostru și al altora. Cuvintele, din punct de vedere științific, ne transformă percepția asupra realității, așa că, schimbând modul în care descriem lucrurile, ne putem schimba emoțiile, experiențele și viața.

În era tehnologiei și a rețelelor sociale, considerați că limbajul nostru a suferit schimbări semnificative? Cum influențează aceste schimbări modul în care percepem fericirea și succesul?

Paolo Borzacchiello: Din păcate, așa e: pierdem cuvinte, fraze, virgule și paranteze. Pe rețelele sociale, trebuie să spui totul în treizeci de secunde. Prin mesaje, comunicăm în monosilabe. Pe scurt, este un dezastru, fiindcă numărul de cuvinte pe care îl avem la dispoziție determină calitatea vieții noastre. Mai puține cuvinte, mai puține gânduri. Mai puțină capacitate de a gândi, mai puțină fericire.

Cum vedeți relația dintre dezvoltarea personală și cultura modernă a „self-help-ului”? Considerați că unele idei promovate pot fi dăunătoare sau prea idealizate?

Paolo Borzacchiello: Cu siguranță da: acest mit al convingerii că „dacă vrei, poți”, al legii atracției, promovat de personaje în mare parte improvizate, creează multe iluzii, care, la rândul lor, devin apoi dezamăgiri crunte.

Ați spus că „vorbele pot face magie. Cuvintele pot inspira oamenii, pot transforma literalmente realitatea și pot face ca orice activitate să devină extraordinară”. Ne puteți da exemple din viața de zi cu zi în care o simplă schimbare a cuvintelor poate transforma complet perspectiva cuiva asupra unei situații?

Paolo Borzacchiello: În luna aprilie, am fost diagnosticat cu cancer în stadiul trei. Pot decide să „lupt” cu el și să „înfrâng dușmanul” sau să „înfrunt o călătorie”. În primul caz, sistemul meu imunitar va intra într-o stare de stres. În al doilea caz, nu.

Cartea se adresează unui public larg. Care sunt principalele obstacole pe care le întâmpină oamenii când încearcă să aplice conceptele din cartea dvs. în viața lor de zi cu zi?

Paolo Borzacchiello: În principiu, ideea că nu au capacitatea să reușească. Sau ideea că anumite lucruri nu le sunt necesare.

Din titlul cărții dvs. reiese că fericirea ar putea fi deja prezentă în viața noastră, dar poate nu o vedem. Care sunt câțiva pași concreți pe care îi putem face pentru a deveni mai receptivi la fericirea care ne înconjoară?

Paolo Borzacchiello: În carte dau sugestii care se concentrează în principal pe conștientizarea modului în care funcționăm. Motto-ul meu este „cunoașterea te face liber”: dacă știu cum funcționez și ce pot aștepta în mod realist de la mine și de la alții, atunci pot aspira la o viață mai împlinită.

Cum v-a influențat viața profesională și personală lucrul cu inteligența lingvistică și scrierea acestei cărți?

Paolo Borzacchiello: Am fost bâlbâit, timid și nefericit. Datorită cuvintelor… am învățat să fac multe lucruri care acum îmi aduc multe satisfacții, atât în ceea ce privește munca, cât și viața personală.

Care este mesajul principal pe care doriți să-l transmiteți cititorilor prin această carte, mai ales celor care se simt prinși într-o stare de nemulțumire sau de căutare continuă a fericirii?

Paolo Borzacchiello:  Că fericirea este deja în noi, din punct de vedere chimic. Trebuie doar să apăsăm butoanele potrivite pentru a activa reacții chimice foarte precise, care ne pot face să ne simțim mult, mult mai bine.




Într-o lume în care cărțile de dezvoltare personală promit rețete rapide pentru succes și fericire, renumitul expert în inteligență lingvistică Paolo Borzacchiello vine cu o abordare complet diferită.

Poate că ești deja fericit și nu știi, cartea care îi poartă semnătura, recent apărută în limba română la ap!, editură specializată în nonficțiune de calitate, este un ghid practic și realist, care ne învață să îmbrățișăm viața cu toate provocările și momentele ei imprevizibile. Fără promisiuni false și iluzii, autorul ne arată că succesul nu depinde doar de voință și pozitivism, ci și de o cunoaștere profundă a limitelor, a norocului și a realității.
Poate că ești deja fericit și nu știi: Primul manual de dezvoltare personală realistă și sustenabilă oferă o abordare inovatoare și profund realistă asupra dezvoltării personale, dezvăluind adevăruri simple, dar puternice, care vor transforma percepția cititorilor asupra propriilor capacități și limitări.

Paolo Borzacchiello este unul dintre cei mai respectați experți contemporani în inteligență lingvistică, cu peste 15 ani de cercetare în interacțiunile umane. El este co-fondatorul HCE – Human Connections Engineering, o companie specializată în consilierea în domeniul relațiilor interumane pentru lideri și companii din întreaga lume. De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase cărți de succes, inclusiv La Parola Magica și Il codice segreto del linguaggio.

Poate că ești deja fericit și nu știi este o carte care își propune să schimbe modul în care ne raportăm la dezvoltarea personală, fiind o invitație la introspecție realistă și asumare personală. Paolo Borzacchiello își provoacă cititorii să fie sinceri cu ei înșiși și să își asume responsabilitatea pentru fericirea lor într-un mod autentic.

A consemnat Luisa Ene Beniog

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top