Péter Fejér: dansul ca experiență profundă de autocunoaștere

Dansul este mai mult decât mișcare – este o călătorie interioară, o formă de explorare personală și colectivă.
Fiecare cultură are propria sa relație cu dansul și expresia corporală. Péter Fejér, profesor certificat 5Rhythms® cu experiență internațională, ne vorbește despre cum răspund oamenii din diferite țări la această practică și despre felul în care dansul ne poate elibera de tiparele mentale și emoționale.
Psychologies: În experiența ta internațională de predare, ai observat diferențe culturale în modul în care oamenii răspund sau se implică în 5Rhythms?
Péter Fejér: Da, cu siguranță. Locuiesc în Budapesta și, în ultimii 14 ani, am predat în Austria, Slovacia, Serbia, România, Macedonia de Nord și, desigur, în Ungaria, precum și puțin în Germania. În aceste zone din Europa Centrală am observat câteva diferențe minore. Cred că nu sunt diferențe foarte importante. Din experiența mea, dansatorii din aceste țări se comportă în mod fundamental similar.
Ceea ce am observat este că, în Franța, Marea Britanie și mai ales în SUA, există diferențe culturale mai mari în felul în care oamenii se comportă în grupuri. Nu am predat acolo, doar am participat la cursuri, dar chiar și așa am putut observa unele diferențe. Poate cea mai importantă dintre ele este modul în care oamenii pot vorbi despre experiențele lor din timpul dansului. Există multe experiențe fizice și, de asemenea, emoționale. Și ceea ce am văzut și experimentat în Europa de Vest și în SUA este că oamenii sunt mult mai pregătiți să vorbească despre aceste experiențe fizice și emoționale. Au vocabularul necesar, au formulările potrivite pentru a exprima ceea ce au trăit. În Europa Centrală, observ că oamenilor le este mai greu să descrie ce li s-a întâmplat sau cum au experimentat lucrurile.
O altă diferență este modul în care oamenii se exprimă – cum își exprimă emoțiile sau, pur și simplu, prezența în încăpere. În Europa de Vest și SUA, mi se pare că oamenii sunt mult mai încrezători la un nivel fizic simplu – cum intră în spațiu, cum privesc în jur, cum se comportă în mijlocul unui grup. Acest lucru pare să vină mult mai natural pentru ei. Pe când, în această zonă (Europa Centrală), observ că oamenii sunt mai timizi, mai retrași sau nesiguri cu privire la felul în care ar trebui să se miște sau să fie prezenți în astfel de spații.
Psychologies: Ce rol joacă 5Rhythms în dezvoltarea ta personală? În afara sălii de dans, cum integrezi această practică în viața ta de zi cu zi?
Péter Fejér: Dansez în mod regulat, nu doar 5Rhythms. Aș spune că sunt un mare fan al Improvizației de contact. Îmi place foarte mult și această practică. Uneori, practic Skinner Releasing. Există un profesor foarte bun în Budapesta pentru Skinner Releasing. Și uneori particip la cursurile de 5Rhythms susținute de colegii mei.
În ultimii 15 ani, a devenit un obicei constant pentru mine să dansez, să-mi ofer timp să fiu în corpul meu, să îmi experimentez corpul. Și uneori asta înseamnă să merg la un curs de dans. De asemenea, înseamnă să îmi aloc timp pentru a fi în natură și pur și simplu să mă mișc – să înot în Dunăre sau să mă plimb prin pădure. Dansul într-un grup sau plimbarea prin pădure sunt, în esență, practici foarte asemănătoare pentru mine. Ambele îmi permit să renunț la tiparele mele obișnuite de gândire și îngrijorare și să mă conectez cu corpul meu, cu sentimentele mele, cu senzațiile și cu momentul prezent.
De asemenea, dacă se întâmplă ceva important sau greu în viața mea, îmi ofer mai mult timp pentru a participa la workshopuri. Nu doar la ocazii scurte de dans, ci la workshopuri profunde, adevărate. De exemplu, după moartea tatălui meu, am decis să particip la 3 sau 4 workshopuri într-o perioadă de doi ani, special pentru a lucra cu durerea pierderii și pentru a înțelege cum se schimbă viața mea în aceste noi circumstanțe.
Psychologies: Ce sfat ai oferi cuiva nou în 5Rhythms care s-ar putea simți inconfortabil sau ezitant să se implice pe deplin în această practică?
Péter Fejér: Wow, cred că aceasta este o întrebare foarte complexă. Văd mulți oameni care vin pe ringul de dans din curiozitate, dar și mulți care se luptă cu prezența acolo. Și fiecare dintre ei are nevoie de sfaturi diferite. Este foarte, foarte greu să spun ceva general.
Unii oameni ar vrea să practice, dar fără să fie văzuți de ceilalți. Vor să danseze, dar într-un mod „invizibil”. Alții își doresc mai multă conexiune. Vor să se conecteze cu toată lumea în timpul unui curs și nu au prea multă răbdare să aștepte conexiunile potrivite. Unii oameni își doresc multe instrucțiuni clare. Vor să fie parte din dans, dar își doresc ca eu, ca profesor, să le spun exact ce să facă. Pe de altă parte, sunt și oameni care se tem de instrucțiuni sau chiar le urăsc. Ei vor să fie în spațiu într-un mod foarte spontan, fără niciun fel de angajament sau reguli.
Așadar, există așteptări foarte, foarte diferite. Și nu există un răspuns simplu la această întrebare.
Poate că cel mai general sfat pe care l-aș putea oferi – și pe care încerc să-l dau oamenilor atunci când mă întreabă sau când avem ocazia să discutăm – este să-și dea o sarcină proprie: cum pot găsi bucurie în a fi acolo, în loc să caute un obiectiv pe termen lung? Ar trebui să se concentreze pe un confort sau o plăcere pe termen scurt.
De exemplu, care sunt mișcările foarte simple care îți plac? Dacă nu vrei să te conectezi cu ceilalți, atunci întoarce-te cu spatele, nu-i privi și concentrează-te doar pe mișcarea ta. Ce fel de mișcare te face fericit chiar acum, chiar aici?
Pentru cei care vor să se conecteze cu oamenii, întrebarea devine: cum găsești bucurie în a te plimba prin sală, în căutarea unui partener de dans? Și dacă nu găsești pe nimeni, dar poți să-i vezi pe ceilalți dansând, cum te poți conecta la ei într-un mod propriu, doar observându-i și dansând în mod similar, chiar dacă nu ești fizic foarte aproape?
Este, așadar, vorba despre găsirea unor moduri simple și imediate de a simți plăcere și bucurie în momentul prezent.
Atelierul “Dancers of the Living Earth”, cu Péter Fejér, profesor certificat 5Rhythms, se reîntoarce la Măguri-Răcătău, Cluj, în perioada 2-6 august.
Dansăm în natură, cu natura din noi. Ne luăm timp să redescoperim care este ritmul nostru natural, așa cum se exprimă el în corp și mai apoi în viață. Folosim hărțile 5Rhythms pentru a da structură și claritate naturii noastre autentice.
Totul se va întâmpla într-un cadru natural unic, în inima munților Apuseni, la 43 km de Cluj-Napoca.
Nu este nevoie de experiență anterioară, tabăra este deschisă tuturor, așadar dacă simți să ni te alături, te așteptăm!
Detalii AICI!