Now Reading
Psihoterapeut Oana Bujoi: Alege să fii bine!

Psihoterapeut Oana Bujoi: Alege să fii bine!

clementina-anghelache-2023

Valorile care ne ghidează în viaţă ne definesc atât drumul personal, cât și impactul asupra celorlalţi.
Libertatea, o valoare esenţială, înseamnă mai mult decât dreptul de a alege — este spaţiul în care curajul, autenticitatea și responsabilitatea prind viaţă. În terapie, libertatea devine o invitaţie către transformare, încredere și descoperirea potenţialului interior.
Această valoare nu doar inspiră, ci și creează legături profunde, deschizând calea către vindecare și creștere.

Psychologies: Care sunt valorile care te ghidează în viaţa personală și cum se reflectă ele în activitatea ta profesională?

Oana Bujoi: Una dintre valorile fundamentale pentru mine este libertatea, libertatea în toate sensurile ei. De la libertatea de a mă mișca liber oriunde doresc, până la libertatea de decizie, libertatea în gândire. O libertate pe care o doresc pentru mine, dar pe care o ofer la rândul
meu celor de lângă mine. Libertatea de a alege, indiferent despre ce tip de alegere vorbim.
Cred că libertatea este substratul care ne asigură un cadru fertil în care putem să fim autentici, să avem curaj, să putem fi vulnerabili, să luăm decizii, poate neinspirate uneori, dar care ne pot fi lecţii valoroase mai târziu.
Libertatea ne dă curaj să încercăm, să fim încrezători în noi, să facem și greșeli din care putem învăţa. Când ofer libertate celui de lângă mine, însemnă că am încredere în acea persoană. Am încredere în judecata lui, am încredere în capacitatea lui de discernământ.
Am crescut într-o familie în care mi s-a permis încă de foarte mică să hotărăsc pentru mine anumite lucruri, sigur, ţinând cont de fiecare etapă de vârstă. Sunt recunoscătoare părinţilor mei ca mi-au dat libertatea de care am avut nevoie, pentru a putea să mă manifest. Am luat decizii nepotrivite pentru mine uneori, dar și atunci am avut din nou libertatea să reconfigurez un traseu, să reconsider o decizie pe care am luat-o. Așa am căpătat încredere în mine, știind că pot să aleg, că pot să decid, că mă pot răzgândi, că pot să fiu și să mă manifest liber, așa cum sunt eu. În felul acesta, am dezvoltat un simţ al responsabilităţii puternic de timpuriu, Pentru că libertatea alegerilor atrage după sine și consecinţele, efectele acelor alegeri.
A rămas cu mine și mă însoţește și acum în drumul vieţii, o discuţie pe care am avut-o cu tatăl meu când aveam 20 de ani. Eram într-un moment important în viaţa mea și aveam nevoie să iau o decizie. L-am întrebat pe tatăl meu ce ar decide el în locul meu. Răspunsul lui a surprins esenţa a ceea ce înseamnă libertatea pentru mine. Nu mi-a dat o soluţie, așa cum speram atunci, pentru că spunea el, decizia trebuie să fie a mea, eu îmi cunosc cel mai bine contextul: ”Poţi decide orice vrei tu. Dar când decizi, adu-ţi aminte ca vei trăi cu decizia pe care ai luat-o”. Nu a fost chiar ce voiam sa aud în acel moment, însă a fost foarte valoros: libertatea implică responsabilitate.

 

Citește continuarea articolului în ediția octombrie a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top