Respect de sine inseamna sa te poti iubi obiectiv
Laura Dragomir, 41 de ani, prezinta „Business Travel“ si „Ora Verde“.
Nu poti functiona bine daca nu ai o relatie buna cu tine. Esti nemultumit, ai complexe, micile neplaceri se amplifica ori diverse situatii degenereaza. Vrei sa convingi cu orice pret ca esti destept, ca ai nevoie de atentie si ai face orice sa o castigi, zambesti rar… In timp, toate acestea devin o stare de fapt. Si acest comportament se revarsa asupra celor din jur. Respectul de sine? Sa te simti bine in pielea ta, sa-ti placa cine esti. Se vede cu ochiul liber daca nu e asa, din atitudine, dupa cum pasesti…
In ceea ce ma priveste, respectul de sine porneste, asadar, de la a avea o relatie buna cu mine. E un intreg proces, a inceput cu mult timp in urma, se desfasoara pe etape, dar functioneaza. Mai bine spus, eu functionez bine. Cel mai onest lucru pe care l-am putut face, pentru mine, a fost sa inteleg si sa accept cine sunt, ce pot sa fac, care imi sunt limitele, pana in ce punct pot sa-mi asum riscuri…
Sincer, imi place viata mea, jobul meu, familia mea, hainele mele, pantofii, posetele… Asta nu inseamna ca nu vreau mai mult, respectul de sine implica sa inveti in fiecare zi ceva, sa-ti doresti sa evoluezi, sa traiesti situatii noi, sa depasesti ceea ce credeai ca nu poate fi depasit… sa nu te plafonezi. Nu inseamna ca nu exista o rutina zilnica. E chiar necesara. Dar daca in fiecare zi faci macar un singur lucru diferit, tot e ceva.
Toate acestea aduc un echilibru. In fond, daca TU nu te respecti, nici ceilalti nu o vor face si nici nu le poti pretinde acest lucru. Caci respectul se castiga… prin respectul de sine! Analizez ce pot schimba, unde si ce nu a mers si, mai important, de ce? Acum, depinde ce ma nemultumeste. Aaaaa, ma mai trezesc in unele di¬mi¬neti obosita, cu cearcane… Asta e, nu ma consuma acest lucru. Dar in unele situatii, nu depinde totul de tine. Interactionezi sau lucrezi cu oameni, au si ei toane, probleme, zile mai proaste, se rasfrange si asupra a ceea ce fac. Totul este ca un rezultat nefavorabil sa nu devina o stare de fapt. Inteleg ca nu poate fi totul perfect.“
Articol de Iuliana Alexa