10 exercitii pentru a-ti improspata memoria
Niciun gest, niciun cuvant, nicio relatie nu este posibila fara memorie. Sa facem un mic tur de orizont pentru cunoasterea uneia dintre cele mai misterioase si mai complexe functii a creierului nostru.
Mmemoria pe termen scurt este parte componenta a memoriei pe termen lung? Dar cum ne influenteaza ea amintirile? Care dintre cele doua are rolul cel mai important?
Neurologii isi pun aceaste intrebari de foarte multa vreme. Iar cercetatori brazilieni si argentinieni tocmai au gasit un raspuns: memoria „pe termen scurt“ nu este prima etapa a memoriei „pe termen lung“, mecanismele lor fiind diferite.
Aceasta descoperire confirma ca organizarea si functionarea amintirilor noastre sunt fenomene cu multiple fatete, ale caror mistere nu au fost inca elucidate. Astfel amintirile raman in continuare un provocator si interesant obiect de studiu.
5 trucuri pentru a intretine memoria
– Tine un jurnal intim: obligand imaginile, gesturile, evenimentele si senzatiile sa defileze in mintea ta, iti pui la treaba memoria pe „termen mediu”. Reciteste-ti scrierile pentru a rememora esentialul.
– Observa lumea: procedeaza precum copiii, descopera viata in fiecare clipa, priveste cu atentie tot ce se intampla in jurul tau si bucura-te! Tot ce este nou, entuziasmant si interesant se retine mult mai bine.
– Invata zi de zi ceva nou: o poezie, o limba straina, enciclopedia cinematografiei. Cu cat obiectul studiului te pasioneaza mai mult, cu atat mai mare va fi satisfactia, iar exercitiul mai eficient.
– Vizualizeaza: din cand in cand, aloca un sfert de ora pentru a te relaxa si pentru a vizualiza pe ecranul mental locuri pe care le cunosti bine (camerele casei, biroul, strada…). Incearca sa gasesti cat mai multe detalii posibile (obiecte, culori, locuri…) si compara-ti apoi viziunea interioara cu realitatea.
– Anticipeaza: inainte de a te duce la cumparaturi, vizualizeaza drumul pe care il vei parcurge, raioanele magazinului si produsele de care ai nevoie, in timp ce le cumperi. Cand, in sfarsit, te vei afla acolo, nu vei mai uita nimic.
1. Unde se afla memoria?
De fiecare data cand au crezut ca au gasit „centrul memoriei”, exploratorii creierului au trebuit sa dea inapoi si sa se multumeasca cu o concluzie uimitoare: amintirile noastre nu sunt stocate intr-o zona precisa a creierului. Insa anumite zone par sa joace un rol esential, pentru ca distrugerea lor provoaca pierderea memoriei. Ipoteza este ca ansamblul conexiunilor neuronale constituie suportul global al memoriei.
2. Cate tipuri de memorie exista?
Exista memorie vizuala, auditiva, tactila, olfactiva si gustativa. Cercetatorii au mai definit si alte tipuri de memorie: lexicala (cuvintele sau denumirile, fara semnificatiile lor); semantica (sensul si semnificatia lucrurilor); motrice (memoria gesturilor); emotionala (ne amintim emotii); somatica (senzatiile corporale); procedurala (invatarea de gesturi). Mai exista si alte tipuri de memorie : muzicala, a fetelor, a vocilor, a povestirilor etc.
3. Cum este organizata?
Pentru a le regasi, creierul nostru recurge la un sistem de clasare si referinta. Pentru a repertoria cunostintele noi, creierul creeaza fara incetare noi categorii si reclaseaza informatiile pe care le poseda deja. Memoria este, in acest sens, o biblioteca evolutiva.
Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii martie.