Now Reading
3 metode ca sa nu te mai simti inferioara

3 metode ca sa nu te mai simti inferioara

Revista Psychologies

complexe, inferioritate


Cand iti maschezi complexele, de fapt, le intretii. Lupta-te cu monstrii tai si invinge-i folosind trei arme eficiente: cuvantul, actiunea si dragostea. Testate cu succes in terapii, noi iti propunem trei moduri in care ai putea face complexele sa dispara. Dar nu prin magie, ci cu putin efort.

Vorbeste
Complexul genereaza un sentiment de rusine. Fie ca se manifesta la nivel fizic, mental sau are origini sociale, majoritatea oamenilor il considera un lucru negativ. Il resping si nu doresc sa-l dezvaluie. Rotunjimi ascunse sub bluze largi, surasuri, in loc de conversatii, la intalniri – complexul te lasa sa-ti construiesti un scenariu pe care nu-l confrunti niciodata cu realitatea. Iti inchipui reactiile celorlalti si, astfel, iti alimentezi rusinea.

Oricat de dezagreabil ar fi un complex, el are o functie: te protejeaza de constientizarea unei alte suferinte pe care o ai – aceea a copilului ranit. si aici ne gandim la jocul psihologic al „piciorului de lemn”, des­cris de Eric Berne, parintele analizei tranzactionale. In loc sa-si dezvaluie teama de a dansa, o persoana prefera sa spuna ca are un… „picior de lemn”, sau varianta romaneasca – „doua picioare stangi“. Sa vorbesti este prima etapa pe care trebuie sa o bifezi. Astfel, vei stopa procesul de alimen­ta­re a complexului. Insa, uneori, nu este de a­juns sa vorbesti doar cu cei din anturajul tau.  (…)

Actioneaza
Cand simti ca ai niste minusuri, tendinta este sa compensezi prin alte calitati. si sa abandonezi terenul pe care crezi ca nu ai nicio sansa. Reactie de inteles, dar plina de incoveniente. Desigur, un mod de a nu suferi prea mult din cauza complexului, dar, din pacate, si o strategie de a-l pastra!

Inceteaza sa-ti intretii complexele, mai ales din perspectiva in care convingerile tale iti dirijeaza comportamentul: „ma retrag pentru ca sunt un nimeni”, „ceilalti nu ma vad si nu ma iau in seama”, „normal ca nimanui nu-i pasa de mine, sunt un zero!”. Observa, deci, modul in care iti intretii convingerile negative despre tine. si nu considera reactiile celorlalti drept confirmari ale acestor convingeri. Ce e de facut? (…)

Editare de Catalina Cristescu
Foto: Guliver/Getty Images

Citeste continuarea in revista Psychologies editia iulie-august.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top