Now Reading
3 pași ca să ne projetăm copiii de cyberbullying

3 pași ca să ne projetăm copiii de cyberbullying

urania-cremene

Locurile de joacă ale copiilor de astăzi par să se fi mutat online.
Toboganul, leapșa sau „rațele și vânătorii” devin pe zi ce trece amintiri din lumea părinților și pălesc în fața celor mai noi jocuri online sau clipuri de pe TikTok.

Însă efectele negative ale utilizării în exces a gadgeturilor nu au legătură numai cu sedentarismul, expunerea ochilor la ecrane și alte aspecte fiziologice. În același timp, este afectată și siguranța emoțională a copilului – un aspect pe care deseori îl trecem cu vederea. Dacă acum 20 de ani aveam încredere că un copil este în siguranță acasă, în mediul controlat al familiei, astăzi pericolele externe intră în casa noastră, cu ușurință, prin orice device conectat la internet. Pentru că orice telefon, tabletă sau joc video este un canal prin care copiii noștri pot fi expuși la fenomenul de cyberbullying.

Ce este cyberbullyingul?

Asemănător în privința caracteristicilor cu fenomenul din mediul offline, cyberbullyingul este o formă de hărțuire ce are loc în online.
Spre deosebire de situațiile în care bullyingul are loc față în față, iar copilul are posibilitatea de a ști ce alt copil l-a lovit, jignit, împins sau batjocorit, aspectul acesta nu este posibil, de multe ori, în spațiul online. Mulți copii sau adulți își fac conturi false, iar victimele nu știu cine îi bombardează cu mesaje răutăcioase.

Mai mult, dacă tachinarea în pauzele de la școală sau trasul de codițe se opresc la un moment dat din simplul motiv că începe ora sau se întorc acasă, hărțuirea online pare să fie tot timpul acolo, în mesajele copilului, pe WhatsApp sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook. Astfel, victimele pot trăi într-o tensiune continuă, cu teama că nu vor putea scăpa vreodată de agresorii lor.

Iată câteva comportamente care pot fi asociate cu cyberbullyingul:

● Trimiterea e-mailurilor răutăcioase sau amenințătoare
● Răspândirea zvonurilor sau dezvăluirea secretelor unui copil în mediul online
● Înjurături sau limbaj obscen în timpul jocurilor online
● Crearea conturilor false în Social Media cu scopul de a păcăli sau insulta pe cineva
● Trimiterea fotografiilor unor copii, fără a avea acordul lor
● Excluderea fără motiv a unei persoane dintr-un grup online sau blocarea ei pe Facebook, Instagram, TikTok.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, copiii care devin bully ajung să dezvolte acest comportament ca răspuns la propriile emoții și experiențe negative, e necesar să îi învățăm pe cei mici să se apere de orice formă de agresiune, fie ea fizică sau virtuală.

Citește continuarea articolului în ediția dublă iulie-august 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top