Adevarul despre barbati si femei
Cum sunt femeile si barbatii diferiti? In ce privinta? De ce apar neintelegeri sau adaptari greoaie unii la ceilalti? Simplu: pentru ca fiecare isi impune propriul criteriu de judecata in evaluarea celuilalt. Cel putin asta sustine psiholoaga si feminista canadiana Susan Pinker in cartea plina de revelatii si aparuta la editura Curtea Veche, Paradoxul Sexelor.
Susan Pinker s-a intrebat de ce nu reusesc femeile sa faca pace intre viata profesionala si cea personala, de ce e atat de solicitant sa fii femeie. Adevarul este ca nu prea auzim barbati care sa aiba problema impacarii intre cele doua vieti: cea personala si cea profesionala.
Barbatii par mai relaxati si mai in armonie la acest capitol. Atunci, de ce? Simplu: pentru ca femeile ultimelor generatii, profesionistele de top si mamele de familie, au crescut cu ideea ca ele trebuie sa semene cu barbatii in acest domeniu. Nimic mai gresit: adevarul e ca suntem extrem de diferiti in constructia noastra psihologica, in asteptarile de la viata si de la cariera si in nevoia de a reconcilia cele doua spatii.
SEAMANA, DAR NU RASARE
Este adesea citat „experimentul“ cu copiii dintr-un kibbutz evreiesc, fete si baieti crescuti in acelasi spirit, fara a se face diferenta intre ei, pusi sa duca la capat aceleasi treburi. Oricine s-ar fi asteptat sa rezulte o mica populatie omogena, fara diferente mari de comportament. Ei bine, nimic mai fals! Fetele au crescut „ca fetele“, cu comportamente si activitati tipic feminine, iar baietii cu ale lor.
70-80% dintre fete au mers catre slujbe cu caracter umanitar, legate mai ales de copii si educatie. Majoritatea barbatilor a preferat lucrul la camp, in fabrici, constructii sau intretinere. Asadar, a fi femeie (sau barbat) e o chestiune de biologie, care vine de mai de mult decat dorinta noastra contemporana de egalitate si asemanare. Femeile si barbatii sunt oricum, numai asemanatori nu sunt!
FIECARE CU ABILITATILE SALE
Am facut mai jos o selectie a diferentelor subtile dintre barbati si femei, asa cum le-a sintetizat psiholoaga Susan Pinker. Asta, ca sa intelegem de ce, adesea, nu ne intelegem noi, barbatii si femeile cu bune intentii.
„Femeile nu au monopol asupra empatiei sau slujbelor legate de oameni. Figurile impunatoare, care au modificat opinii publice sau politice sunt de multe ori masculine, iar barbatii sunt mai predispusi sa se sacrifice pentru a-i ajuta pe altii. Dar cele care se detaseaza subtil in fata suferintei altora sunt femeile.“
Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia martie 2013.