Alain Cardon: ”Importanta este relatia terapeutica’
Interviu de Iuliana Alexa
In explozia de terapii si de seminarii de dezvoltare personala pe care nu stii cum sa le mai triezi, apare adesea un cuvant exotic: coaching. Este o terapie? Dezvoltare personala? Iata explicatiile unuia dintre cei mai celebri coach europeni de astazi: Alain Cardon.
Ce este coaching-ul si care sunt directiile sale actuale?
Alain Cardon: Foarte general spus, coaching este o abordare conversationala. Se bazeaza pe abilitati lingvistice sau profesionale cu care un coach il „insoteste“ pe un client, in vreme ce acesta ia parte la un dialog personal cu accent pe obiectivele sale profesionale sau extraprofesionale. Originea acestui tip de terapie este in sport, evident, coach-ul este antrenorul. Dar nu este chiar echivalent cu instructajul in sport.
Coach-ul, mai curand, seamana cu o persoana care ajuta campionii sa se concentreze pe felul cum pot sa isi duca sarcina la capat cel mai bine, in febra competitiei. Astazi, tehnicile de coaching si strategiile au fost distilate si rafinate cu scopul sa devina niste arte ale interactivitatii, arte care pot fi aplicate la toate dimensiunile spatiului privat, profesional, social sau politic. Si, desigur, si in sport.
In principiu, arta coaching-ului este bazata pe aceleasi abilitati, fara sa conteze domeniul din care vine clientul. Este mai concentrata pe ajutarea clientilor sa-si modifice schemele de comportament decat sa le dea solutii rapide care se aplica numai unei dimensiuni anume.
Ce trebuie sa faca un coach bun?
A.C.: La fel ca in sport, exista o nevoie pentru mai multe tipuri de abilitati pentru un coach. Asta, daca luam in considerare si complexitatea clientului. Nu este acelasi lucru sa iei in coaching o singura persoana, cu a sprijini un sistem social de tipul unei echipe. Ca intr-o orchestra, prea multi solisti pot sa distruga calitatea simfoniei.
Un coach de echipa se va concentra pe felul cum unul dintre jucatori ii paseaza mingea altuia, mai mult decat pe felul cum joaca de unul singur. In acelasi fel, un foarte bun fotbalist poate ca nu vrea un antrenor personal care sa ii dezvolte cariera si va lucra cu un antrenor de echipa, al carui rol este sa castige urmatorul campionat. C
ele doua dimensiuni sunt complementare si pot avea nevoie de abilitati diferite de coaching. In mediile de business, exista o dimensiune si mai complexa, numita coaching organizational. Se axeaza pe insotirea catre succes a sistemelor de sisteme, a echipelor alcatuite din echipe.
Este ceva diferit fata de coaching-ul individual sau cel de echipa. Mediul de business de azi este mai interesat de coaching-ul individual. Cele mai importante cerinte azi sunt ca oamenii sa devina capabili sa lucreze impreuna, ca o echipa unita.
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia iulie-august.