10 sfaturi care te ajută să fii o mamă bună
Îți iubești copilul și vrei să fii o mamă bună. Dar ce înseamnă asta? Că trebuie să faci anumite lucruri pentru copil, dar și pentru tine sau partenerul tău în egală măsură. Detalii de la psihoterapeutul Miruna Stănculescu.
Privește-ți copilul cu curiozitate încercând constant să afli cine e, nu să îi spui sau să-i impui cine să fie.
Înțelege, nu judeca. Intențiile copilului sunt întotdeauna bune. Poate că punerea lor în practică lasă de dorit, dar intențiile sunt bune.
Dacă nu îți convin comportamentele copilului, întreabă-te cum ai contribuit la învățarea și încurajarea lor.
Citește și:
Ce e de făcut când familia vrea să-ți dicteze viața
Oferă-i dragoste, apreciere și valorizare, toate necondiționate. Nimeni nu o va mai face. Așa va ști să facă asta pentru sine și pentru copiii lui (ai ei) la maturitate. Nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu tot ce face, ci doar să faci diferența între copil și comportamentele lui.
Nu face sacrificii, pentru că îl faci responsabil de viața ta netrăită. De altminteri, sacrificiu nici nu există, ci doar tributuri depuse pe altarul imaginii de sine ca părinte. Nu copilul îți cere să faci un lucru sau altul, tu decizi.
Înaintea oricărui lucru, un copil are nevoie de o mamă echilibrată emoțional și mulțumită de viața ei. Alocă resurse (de timp și bani) și pentru tine și pentru viața de cuplu.
Lasă-l să experimenteze. Anxietatea este o emoție însoțită de comportamente parentale egoiste. Cel mai simplu devine să interzici sau să restricționezi pentru un somn parental liniștit.
Copiii se fac pentru viață, nu pentru alinarea bătrâneților. Și nici nu sunt obligați să producă nepoți, odată ajunși adulți. Maternitatea corectă presupune disocierea emoțională de copil și de traseul de viață al acestuia.
Citește, informează-te, rezolvă-ți problemele. Nu-l poți învăța decât ce știi și tu. Dacă tu nu ai încredere în tine, lucrează cu tine. Dacă te îngrijorezi prea mult, lucrează cu tine.
Un copil nu aduce fericire. Nu de alta, dar fericirea face casă extrem de proastă cu responsabilitatea. Relația bună cu el va aduce împlinire. Copilul nu se naște pentru a-și menține părinții fericiți și mulțumiți, ci pentru a fi învățat de aceștia cum să își găsească fericirea și mulțumirea, odată ajuns adult.
Foto: Shutterstock