2 idei false despre sex
De cate ori nu ai auzit ca barbatii viseaza la sex in trei sau ca hormonii din timpul sarcinii ridica pana la cer libidoul viitoarei mame? Adevarat sau fals? Exista si explicatii mai profunde?
Sexul in trei, o fantezie a lui?
Oamenii nu inceteaza sa isi demonstreze puterea, sa fuga de angoasa neputintei si mortalitatii lor, iar prin legaturile cu ceilalti ei au ocazia sa isi evalueze si confrunte valoarea, mai ales in plan sexual.
Dorinta de a face sex in trei vine din perioada oedipiana, spun psihanalistii din timpul primei elaborari a unui scenariu sexualizat, care semnala locul pe care il ocupam fata de cuplul parintilor nostri.
In functie de trecutul fiecaruia, alegem astfel rolul de simplu voyeur sau obiect al harjonelilor, o dorinta fantasmata, traita sau nu, ce apartine atat barbatilor, cat si femeilor. Atunci, de ce o consideram tipic masculina?
Pentru ca, istoric vorbind, femeile sunt asociate cu puritatea, cu maternitatea si in niciun caz cu picanteriile sexuale. In mod clasic, un barbat care satisface sexual doua femei demonstreaza ca are forta si putere, iar in fantezia masculina scopul sexualitatii este de a-i provoca femeii orgasm.
In ceea ce le priveste pe femei, acestea au fost multa vreme convinse (si poate ca inca sunt) ca atingerea placerii sexuale nu depinde de ele, ci numai de partener. Desigur, stiu ca il pot aduce la orgasm, ca il pot excita, insa acest atribut a fost considerat mai degraba o datorie casnica, de sotie, si nu o dorinta sau placere proprie.
Ideea conform careia sexul in trei este o fantezie pur masculina tine de morala. Pentru multi, este greu de crezut ca o femeie vrea sa faca sex pentru ea, nu pentru placerea lui, ca urmareste obtinerea propriilor orgasme sau ca ar dori sa incerce macar o data perspectiva mai multor parteneri.
Sentimentul de putere despre care vorbeam anterior se manifesta si in cazul femeii. Ea devine dominanta cand un barbat o priveste neputincios in timp ce face sex cu un altul si il pune pe aceasta in inferioritate…
Desigur, interdictia determina pe majoritatea femeilor sa isi reprime o astfel de dorinta, pana la punctul in care devine de neconceput.
Totusi, daca in existenta ei zilnica o femeie adora sa fie in centrul atentiei intr-un grup de barbati, chiar si buni prieteni, practic, isi ofera legitimitatea de a fi unica, de a se simti pe deplin o fiinta sexuala, recunoscuta ca atare, fara a fi nevoie sa treaca la actul in sine.
Sarcina dubleaza libidoul?
Sarcina este un eveniment major in viata fiecarei femei si, evident, nu poate fi lipsita de consecinte. Aceasta noua stare invita la reevaluarea statutului de femeie, cu toate elementele sale, inclusiv aspectul sexual. Da, libidoul este bulversat, dar, in functie de persoana, el poate exploda sau, dimpotriva, se poate stinge.
Sa dai viata este ceva extraordinar, de unde si ideea ca totul este posibil. Noua organizare hormonala valorizeaza atuurile feminine si ofera, mai mult ca oricand, legitimitate corpului, rotunjimilor, hranind dorinta sexuala. Unele femei vor gasi in aceasta plenitudine adusa de sarcina sensul intregii lor existente. Acum se simt implinite si le este suficient.
Absorbite cu totul de noua misiune fabuloasa, trec sexualitatea in planul doi ori isi pierd complet interesul pentru ea, fara sa isi faca griji ca s-ar crea pentru ele o situatie aparent periculoasa.
Nu de putine ori, sarcina inhiba dorinta sexuala, intrucat viitoarelor mame le este dificil sa concilieze psihic maternitatea si sexualitatea. Dar, odata ce depasesc aceasta etapa, erotismul intra in normal, fara sa intalneasca alte blocaje.
Proiectii personale
Atunci cand au ramas insarcinate foarte greu ori ideea de a proteja bebelusul cu orice pret atinge apogeul, sexualitatea poate fi perceputa ca o forma de agresivitate. Inclusiv schimbarile corporale din timpul sarcinii sunt o sursa de nemultumire sau un complex care afecteaza sexualitatea.
Imaginea de sine, o data sifonata, anuleaza deschiderea in ceea ce priveste relatiile sexuale. Un subiect delicat, pe care il vei gasi tratat in toata complexitatea sa pe site-ul www.psychologies.ro.
Multe femei nu reusesc sa se detaseze de ceea ce semnifica bebelusul lor si, cu multa vreme inainte de aparitia acestuia, isi asuma exclusiv rolul de mama, ignorandu-l complet pe cel de femeie ori sotie, incat a face dragoste nici nu mai intra in discutie.
In concluzie, pe toata durata sa, sarcina este rar perceputa in aceeasi maniera, mai ales ca nu trebuie sa neglijam manifestarile specifice – de exemplu, in primul trimestru, durerile, greturile, starile generale de rau, care devin impedimente firesti in calea dorintei.
Teoretic, in al doilea semestru, libidoul nu are de suferit, pe cand in al treilea, multe femei se pot simti obosite, fara disponibilitate pentru sex. Fiecare etapa antreneaza perspective diferite asupra sinelui, care fac ca dorinta sa fluctueze, mai ales daca mamica se afla la primul copil.
De cele mai multe ori, o a doua sarcina nu este traita in aceeasi maniera, temerile sunt diferite, descoperirile sunt, adesea, mai linistitoare, iar cuplul este rodat in experienta uimitoare a parentalitatii.