4 motive pentru care eviti casatoria
De multe ori suntem mai mult atrase de cum ne imaginam un mariaj decat de realitate. Iata care sunt cele mai raspandite motive pentru care unele persoane amana casatoria.
Suflete singuratice
Sunt persoane care desi pot forma relatii semnificative, pot iubi, pot darui si primi cu la fel de multa bucurie, se simt la fel de implinite (daca nu chiar mai mult) atunci cand nu sunt intr-o relatie.
Pentru ca traim adaptandu-ne unor norme si obiceiuri, stim ca rostul nostru este acela de a trai in cuplu, de a forma relatii si familii, acestea reprezentand „implinirea” personala.
Se pierd din vedere sau sunt mult diminuate efectele benefice pe care le au preocuparile, hobby-urile, sau pur si simplu linistea data de simplitate.
Linistea adusa de lipsa unui program personal in care trebuie sa fii apta si disponibila indiferent de ceea ce simti.
Ne spunem ca nu este firesc sa traim singure si ne cautam rostul,”jumatatea”, partenerul potrivit, care sa ne ajute sa simtim si vedem lucrurile altfel. Ajungem la despartiri, la suferinta, la irosire, la acuze, si nu intelegem ce s-a intamplat sau de ce.
Pentru ca este dificil sa recunosti ca, desi iti place ideea sau compania unui partener, nu te simti (mai) implinita impartindu-ti viata la doi.
Standardele
Anumite persoane, oricat de entuziasmate sau atrase sunt de ideea casatoriei, nu sunt dispuse sa faca acest pas doar pentru a bifa o activitate. Nu, nu sunt prea pretentioase ci au anumite standarde dupa care isi ghideaza viata.
O astfel de persoana va prefera sa incheie o relatie care nu functioneaza decat sa ramana acolo de teama singuratatii.
In egala masura nu va deveni niciodata dependenta de partener si nu va cauta relatii doar pentru a face parte dintr-un cuplu. Si evident, nu se va casatori daca nu este deplin convinsa de influenta reciproc benefica a relatiei.
Da, poate gresi, se poate insela. Dar poate incheia povestea si este perfect capabila sa mearga mai departe.Singuratatea, ii ofera la fel de multe avantaje pe care stie sa le aprecieze, dar si sa le foloseasca in propriul avantaj.
Sa ai anumite standarde inseamna sa nu incerci sa te pacalesti ca „va merge oricum, bun si asa”. Iar acestea pot fi setate corespunzator, atunci cand te cunosti foarte bine.
Implinirea relationala
Prin casatorie, majoritatea isi vede partenerul ca implinind cel mai important rol in toate aspectele relationale: amant, iubit, prieten, protector, etc.
Acest lucru, evident, in detrimentul altor relatii semnificative precum cele cu familia de origine, cu prietenii sau… cu sine.
Atunci cand investim o persoana cu raspunsurile la toate nevoile noastre, vom fi dezamagite. Este si firesc.
Nimeni nu poate acoperi in mod profund semnificativ toate ariile. Esti capabila sa diferentiezi? Sa te detasezi? Sa nu astepti sa fii „completata”?
Exista persoane carora nu le este necesara o casatorie pentru a simti ca au o relatie semnificativa. Pot avea relatii semnificative cu cei din jur, pot avea si un iubit, dar casnicia, cu siguranta nu reprezinta vreun raspuns la intrebarile lor.
Statistica
Statisticile recente ne demonstreaza ca majoritatea casniciilor ajung si la momentul divortului. Mai mult, indiferent ca se ia sau nu aceasta decizie, multe cupluri iau in considerare alternativa.
Prin urmare, recunosc finalul, epuizarea resurselor, dezinteresul, nemultumirea sau distantarea de partener. In plus, cercetarile arata ca in privinta satisfactiei maritale, barbatii stau mult mai bine.
Este un joc al anticiparilor si asteptarilor. In timp ce femeile supraestimeaza casnicia si semnificatia acesteia, barbatii o privesc circumspect.
Odata casatoriti, raportul asteptarilor este rasturnat: barbatii constata ca este mai bine decat se asteptau, in timp ce femeile… isi vad asteptarile puse la incercare.
Nu este simplu sa construiesti si sa mentii o relatie. Presupune efort chiar si atunci cand esti alaturi de un partener care iti este potrivit.
Daca nu ai disponibilitatile necesare si resursele de a te implica si dedica acestui proiect, in ziua de azi, sa refuzi varianta casniciei nu mai este de neconceput. Chiar daca bunicile si vecinii nu te inteleg.
Foto: 123rf.com