4 tipuri de relatii defectuoase cu mama
Relatia cu mama poate fi printre cele mai frumoase si benefice, dar in anumite cazuri poate fi si negativa. Ne luptam cu sentimentele pe care le avem sau le idealizam despre propria familie. Ne simtim vinovati cand relatia nu este functionala si, ca in orice relatie, sunt doi implicati. Prietenii ni-i alegem, familia nu. Si uneori, oamenii care ne-au fost dati nu se sunt foarte simpatici.
Mama autoritara
Este acea mama care indiferent ce varsta ai, mentine pretentia de a-ti gestiona viata si de a fi ascultata neconditionat, pentru ca ea stie cel mai bine. Iti este greu sa iesi de sub tutela ei, iar sa pleci de acasa pentru a trai viata ta, iese din discutie.
Iti impune ce prieteni sa ai, cum sa te imbraci si cum sa iti gestionezi viata. Da, este mama ta si o respecti. Dar dupa o anumita limita trebuie sa te respecti si pe tine si sa rupi cordonul ombilical.
Fa-ti o viata a ta si nu iti fie teama sa o traiesti. Permite-ti sa gresesti, sa alegi prieteni gresit si sa inveti din asta, sau sa ii alegi pe placul tau, nu al mamei.
Separarea este o varianta pe care sa o iei in calcul. Mama isi va reveni din acest afront. Sau nu, este treaba ei. Tu in schimb, ai o datorie fata de tine.
Mama manipulatoare
Se imbolnaveste inainte de concediul tau, are o durere de cap atunci cand tu ai planificat o iesire in oras cu cineva care nu este pe placul ei. Se va folosi de toate mijloacele pentru a te tine pe loc, sub controlul ei.
Are pretentia sa ramana singura persoana semnificativa din viata ta. Mai des mamele de baieti manifesta astfel de porniri. Nimeni nu este suficient de bun pentru tine, iar ea este singura care iti vrea binele.
Din pacate, sa persisti si sa o incurajezi in acest joc, inseamna sa te setezi ca toata viata sa cauti si sa intri in relatii similare. Ti se vor parea normale si firesti.
Asculta-te pe tine ce vrei, ce asteptari si nevoi ai. Fa-le prioritare pentru tine. Si invata ca nu poti fi pe placul tuturor si nici sa ii multumesti mereu. O doza de egoism este binevenita. Nu, nu este gresit, este dreptul tau.
Mama dezinteresata
Relatia cu mama pe care ne-o formam din copilaria mica si raportarea acesteia la noi, ne creeaza un model pe care il vom resimti pe tot parcursul vietii.
Mama neglijenta, cea care se pune intotdeauna pe sine pe primul loc, care isi afirma iubirea dar nu o demonstreaza, ne poate genera complexe de inferioritate, ne afecteaza imaginea de sine si ne dezechilibreaza emotional.
Ajungem adulti convinsi ca meritam foarte putin si obisnuiti sa fim ignorati. Rupe acest tipar indepartandu-te de mama. Da, suna dur. Dar o mama a carei prezenta nu iti este benefica, trebuie tinuta la distanta.
Nu inseamna sa nu o respecti sau sa nu o ajuti cand poti. Dar nici nu te complace intr-o datorie eterna pe care o ai fata de ea, indiferent de comportamentul pe care il are.
Departandu-te, apropiindu-ti alte categorii de oameni, vei invata ce inseamna dragostea neconditionata si vei descoperi ca meriti mult… mult mai mult.
Mama egoista
Are mereu probleme, iar acum, ca ai crescut mare, impune ca tu sa i le rezolvi. Parintii merita si de multe ori se bazeaza pe ajutorul nostru. Nimic mai frumos decat sa il oferim atunci cand avem posibilitatea.
Totusi, uneori, pretentiile lor ne zdruncina universul si ne pot incarca peste masura cu responsabilitati care nu sunt, in fapt, ale noastre.
O mama care mereu cere, pe care nu o intereseaza daca poti sau ai cum, dar care stie sa te faca sa te simti vinovat daca refuzi, nu iti vrea neaparat binele. Poate nu iti face rau intentionat, dar este prea egoista sa iti inteleaga tie nevoile sau problemele.
Clarifica aceasta problema cu ea si explica-i ca uneori, anumite solicitari, sunt peste puterile tale. Iar daca nu va intelege, invata sa te detasezi de sentimentul de vina. Singura persoana pe care trebuie sa o salvezi esti chiar tu.
De Iulia Barca
Foto: 123rf.com