5 lucruri la care renunta parintii care au o cariera
Un echilibru intre viata personala si cariera necesita deseori sacrificii. De multe ori ziua pare prea scurta pentru sarcinile pe care le ai de indeplinit la munca si responsabilitatile ca parinte. Pentru a nu fi epuizata si a nu te simti vinovata ca nu reusesti sa faci suficient, poti urma cinci pasi care vor reechilibra balanta intre cele doua.
Renunta la mandrie si invata sa ceri ajutor
Una dintre cheile succesului este sa cauti si sa ceri ajutorul in cresterea copilului, in special daca esti parinte singur. Nu inseamna ca trebuie sa depinzi de cineva, dar fie recurgi la angajarea unei persoane fie faci schimb de favoruri cu apropiatii.
Alti parinti ar putea sa iti sara in ajutor daca la schimb te oferi sa ajuti cand este necesar. Mai mult, atunci cand stii ca ai lasat copiii in siguranta, te poti concentra mai bine la munca si esti mai productiva.
Nu este necesar sa iti imparti timpul in mod egal
Trebuie sa constientizezi ca uneori locul de munca iti solicita mai multa atentie si energie, asa cum alteori familia ta are nevoie de tine mai implicata.
Prin urmare, invata sa negociezi in ambele situatii si sa compensezi atunci cand te dedici mai mult uneia sau alteia. Solutia este sa ramai flexibila si sa faci ajustari in functie de solicitarile pe care le primesti.
Nu trebuie sa te neglijezi pe tine si nevoile tale
Pe principiul daca nu ai grija de tine intai, nu vei avea nimic de oferit, tu esti o prioritate, iar starea ta se reflecta asupra celor din jur si lucrurilor in care te implici.
Deseori, exact acele momente in care te gandesti ca nu iti permiti sa iti acorzi si tie timp, sunt cele in care chiar ai nevoie de el.
Desi sunt foarte importante somnul si relaxarea, practicarea unui sport este indicata. Activitatea fizica te ajuta sa reduci stresul si sa mentii echilibrul in sarcinile pe care le ai de indeplinit.
Nu trebuie sa iti multumesti absolut tot timpul copiii
Parintii care reusesc sa mentina balanta intre serviciu si viata personala nu au ca scop unic si absolut sa isi faca odraslele fericite. In schimb, se lupta pentru educarea unor copii responsabili care vor deveni adulti responsabili.
Le atribuie sarcini care tin de casa si ii invata sa isi asume raspunderi fara cearta. Stiu sa stabileasca limite, asa cum stiu sa respecte recompensele si pedepsele. Ei dau un exemplu prin munca si implicare si permit celor mici sa experimenteze uneori dezamagirea.
Nu te simti vinovata ca ai un serviciu
Indiferent ca este vorba despre o cariera sau un program de lucru incarcat, multi parinti, in special mame, ar prefera sa lucreze part-time pentru a petrece mai mult timp cu copiii.
Datorita situatiei economice insa, acest lucru nu este posibil. Din acest motiv, apare sentimentul de vina pentru orele petrecute in plus la munca. Este o problema a majoritatii.
Chiar si asa, astfel de parinti pot reprezenta un model pentru ca timpul pe care il dedica celor mici este de calitate. Timpul petrecut cu familia este important dar cel mai des conteaza felul in care il petreci, nu durata.