8 fraze care te ajută să rezolvi un conflict în cuplu
În cuplu, putem avea așteptări sau opinii care se contrazic, iar acestea duc la conflict. Iată câteva lucruri pe care le poți spune pentru a calma spiritele
Citește și:
Sentimentul de singurătate în doi
Ce rol joacă validarea într-o relație de cuplu
„Hai să luăm o pauză”
Într-un conflict care pare să escaladeze, cu tensiuni acumulate și irascibilitate, uneori este bine să luați o pauză pentru a vă calma. Poți spune celuilalt că este momentul să luați o pauză întrucât nu păreți să ajungeți nicăieri.
Încearcă să îți amintești de la ce a pornit conflictul și care este problema reală. Deseori ajungem să ne reproșăm lucruri care nu au nicio legătură cu discuția de moment. Totodată, se poate ca pur și simplu să aveți o dispoziție proastă amândoi și nu are sens să insistați.
„Înțeleg de ce ești supărat”
Dacă persoana cu care ești în conflict apelează la emoții în locul argumentelor logice, încearcă să îi iei partea.
Nu vei evita conflictul, dar discuția va deveni una constructivă în care reușești să înțelegi și motivația, respectiv sentimentele celuilalt.
„Hai să găsim o soluție comună”
Dacă ne încăpățânăm ca lucrurile să fie așa cum vrem noi, nu ajungem nicăieri. Mai ales când vorbim despre un conflict în cuplu.
O astfel de afirmație te poate ajuta atunci când există disponibilitatea de a-l asculta și pe celălalt și de a-i accepta opinia. Arăți astfel că cealaltă persoană este importantă, iar tu ești interesată de raționamentul ei.
Nu uita, într-un cuplu, e bine să îți pui întrebarea „ce contează mai mult, să am dreptate și să câștig conflictul sau să îmi protejez relația?”.
„Arăți bine și când ești furioasă”
Un compliment în timpul unui conflict poate schimba complet situația. Pentru că după ce suntem complimentați, corpul eliberează hormonii fericirii care ne schimbă dispoziția.
Prin urmare vom zâmbi. Bine, depinde și de tipul conflictului, dar și persoana cu care ne certăm. Dacă știi că ar înțelege mesajul din spatele complimentului tău, atunci merită încercat.
„Hai să nu ne mai certăm”
Tot în cupluri, o astfel de atitudine arată că prețuiești relația și partenerul. Practic, accepți fapul că ați mers prea departe și că nimic bun nu rezultă dacă veți continua.
În special pentru că într-un cuplu este irelevant cine „câștigă” disputa și nici nu ar trebui să existe astfel de intenții. Oricare dintre voi ar câștiga, amândoi nu aveți decât de pierdut.
„Hai să privim situația din altă perspectivă”
Este foarte important să poți accepta diferite perspective atunci când discuți în contradictoriu. Nu uita că fiecare avem propria viziune și înțelegere a faptelor și opinia fiecăruia trebuie luată în considerare.
Este o atitudine matură, iar când fiecare își expune punctul de vedere și este ascultat de celălalt, devine mai ușor să găsiți soluția de compromis.
„Ajută-mă să înțeleg”
Deseori propriile percepții sunt cele care ne alimentează furia și nemulțumirea. Credem că știm ce vrea să spună celălalt sau care îi sunt intențiile din spatele afirmațiilor. Evident, greșim.
Din acest motiv, cere-i să îți clarifice anumite lucruri. S-ar putea ca situația să nu fie pe cât de dramatică ți-o imaginezi tu a fi.
„Ce pot face pentru a schimba situația?”
Dacă ești pregătită pentru un compromis, este modul prin care arăți că nu îți dorești ca disputa să meargă mai departe.
Poate că partenerul tău chiar își dorește să faci anumite lucruri, iar acesta este modul prin care arăți că ești dispusă să asculți și să faci acele lucruri.
Chiar dacă nu le vei putea face întocmai sau dacă le vei negocia, este important să știi foarte clar ce așteaptă din partea ta.
Foto: shutterstock.com