In Romania, violenta domestica este o realitate, nu doar in mediul rural, ci si in marile orase. Iata ce tipuri de barbati ajung sa-si agreseze partenerele, si de unde vine acest comportament ce lasa rani fizice si emotionale adanci.
Violenta domestica inseamna abuz de orice fel: fizic, sexual sau emotional.
Nu exista abuz, violenta domestica, fizica care sa nu fie insotita de un abuz emotional.
Violenta domestica transmite o imagine paradoxala: „Te iubesc si te urasc deopotriva“. Exista prietenie si exista abuz, exista cooperare si comportament coercitiv.
Nu conteaza cat de citit este un om, cate scoli a facut, daca provine dintr-o familie buna. Violenta domestica exista in absolut toate paturile sociale.
Exista 2 tipologii de barbati care isi bat partenerele…
1. Aceasta nu este relatia in care vor sa traiasca, ei viseaza la o relatie plina de dragoste, de tandrete, dar nu stiu cum sa o obtina, tocmai pentru ca au in spate obiceiurile invatate de la parinti sau inoculate de societate, de mediu.
2. Barbatii pentru care violenta este modul universal de a rezolva lucrurile. Ei nu stiu sa-si verbalizeze dorintele, si atunci sunt extraordinar de agresivi. Atat in familie cat si in societate, in general.
Adictiile, de alcool, droguri, intotdeauna au fost strans legate de violenta domestica.
Romania este o societate in care violenta domestica a barbatului asupra femeii a fost tolerata, ba chiar incurajata, zeci de ani, in special in mediul rural: „De ce te plangi? Si eu am patit la fel cu taica-tu. Asta e, e sotul tau“
Citeste si:
Violenta domestica – abuzul vechi de secole
Feminitatea pe vreme bunicilor noastre
Foto: Shutterstock