Adolescentele si imaginea corporala
Imaginea corporala se refera la felul in care ne percepem pe noi insene. Pentru o adolescenta ce traverseaza o perioada a transformarilor, aceasta imagine poate fi distorsionata.
Nu sunt destul de…
Perfectionismul si autocritica pot influenta si dezvolta totodata intr-un mod negativ imaginea corporala.
Deseori auzim adolescentele nemultumite de felul cum arata spunand fraze precum: “Nu sunt suficient de inalta”, “Am buzele prea subtiri”, etc.
Ele considera ca daca vor arata asa cum isi doresc, doar atunci vor putea fi fericite. Este un prim pas catre obiceiul de a ne seta fericirea in exterior, in functie de atingerea unor obiective, uneori… irealizabile.
Imaginea corporala este fundamentala in autodefinirea adolescentelor deoarece, prin mass-media li s-a indus ideea ca aspectul fizic este un punct de plecare in autoevaluarea de sine si evaluarea primita din partea celorlalti.
O invatatura bine de retinut este ca „nici fata din revista nu arata precum fata din revista”…
Imaginea corporala si stima de sine
Imaginea corporala nu se refera la felul cum iti observi propriul corp atunci cand te uiti in oglinda, ci la felul in care te percepi din punct de vedere fizic, la felul cum te simti si cum crezi ca te percep ceilalti.
Adolescentele isi formeaza perceptiile despre sine, atractivitatea si acceptarea propriului corp inca din copilarie.
Prin urmare, imaginea corporala nu este o reproducere fidela a corpului, obiectiv, ci mai degraba o interpretare personala si subiectiva a aspectului lor.
La aceasta contribuie o combinatie de elemente de natura atat cognitiva cat si emotionala, de ganduri si sentimente acumulate si modelate de-a lungul timpului. Pentru multe adolescente, imaginea fizica este strans legata de stima de sine.
Stima de sine se refera la felul in care ne vedem pe noi insene, la modul in care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale.
Legatura dintre imaginea corporala si stima de sine este mai puternica in adolescenta decat in oricare alta perioada a vietii.
De cele mai multe ori, o imagine corporala negativa va fi asociata cu diverse trasaturi de personalitate, o sima de sine scazuta, depresie, anxietate, teama de o evaluare negativa.
Semne ale unei imagini corporale negative
Poti remarca la fiica ta adolescenta anumite semne precum o preocupare excesiva de a se privi in oglinda, critici frecvente la adresa propriului corp si comparatii cu alte persoane.
Ea poate exprima invidie fie fata de corpul unei prietene sau de al unei celebritati. Totodata, cum anumite trasaturi nu ni le putem modifica, va deveni foarte preocupata de greutate, incercand sa compenseze astfel anumite nemultumiri.
Sfaturi pentru imbunatatirea imaginii corporale
Multe adolescente (si nu numai), considera ca trebuie sa schimbe felul in care arata pentru a se simti bine in propria piele, dar tot ceea ce ar trebui sa faca este sa schimbe felul in care isi privesc propriul corp si felul in care se percep.
Corpul este doar al tau, indiferent de forma si marimea lui. Incearca sa te concentrezi la cat de puternic si sanatos este si la lucrurile pe care poate sa le faca, nu la ceea ce crezi ca este in neregula cu el. Invata sa te apreciezi, sa te iubesti si sa fii fericita cu tine insati asa cum esti.
Identifica care aspecte ale corpului tau le poti schimba si pe care nu. Oamenii prin definitie sunt imperfecti, iar acest lucru ii face unici si speciali.
Atunci cand iti vin in minte ganduri negative despre tine, opreste-te. Apreciaza faptul ca fiecare persoana este mai mult decat felul in care arata. Incearca sa te focusezi asupra lucrurilor unice si interesante care te definesc, asupra calitatilor tale.
Incepe sa iti imbunatatesti stima de sine prin a-ti oferi in fiecare zi minim 3 complimente sau lucruri pozitive pe care le-ai trait in decursul zilei.
Focusandu-te pe lucrurile bune pe care le-ai facut sau pe aspectele pozitive, poti schimba felul in care te vei simti, felul in care te vei privi.
Daca esti ingrijorata de imaginea ta corporala, acestea sunt o parte din intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui: Perceptia mea despre mine este distorsionata de expunerea “perfectiunii” din mass-media? Ma surprind deseori criticandu-ma de felul cum arat? Ce ma opreste sa imi iubesc corpul asa cum este?
Incearca sa raspunzi cat mai obiectiv la aceste intrebari, iar daca vei considera ca nu poti trece singura peste acest moment critic din viata ta nu ezita sa contactezi un specialist care te va indruma spre calea cea buna.
De Cogian Eliza Geanina
Foto: 123rf.com