Now Reading
Agresivitatea pasiva la copii

Agresivitatea pasiva la copii

Revista Psychologies

Ce inseamna, de fapt, agresivitatea pasiva la copii, cum se manifesta si cum o putem preveni.

Copiii care se manifesta pasiv agresiv sunt cei care nu stiu cum sa comunice si nu stiu cum sa rezolve problemele legate de furie si anxietate.

Sunt rezistenti, nu raspund sau raspund foarte tarziu solicitarilor, sunt ostili, incearca sa provoace niste reactii puternice prin tacere sau retragere, afiseaza o neajutorare invatata, refuz de a coopera, incapatanare, au un comportament evitant, gasesc mereu scuze, fac exact ceea ce stiu ca deranjeaza, intr-un mod provocator, uita, mint, dau mereu vina pe altii, se razbuna pe parinti sau pe alti copii.

Insa, avand in vedere ca felul in care se comporta copiii reprezinta in sine un limbaj, pe care acestia il folosesc pentru a semnala o problema ascunsa, putem spune ca, in esenta, comportamentele pasiv agresive reprezinta un strigat, o cerere de atentie autentica, adica arata nevoia copilului de a fi vazut cu adevarat de catre parinte, nevoia de a fi ajutat sa gestioneze tensiunea acumulata in interiorul sau si careia nu ii poate face fata.

 

Cum putem preveni si controla agresivitatea pasiva la copii

Desigur, radacinile agresivitatii pasive se afla in copilarie si in mediul familial, iar acolo este punctul de plecare pentru preventia dezvoltarii lor.

Predispozitii pentru mania latenta si comportament pasiv agresiv exista, in general, in cazul familiilor cu probleme de agresivitate manifesta, directa, cu conflicte conjugale, in care copiii sunt plasati in mijlocul certurilor, familii cu membri inaccesibili afectiv, care nu-si dau seama de ceea ce simt sau care isi ascund sentimentele, care sunt ei insisi prinsi in suferinte diverse si sunt afectati de dificultati financiare, parinti care isi responsabilizeaza excesiv copiii, obligandu-i sa ocupe roluri nepotrivite pentru varsta lor (a avea grija de parintele despresiv sau alcoolic, a se ocupa de fratii mai mici ca un parinte in miniatura, rol de cap al familiei in absenta tatalui), familii in care adultii sunt irascibili, vesnic nemultumiti, autoritari si caustici…

In toate aceste cazuri, copilul este, de obicei, lasat singur fata in fata cu niste trairi pe care nu stie sa le gestioneze. La fel, si atunci cand parintii manifesta repetat simptomele maniei ascunse, copilul este in pericol sa nu stie cum sa-si stapaneasca agresivitatea

Modalitatile prin care putem sa ii ajutam pe copii sa nu isi formeze un stil pasiv agresiv de comportament este sa comunicam autentic cu ei, sa ii invitam la dialog, sa le vorbim despre ce simtim si sa ii ascultam vorbindu-ne despre ceea ce simt, sa ii incurajam sa se exprime, sa avem grija sa ii protejam de suprastimulare nervoasa, senzoriala, sa nu ii facem martori sau partasi la izbucniri necontrolate de furie sau alte confruntari agresive, sa avem grija de propria igiena emotionala pentru a nu ii incarca cu emotiile noastre.

In cazul in care copilul manifesta conduite pasiv-agresive, ar trebui sa intervenim cat mai repede, insa cu mare atentie si sensibilitate, ca sa impiedicam constituirea unui pattern ce ar putea sa ii afecteze mai departe si viata de adult.

 

Ce poti face

Asculta-l cu adevarat, ajuta-l sa identifice starea de agresivitate si permite-i sa isi arate supararea, nemultumirea, insa fara a-i rani pe ceilalti.

Sustine-l in a-si exprima sincer ideile si starile emotionale. Controleaza-ti propriul nivel de agresivitate si ai grija de nevoile tale emotionale, pentru a nu trai continuu intr-o stare de frustrare molipsitoare.

Ajuta-l sa isi exprime nemultumirile si tensiunea in mod simbolic, prin joc si jocuri de rol… Initiaza conversatii deschise fara a fi acuzator, incearca sa afli cum se simte si de ce simte sa reactioneze asa cum o face, incearca sa identifici nevoia neimplinita din spatele comportamentului, fi cat poti de empatic, fiindca, da, copilul incearca sa te calce pe nervi, dar asta datorita faptului ca ii este greu sa gestioneze ce traieste si are nevoie de ajutor.

 

De Veronica Cristea, psiholog clinician/ consilier psihanalitic, http://suntemsensibili.com/

Foto: Angry little girl

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top