Ai un nou-născut? Nu uita de intimitatea în cuplu
Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie, dar și o provocare pentru tinerii părinți. În vârtejul noilor evenimente, iată cum trebuie să avem grijă de intimitatea în cuplu.
Citește și:
De ce ne pierdem in rolul de parinti
Parenting: de ce este esential sa fiti si parteneri, nu doar parinti
Pe cât de entuziasmați sunt tinerii părinți la venirea pe lume a noului-născut, pe atât sunt de apatici uneori când vine vorba de intimitatea în cuplu.
Cercetătorii americani specialiști în terapia de cuplu au stabilit că cel puțin 3 ani de la apariția unui copil într-un cuplu, relația dintre parteneri se află într-un proces de acceptare, negare, schimbare, recunoaștere și nu în ultimul rând de experimentare a relației în care nu mai sunt doar ei doi.
Unde-s doi puterea crește
Ce ne facem atunci când noi femeile, în rolul de mame, credem că nu există nimic altceva pe lume decât copilul nostru? Important este să conștientizam că venirea unui copil, nu înseamnă anularea intimității față de partenerul nostru.
Este important ca tânăra mamă să fie susținută, să se acorde atenție nevoilor ei, astfel încât să nu traverseze o etapă de depresie postnatală sau să simtă senzația de abandon.
Aici rolul decisiv îl are soțul acesteia, respectiv partenerul de cuplu. Când o femeie devenită recent mamă, primește iubire, înțelegere și ajutor din partea celui de lângă ea, nu o să resimtă o schimbare atât de evidentă.
Copilul e al ambilor părinți, nu doar al mamei
Responsabilitățile între parteneri este ideal să fie împărțite eficient în noua familie, cu atât mai mult cu cât mama are dreptul să își ia timpul ei de refacere și de revenire la normalul său de zi cu zi, după 9 luni care i-au adus schimbări în viață.
Așadar, este recomandat ca împreună cu partenerul de cuplu să își clarifice de la bun început sarcinile, activitățile, timpul petrecut împreună.
Vor fi evitate astfel frustrările, senzația de neputință sau nepriceperea, întrucât în procesul de adaptare, fiecare dintre părinți va avea spațiu și timp liber, când celălalt se ocupă de creșterea copilului.
O oră liberă pentru fiecare
Intimitatea în cuplu, paradoxal pentru unii, înseamnă și distanță și separare. Cu cât fiecare dintre parteneri are timp pentru el însuși, pe care să îl petreacă activ, constructiv sau relaxant, în funcție de nevoile sale, cu atât relația dintre parteneri este mai solidă.
Mama nu trebuie să stea numai cu copilul, ci are nevoie să își acorde și mici bucurii, momente de relaxare și răsfăț. În sens contrar, riscurile ca mama să devină irascibilă și fără chef de nimic, sunt valabile în proporții foarte mari.
Recomandat este ca în cuplu, fiecare dintre parteneri să își ia “ora liberă” în care să își poată da restart pentru ziua următoare.
Comunicarea verbală și non-verbală
Nu mai este un secret că într-o relație de cuplu sănătoasă o bună comunicare clasează cuplul ca un cuplu împlinit și fericit.
E nevoie ca tu, proaspătă mămică, să îi comunici partenerului de cuplu dorințele și stările tale, ca acesta să știe cu ce te confrunți. Este firesc să nu cunoască aceste detalii, iar necomunicând se poate distanța de tine din motive aparent banale.
Dacă partenerul tău este atent, acesta poate înțelege cu ușurință și din gesturile tale tandre ce îți dorești, fără să fie nevoie de o comunicare verbală neapărat. Dar e nevoie ca și tu să știi să transmiți semnalele potrivite către el.
Grija față de propria persoană și de aspectul fizic
Multe femei au senzația că după naștere sunt sufocate și timpul se comprima brusc, iar angrenate în grija față de copil uită că sunt femei și că e nevoie să se ocupe de ele.
Bărbații sunt atenți la detalii și e important ca femeia de lângă ei să fie în continuare femeia de care s-au îndrăgostit, chiar dacă acum este mama copilului lor.
Fă-ți timp de o vizită la coafor, la o sală de sport, la un masaj sau o ieșire la shopping. Asta îți oferă garantat ție o stare excelentă, pe care nu ai cum să nu o transmiți partenerului tău.
El o să fie fericit că are lângă el o femeie frumoasă și tu vei radia că te vei simți apreciată și iubită.
De Ioana Andreea Nițică, psiholog clinician
Tel.: 0743.162.914
Foto: 123rf.com