Cand copilul tau nu este sociabil
O persoana sociabila se integreaza mai bine intr-un grup, relationeaza mai bine cu ceilalti, se adapteaza diferitelor contexte. La copii este foarte important sa dezvoltam aceasta capacitate deoarece le va facilita acomodarea la gradinita, poate chiar succesul scolar.
Orice parinte isi doreste sa aiba un copil sociabil, care sa lege repede prietenii, sa se bucure ca merge la scoala sau in alte colectivitati unde se integreaza cu succes.
Totodata, sa nu uitam ca masura in care fiecare copil detine aceasta capacitate depinde pe de o parte de mostenirea genetica, adica, sunt prietenos ca tata sau retras ca mama de exemplu, iar pe de alta parte de educatie, stimulare, mediu familial.
Daca pentru unii copii a fi sociabil pare a un lucru spontan, natural, pentru altii aceasta capacitate trebuie formata, educata, exersata.
De asemenea, pot exista momente in viata cand chiar si un copil sociabil poate avea probleme de relationare, de integrare datorate unei game foarte largi de motive. Trebuie doar sa fim atenti si sensibili la aceste momente.
Ca parinte, pentru a veni in intampinarea nevoilor de integrare a copilului trebuie sa ii acordam atentia necesara, sa il observam sau sa il ascultam sincer atunci cand se plange ca are probleme la scoala sau in diferite contexte, sa cercetam situatia si sa il asiguram de tot sprijinul nostru in depasirea oricaror situatii dificile.
Parintii au in asemenea momente tendinta de a ractiona in numele copilului lor, de a „indrepta” ei situatia, insa, cea mai buna solutie pentru a-l ajuta pe copil este sa il invatam pe el cum sa reactioneze si sa se descurce in situatii de conflict.
De asemenea, trebuie sa intelegem ca unii copii se „deschid” mai greu, au nevoie de un timp mai mare de acomodare cu ceilalti pana sa aiba sentimentul de siguranta, si asta chiar daca voi sunteti niste partinti foarte „de gasca”.
Respectati aceasta nevoie a copilului, fiecare dintre noi suntem firi diferite, iar atata timp cat acest comportament nu atinge limite extreme, de exemplu de izolare, nu trebuie sa ne panicam.
Sprijiniti copilul sa primeasca si sa decripteze mesajele sociale, explicati-i ce inseamna anumite gesturi, comportamente, cand trebuie sa le folosim, cand nu si in ce contexte.
Daca nici acum nu se inregistreaza progrese, nu ezitati sa cereti sfatul unui specialist caruia sa-i expuneti toate situatiile care va ingrijoreaza, cum ar fi: este retras, excesiv de timid, evita sau este anxios in relationarea cu ceilalti, nu suporta grupurile mari sau mediile foarte aglomerate si zgomotoase etc.
Totodata, colaborati cu educatorii sau profesorii, astfel incat, impreuna sa favorizati contextele de socializare, de relationare pozitiva intre copii.
La varsta mica joaca reprezinta metoda si contextul cel mai bun de a observa si educa in mod optim copilul sa socializeze cu ceilalti.
Alegeti activitati care ii plac copilului si incurajati-l sa ii implice si pe ceilalti copii, tinand cont ca nu conteaza atat numarul relationarilor cu celelalte persoane cat calitatea acestora.
La fiecare etapa de varsta trebuie sa oferim copilului diferite contexte de socializare si experiente de viata variate din care sa invete, astfel incat, prin imitare de cele mai multe ori cat si prin exercitiu sa deprinda comportamente si abilitati, printre care si cel de a fi sociabil.
Autor: Mihaela Neagu, psiholog
Foto: Shutterstock