Now Reading
Cand ne indragostim de cineva de la serviciu…

Cand ne indragostim de cineva de la serviciu…

Revista Psychologies

Ne trezim ca ne indragostim taman atunci cand nu ne asteptam sau de cine nici nu ne-am fi gandit. Una dintre situatiile care pot atinge cote intense de stres si atrage dupa sine limitari, este aceea in care iubitul sau iubita ne este coleg de munca sau, mai rau, superior.

 

Cum majoritatea timpului am ajuns sa il petrecem la birou sau in interes de serviciu, mai devreme sau mai tarziu, poate aparea cineva din acest mediu care sa inceapa sa ne placa. Poate ca este tipul cel nou sau colegul de la IT pe care am inceput sa-l vedem cu alti ochi, un sef sexi sau un nou contact business cu ochii prea verzi.

Intr-o prima faza, probabil ca ne va preocupa persoana ca in orice alta situatie similara. Intr-o a doua faza, vom incepe sa ne gandim ce ar insemna daca… Iar daca suntem sinceri cu noi insine, ne dam seama ca este o situatie complicata, in care faptul ca avem acelasi loc de munca, poate atrage dupa sine anumite neplaceri.

Evident, cel mai important aspect este reciprocitatea. Ne referim, deci, la acele cazuri in care ambele persoane ar dori acelasi lucru, nu la pasiunile mute si neimpartasite. Pentru inceput, trebuie sa ne abordam reciproc, in mod precaut, incercand sa ne dam seama daca trairile ne sunt autentice.

Desigur, nu exista garantii pentru nicio relatie ca, odata inceputa, va functiona, dar nici nu merita sa risti o aventura cu un coleg ce urmeaza sa te salute in fiecare dimineata. Sau, mai rau, care va inceta sa te salute! In concluzie, pasiunile mistuitoare si consumabile sunt din alt decor, iar in cazul colegilor de munca am decreta „asa nu“!

 

Rolul intamplarii

Daca insa secretara cea blonda este chiar o fire sensibila, iar tu ti-ai dorit mereu o nevasta gingasa, cine stie, poate ca merge sa incercati sa desco­periti daca aveti aceeasi muzica in play-list, daca radeti la aceleasi glume si aveti zodii compatibile.

Pentru ca, atunci cand staruie sentimentul ca vrei sa cunosti mai bine o persoana, atunci cand simti ca merita sa dai o sansa cuiva, chiar trebuie incercat. O astfel de apropiere poate aduce putin cu prima relatie din clasa a saptea, derulata sub ochiul vigilent al mamei.

Doar ca aici vorbim despre contabila, colegii din birou, fetele de la receptie sau, si mai neplacut, sefii. Precaut in aceasta situatie ar fi sa nu va tineti de mana din primele zile, sa nu va strigati „Iepuras“ prin birou si nici sa nu va sarutati pe balcon, la o tigara. Cel putin, nu daca vreti sa lucrati aici in continuare.

Un comportament nepotrivit atrage dupa sine comentarii, situatii stanjenitoare pentru cei din jur si uneori lipsa de profesionalism. Iar daca exemplele par exagerate pentru adultii responsabili, insasi recunoasterea existentei unei relatii este un pas curajos. Ideal este sa fiti siguri ca este o relatie, ca vreti sa continuati, apoi sa gasiti varianta optima prin care sa afle si colegii.

 

Exercitiu de proiectie

Psihologul Romina Visan spune, de ase­menea, ca „inainte de a incepe o relatie amoroasa cu unul dintre colegi, trebuie, inevitabil, sa faceti un exercitiu de proiectie, in care sa constientizati toate avantajele si dezavantajele unei relatii de acest gen.

Puneti-va  intrebari de genul: ce imi ofera relatia aceasta, ce urmaresc de la aceasta relatie, cum vad desfasurarea ei, imi satisface respectivul/a dorintele mele legate de viata amoroasa/iubire sau cum vad o posibila despartire? Toate aceste intrebari va vor ajuta sa va dati seama ce anume va doriti de la respectiva relatie si sa constientizati daca intr-adevar vreti sa puneti bazele unei astfel de relatii.

Acest monolog interior trebuie sa fie urmat de o discutie sincera cu posibilul partener, in care sa abordati temeri, convingeri, planuri si cum vede fiecare desfasurarea relatiei. Este adevarat ca, atunci cand ne indragostim, avem tendinta de a gandi mai putin si de a trai momentul mai mult, dar este foarte important sa dam dovada de maturitate si sa stabilim inca de la inceput anumite reguli.

Vreau sa subliniez: atingerile, saruturile, fluturatul din gene, oricat de dragute si benefice ar fi, uitati de ele la birou! Dati dovada de profesionalism si aratati-va tandretea dupa orele de munca. Nu faceti publica relatia din prima clipa, asteptati cateva luni (o luna, doua), pentru a fi siguri ca nu este vorba de o relatie trecatoare sau de moment, apoi comunicati-i sefului vostru direct. In primul rand sefului, iar apoi colegilor“.

 

Dezavantaje si avantaje

Inceperea unei relatii la locul de munca poate inseamna sa petreci toata ziua cu persoana respectiva… Lucru dragalas la inceputul relatiei si naucitor pe parcurs, mai ales daca decideti sa va si mutati impreuna. Uneori, unul dintre catalizatorii unei relatii este dorul, lipsa celuilalt si placerea revederii. Mai complexa este situatia in care unul dintre parteneri este seful celuilalt.

In acest caz, barfele si comentariile au tendinta sa fie mai aprige, iar relatia sa devina mai dificila, supusa acestor intepaturi. Mai mult, raporturile de sef-angajat nu vor putea fi mentinute corect fara ca anumite discutii logice si pertinente intr-un astfel de raport sa nu ajunga certuri si mustrari in cuplu.

Mai mult, autoritatea celui in pozitia de sef poate fi subminata, poate involuntar, de catre partener, asa cum angajatul se va crede/simti sau va fi considerat privilegiat. O comunicare intre cei doi in cadrul unei sedinte, de exemplu, va fi filtrata de cei prezenti si prin prisma relatiei existente.

Romina Visan spune ca „daca lucrati in acelasi departament, dezavantajele vor fi mai multe, iar printre ele se numara reticenta sefului de a promova pe unul dintre voi, pentru a nu fi seful celuilalt. Aceasta poate implica mutarea unuia intr-un alt departament.

Cand va faceti acel exercitiu de proiectie de la inceput, ganditi-va daca sunteti dispusi sa acceptati astfel de dezechilibre in viata profesionala. Tot aici pot aparea si sentimente de invidie intre parteneri, in momentul in care celalalt este promovat sau primeste o marire de salariu.

Daca inca de la inceputul relatiei unul dintre voi este seful celuilalt, atunci, in cele mai multe cazuri, se ajunge la despartire. Daca, intr-adevar, cei doi parteneri isi impartasesc dragostea, unul dintre ei se va retrage cu siguranta intr-un alt departament sau, de ce nu, va merge la o alta companie“.

„Matei imi era sef si, dincolo de eticheta Hallmark, pe care o puneam singura, comentariile la adresa noastra au fost nesfarsite. Relatia noastra a inceput la sase luni dupa ce m-am angajat eu, intrucat petreceam, prin natura muncii, mult timp impreuna si, cunoscandu-ne, ne-am dat seama ca ne placeam foarte mult.

Totusi, tensiunile de la birou devenisera evidente, munca noastra impreuna era vazuta cu alti ochi, iar el ajunsese sa aiba o atitudine mai mult precauta, in ceea ce ma privea, decat corecta, cum avea fata de alti angajati. Ba chiar compensa in cazul unora, nedrept uneori, tocmai pentru a nu parea partinitor fata de mine.

In cele din urma, eu mi-am dat demisia, intrucat nici el si nici eu nu mai functionam in aceasta formula asa cum ne-am fi dorit, si m-am angajat in alta parte. Cred ca a fost o decizie sanatoasa pentru noi, intrucat au trecut trei ani si suntem tot impreuna“, povesteste M., 31 de ani.

 

Entuziasm

„De partea cealalta, o relatie cu unul dintre colegi se poate transforma in ceva frumos si de durata, chiar cu o multime de avantaje pentru angajator. Dragostea ne face creativi, dornici de implicare, afirmare. Un lider istet va sti sa scoata toate avantajele dintr-o astfel de relatie. Faptul ca iesim din anonimat, ajuta relatia sa infloreasca, sa fie in continua miscare.

Dupa ce s-a pastrat distanta in timpul zilei intre parteneri, seara, cand ei ajung acasa, ei au subiecte interminabile de discutat, iar asta va face ca monotonia sa nu apara. Lucrand in acelasi domeniu, nu vor exista niciodata reprosuri, des intalnite in alte situatii, precum: «Nu ma intelegi/tu nu ai de unde sa stii».

In ceea ce priveste persoanele dependente una de cealalta, acestea pot transforma si timpul petrecut impreuna, la birou, in ceva benefic pentru relatia lor. Un alt avantaj ar fi ca aveti iesiri de genul team building-urilor; in acest fel, niciunul dintre voi nu va ramane acasa si, totodata, puteti transforma aceste mici escapade in momente romantice ale relatiei“, spune Romina Visan.

Intre aspectele pozitive putem sa includem si faptul ca, lucrand in acelasi mediu, ne putem consulta, sustine si ajuta reciproc in anumite privinte. Profesional, putem invata unul de la celalalt si ne putem completa. Mai mult, vor fi situatii in care lucrul in echipa va fi mult mai energic si mai dedicat, cu mai multe sanse de succes, fiind mult mai deschisi sa comunicam, precum si sa ne ascultam partenerul.

 

Crash, boom, bang!

Cu nabadai sau nu, inceperea unei relatii cu un coleg sau un sef implica atat curaj, cat si – de ce sa nu recunoas­tem?! – sentimentul fructului interzis. Ne ascundem, iar relatia poate parea astfel palpitanta, apoi devenim publici si avem sentimentul de power-couple, pe care doar comentariile viperei de la Achizitii, sigur geloasa, il poate domoli.

Psihoterapeutul Romina Visan spune si ca „dragostea la locul de munca are legatura cu fenomenul de regresie emotionala. Locul de munca ne duce cu gandul la anii petrecuti pe bancile scolii, in care angajatii joaca rolul elevilor, iar profesorii sunt reprezentati de angajatori.

Asa cum in scoala generala eram timizi fata de un coleg pentru care nutream sentimente, asa se intampla si la birou, bineinteles la un alt nivel.

Un alt motiv pentru care ne indragostim la locul de munca este pentru a iesi din anonimat, pentru a face ceva interesant, pentru a trezi inte­resul celor din jur, pentru ca suntem plicti­siti si, nu in ultimul rand, pentru ca stim ca este interzis. Cand o per­soa­na de sex opus are sentimente de ad­miratie/dragoste fata de noi, nu face decat sa ne creasca stima de sine si sa ne simtim importanti in randul colegilor“.

 

Atentie la consecinte!

Dar cum uneori relatiile nu functio­neaza, se poate intampla ca si fru­mosii ochi albastri ai colegei sa nu ne mai placa chiar atat de tare si sa decidem ca este timpul sa punem punct. Iar in aceasta situatie, in functie de etapa la care a ajuns relatia si de timpul scurs in cuplu, deciziile pot fi mai grele, cu consecinte mai multe sau mai usor de luat.

Daca am ajuns deja sa nutrim sentimente mai puternice pentru celalalt si mai ales in cazul in care ruptura vine dintr-o singura directie, atunci frustrarea si nefericirea ne vor fi adancite de prezenta constanta a „obiectului“ dorit si pierdut. Este greu sa ne facem catharsisul, daca Titi trece in fiecare zi pe langa biroul nostru…

Avem nevoie de distanta, de intimitate si de detasare. Iar in cazul acesta, daca relatia s-a infiripat in luminile reflectoarelor, si despartirea va avea loc in acelasi mod. Desigur, toti colegii vor fi la curent.

Cel mai sanatos lucru, in acest caz, ar fi ca unul dintre parteneri sa isi schimbe locul de munca, dar cum fiecare va considera ca celalalt trebuie sa plece, pot aparea ambitii care nu vor face decat sa creasca tensiunile, sa duca la un razboi in direct si sa mareasca disconfortul celor din jur.

Daca nu va alegeti cu doua concedieri, propunem sa va revizuiti atitudinea, sa pastrati macar aparenta profesionalismului si sa va sfatuiti, asa cum ati facut-o si la de­butul relatiei.

Ca sfat general, psihologul Romina Visan spune ca „in orice relatie des­partirea poate interveni oricand. Un om care este in deplina posesie a propriei sale minti, va sti sa ii faca fata.

Ideal ar fi sa ne luam cateva zile libere, sa digeram situatia si sa o acceptam ca pe un capitol frumos, dar incheiat, din viata noastra. Nu traiti in trecut, mai ales la locul de munca, angajatorii isi doresc subalterni cu orizonturi deschise si creative, in niciun caz imbacsite de problemele din trecut“.

 

Romina Visan este psiholog,
0732.071.817,
[email protected]

 

Autor: Iulia Barca

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top