Now Reading
Cat conteaza dorinta si atractia fizica in cuplu?

Cat conteaza dorinta si atractia fizica in cuplu?

Ce e de facut cand relatiile intime cu partenerul aproape ca au disparut? Oare cuplul rezista? Nadia Gorduza, psihoterapeut, ne spune cat de mult conteaza dorinta si atractia fizica in cuplu, dar si cum le putem intretine.

 

 

Psychologies: Ce se intampla  la o consultatie de sexologie?

Nadia Gorduza: Peste 70% dintre cupluri au probleme de natura sexuala la un moment dat. Prima sedinta este una de evaluare. Se face un examen clinic pentru stabilirea unor eventuale anomalii si un scurt istoric al vietii sexuale.

De asemenea, se face si examen paraclinic, analize de sange, evaluarea circulatiei sangvine la nivel penian, evaluarea sistemului nervos, dozarile hormonale, o ultrasonografie Dopller si teste farmacologice, daca trebuie. Astfel, se analizeaza cauzele, daca sunt de ordin psihologic, medical sau hormonal.

Odata stabilit acest lucru, se elaboreaza planul de tratament, care poate consta in psihoterapie sau psihoterapie combinata cu terapie medicamentoasa, in functie de diagnostic.

Este extrem de importanta comunicarea intre parteneri si sprijinul reciproc, chiar si cateva sedinte impreuna la sexolog.

 

Cine apeleaza mai des la o astfel de consultatie?  Barbatul sau femeia? Si de ce?

N. G.: Barbatii apeleaza mai des. In special, cei de varsta a treia, pentru sindromul disfunctiei erectile.

Este o problema covarsitoare, mai ales ca poate determina, in plan psihic, depresie, anxietate sau consum crescut de alcool, tutun sau droguri. Femeile apeleaza mai des pentru dispareunie si disfunctii ale orgasmului.

 

Ce le spuneti celor doi aflati in impas?

N. G.: Le spun ca, daca exista probleme in atingerea orgasmului, masturbarea e recomandata. Stimularea cu un vibrator inainte de a face sex cu partenerul poate fi de ajutor. Sunt cazuri in care e nevoie de o stimulare de pana la o ora inainte de a face sex.

Multe femei nu au orgasm in timpul actului sexual. Daca vor orgasm, se poate incerca, impreuna cu partenerul, stimularea delicata a clitorisului.

In cazul durerilor in timpul actului sexual, e de ajutor o pozitie noua. Cand femeia se afla deasupra partenerului, ea are mai mult control asupra penetrarii si miscarii. Golirea vezicii urinare inainte de sex, folosirea de creme, o baie calda inainte de sex pot ajuta.

Daca durerea persista, trebuie consultat un medic. Daca aveti un vagin stramt, puteti incerca folosirea unui tampon, pentru a ajuta la relaxarea vaginului.

In ceea ce-l priveste pe el, pe barbat, se lucreaza pe gestionarea sentimentelor de vinovatie, pe tehnici de management al anxietatii, stresului si fricii. Si prin programe educationale despre sex si comportamente sexuale, pentru depasirea anxietatii, pentru a atinge performanta sexuala.

Este important ca, in oricare din cazurile enumerate mai sus, sa fie implicata partenera. De asemenea, sa fie o discutie deschisa despre ce ii place si ce ii displace fiecaruia sau despre ce doresc, de comun acord, sa incerce impreuna. Important este sa respecte placerile si neplacerile partenerului pentru a avea o relatie satisfacatoare sexual.

Sunt jocuri sexuale – cu nivel de la usor la mediu si inalt, prin care partenerii pot sa-si descopere, impreuna, arii neexplorate, fantezii sexuale nespuse, care pot fi practicate in cuplu. Programul educational se numeste GottaSex si se face in prezenta psihoterapeutului sau acasa, dupa ce au primit instructiuni.

O terapie care functioneaza fantastic de bine pentru acest gen de probleme este terapia scurta strategica, prin abordarea directiva, comportamental-cognitiva, mergand pe logica paradoxala si ajutand la deblocarea psihica intr-un interval destul de rapid.

 

Care sunt cele mai frecvente disfunctii? Masculine si feminine.

N. G.: La femei, exista patru tipuri de disfunctii sexuale: disfunctii ale libidoului, cand femeia nu mai este interesata de sex; disfunctii ale excitarii – cand nu mai simte excitatia sau nu poate fi pastrata; disfunctii ale orgasmului, cand nu poate avea orgasm sau are dureri sau dispareunia (dureri la contactul sexual).

La barbati, cele mai frecvente sunt tulburarile de ejaculare, disfunctii erectile, inhibitia libidoului

 

Cand cauza e psihologica, care este cea mai comuna?

N. G.: Cauzele psihologice ale lipsei erectiei sunt date de lipsa increderii in sine, de sentimente de inadecvare si de dificultati de relationare intre parteneri.

Poate aparea intr-o perioada mai stresanta, cu dificultati la serviciu sau tensiuni in relatia de cuplu. Atata timp cat este un caz izolat, barbatii nu ar trebui sa se impacienteze. Nu exista barbat care sa nu se fi confruntat de-a lungul vietii cu asemenea probleme macar o data.

Exista o multime de cauze psihogene: de la anxietatea de performanta, la autoprofetia implinita („daca se va intampla ca data trecuta, ce fac?“); la relatie conflictuala cu partenera; la credinte si mituri eronate cu privire la activitatea sexuala, depresie si sentimente de vinovatie. Cateodata, un singur esec determina evitarea, din teama de a nu esua din nou.

La femei, o trauma de natura sexuala din trecut poate lasa sechele majore din punct de vedere sexual. De asemenea, lipsa conexiunii emotionale cu partenerul duce la scaderea libidoului.

Dar, cu siguranta, o contributie o are aparitia primului copil, cu depresia postpartum asociata, de cele mai multe ori, la care se adauga anxietatea data de stresul major al unei vieti in care trebuie sa alterneze intre rolul de mama, sotie si profesionista.

Cateodata, sexul, pur si simplu, nu mai este pe lista prioritatilor, devine el insusi un factor de stres, in loc de placere, si duce la un comportament evitant, la scaderea libidoului sau la incapacitatea de a se relaxa suficient pentru a se excita sau a ajunge la orgasm.

 

Oamenii cred ca sexul rezolva, mai mereu, problemele din relatie. Asa este? Cat rezolva si cat nu?

N. G.: Sexul si intimitatea fac parte din temelia unei relatii, alaturi de prietenie. Daca ne referim la cliseul „sexul de impacare“, poate functiona la anumite cupluri.

Dar ideal ar fi ca sexul sa fie „drogul“ folosit preventiv, pentru a nu ajunge sa avem probleme, nu „drogul terapeutic“, ca sa tratam problemele pe care ni le-am creat. Din punct de vedere hormonal, intr-adevar, sexul este ideal, pentru ca se elibereaza un cocteil hormonal de oxitocina.

E „hormonul fericirii“, se foloseste in tratarea anxietatii sociale, a persoanelor cu autism si a anorexiei mentale, care reduce tendintele inconstiente ale pacientilor de a se concentra asupra mancarii, formei corpului si a emotiilor negative, cum ar fi dezgustul (descoperirile apartin profesorului sud-coreean Youl Ri Kim, de la Universitatea Inje, din Seul).

De asemenea, creste nivelul legaturii emotionale intre cei doi parteneri si stimuleaza increderea in propriile forte, ii face pe oameni mai generosi unul fata de celalalt si induce calmul si somnul. Mai sunt endorfinele (cu efect euforic, reduc stresul, alunga tristetea, calmeaza durerea si provoaca un surplus de energie).

Mai vine la „pachet“ un neurotransmitator-cheie: serotonina (un antidepresiv biologic, responsabil de zambetul de satisfactie si de starea de relaxare simtita dupa o partida de amor).

Exista cateva descoperiri interesante referitoare la transformarile biochimice din timpul unui act sexual: sexul este un analgezic (o partida de sex face cat o doza de morfina!).

Sexul este cel mai bun somnifer (barbatii pot adormi imediat dupa orgasm, datorita eliberarii endorfinelor si oxitocinei, dar si datorita scaderii glicogenului din muschi). 30 de minute de sex inseamna arderea a nu mai putin de 85 de calorii. Sexul prelungeste viata.

Persoanele cu mai putin de un contact sexual pe luna, prezinta un risc dublu de a muri prematur, in comparatie cu cei care fac sex de doua ori pe saptamana, datorita eliberarii hormonului dehidroepiandrosteron (DHEA), care asigura functionarea glandelor suprarenale si care se afla la baza altor hormoni, cum ar fi estrogenul, testosteronul si progesteronul.

Nivelurile DHEA cresc de trei ori peste limita normala imediat inaintea orgasmului si a ejacularii, ceea ce se traduce prin intinerirea celulelor, protejarea neuronilor de factorii degenerativi si, implicit, prin prelungirea duratei de viata a unui individ, spune dr. Sarah Brewer.

Conform celor mai recente cercetari, riscul dezvoltarii unui cancer de prostata scade proportional cu frecventa activitatii sexuale.

Potrivit unui articol publicat de Institutul National pentru Cancer din Statele Unite, riscul scade datorita reducerii nivelului de toxine eliberate de aceasta glanda sexuala masculina.

La batranete, masturbarea este mai buna decat nimic, caci activitatea sexuala, oricum ar fi ea, ajuta la eliberarea unor toxine prin lichidul seminal, zice Polyxeni Dimitripolou, coordonatorul studiului, publicat in British Journal of Urology.

Alt studiu, efectuat in Australia, spune ca, cu cat barbatii ejaculeaza de mai multe ori pana in 30 de ani, cu atat sansele sa faca cancer la prostata sunt mai mici. „In ce priveste activitatea inimii, sexul poate fi considerat un exercitiu fizic comparabil cu o sedinta de fitness sau echivalentul activitatii de urcare si coborare pe trepte a doua etaje“, explica dr. Graham Jackson.

Un studiu realizat la Universitatea Queens (Belfast) releva ca o persoana care are, in medie, trei contacte sexuale pe saptamana, isi injumatateste riscul unor boli cardiovasculare.

Specialistii atrag, insa, atentia ca se impune un grad de prudenta in aceasta privinta in cazul persoanelor trecute de 50 de ani, daca sunt obeze si sedentare.

„Nivelurile de testosteron (hormon sexual masculin) tind sa creasca in timpul si dupa terminarea unui act sexual“, sustine dr. Sarah Brewer, care precizeaza ca acest fapt aduce beneficii incontestabile, mai ales in privinta protectiei fata de osteoporoza.

Unii specialisti atrag atentia ca o activitate sexuala redusa ca frecventa poate determina fluctuatii negative ale balantei hormonale la femei si reduceri ale dimensiunii penisului sau testiculelor in cazul barbatilor.

„Lipsa contactelor sexuale sau problemele legate de ejaculare scad dramatic nivelul testosteronului, si acest fapt se traduce, clinic, prin atrofierea organelor genitale masculine“,  explica profesorul Pierre Boulou. Cu alte cuvinte, use it or lose it!

 

Sexul sporeste fertilitatea

Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au demonstrat ca sexul zilnic creste calitatea spermei la barbati. Mobilitatea spermatozoizilor si capacitatea lor de a inota in linie dreapta scade odata cu varsta.

Pentru cuplurile care isi doresc un copil si au probleme de fertilitate, specialistii sustin ca cea mai eficienta frecventa a contactului sexual este la fiecare 48 de ore.  Apoi, sexul creste rezistenta la infectii si raceli.

Pentru intarirea sistemului imunitar, specialistii recomanda un contact sexual pe saptamana, pentru ca, astfel, creste nivelul imunoglobinei A, un antigen indicator al starii sistemului imunitar (IgA este o substanta ce se gaseste in saliva sau in mucoasa nazala si care protejeaza organismul – in special, de diferite boli infectioase).

 

De Nadia Gorduza, medic psihoterapeut si business coach

Tel.: 0751.202.272

www.idtherapy.ro

[email protected]

 

Citeste si:

Sexualitatea reprimata: cauze si remedii

Analiza de cuplu: cum se exprima romanii din punct de vedere erotic

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top