Ce faci daca fiul tau/fiica ta vorbeste urat?
Ti s-a intamplat ca cel mic sa foloseasca cuvinte nu tocmai frumoase ? Este momentul sa intelegi cum de s-a intamplat acest lucru, cum poti preveni astfel de situatii si ce este de facut pentru a elimina acest limbaj.
Motivul pentru care fiul tau/fiica ta alege sa foloseasca cuvinte urate atunci cand interactioneaza cu alti copii, cu bunicii, parintii este explicat de dorinta de a atrage atentia asupra sa.
Modul in care vorbim unii cu ceilalti influenteaza major limbajul copiilor nostri. Imagineaza-ti situatia in care parintii se cearta intre ei si incep sa-si adreseze tot felul de cuvinte mai putin placute sau mai grav, cand parintii vorbesc urat cu copiii lor sau cu bunicii acestora.
Copilul va intelege ca acest limbaj este unul acceptat si nu va avea nicio retinere in a-l folosi la randul lui cu alti copii sau cu ceilalti membri ai familiei.
Atentie la conotatia cuvintelor noastre! De cele mai multe ori copiii nu inteleg sensul acestora.
Concret, ce ai de facut
Limiteaza accesul copilului la televizor atunci cand se foloseste un limbaj neadecvat. Selecteaza anturajul si mediul in care doresti ca fiul/fiica ta sa creasca. Fii atent/a la limbajul prietenilor copilului tau.
In niciun caz nu trebuie sa te distrezi la cat de caraghios este copilul atunci cand vorbeste urat, nu exagera cu cearta atunci cand greseste pentru ca il vei “incuraja” pe copil sa foloseasca in continuare acele cuvinte doar ca sa-ti indrepti atentia asupra lui.
Elimina total folosirea cuvintelor urate din limbajul tau, implicandu-i si pe ceilalti membri ai familiei in aceasta directie.
Roaga copilul sa-ti explice sensul cuvantului urat folosit de acesta si spune-i care este efectul vorbelor sale si modul in care afecteaza relatia lui cu cei din jur folosirea acelui cuvant.
Fa un exercitiu de imaginatie in care rolulurile sunt inversate si in care sa povesteasca cum se simte cand altcineva vorbeste urat cu el.
In cazul in care repeta greseala, fa o lista in care cuantifici numarul cuvintelor urate folosite de el si ajuta-l sa gaseasca cuvinte frumoase pe care va trebui sa le foloseasca in interactiunea cu ceilalti.
Premiaza-l cu laude atunci cand foloseste cuvinte frumoase. Nu uita sa fii ferm/a in transmiterea mesajului si nu te abate de la regulile stabilite.
Autor:
Ramona Georgescu
Consilier pentru dezvoltare personala
0722656215