Now Reading
Ce se intampla cand ea are un salariu mai mare decat el

Ce se intampla cand ea are un salariu mai mare decat el

Revista Psychologies

Teoria conform careia banii reprezinta putere, sexul reprezinta tot putere, iar schimbul de sex pe bani este, de fapt, un schimb de putere, ramane controversata. Iar atunci cand puterea emanata de venituri substantiale revine sexului frumos si slab, putem obtine o dominanta care inhiba… sexul puternic.

 

Barbatii se impart in mai multe categorii, iar acum, ca am stabilit acest fapt absolut, voi evita sa incerc si o catalogare care ar dura ani de cercetare si pagini nenumarate pentru a ajunge la concluzia infinitului in categorisire.

Dar, din punctul de vedere al acceptarii puterii unei femei, am putea sa ne referim la trei categorii: „ma poti intretine fara probleme“, „putem alterna rolurile de putere“ si „ma simt castrat“.

Este adevarat, am exagerat, dar nu stiu cum sa pun etichete si nu vreau sa invat. M-au ajutat la categorisire cateva declaratii si prieteni care experimenteaza aceasta realitate: a femeii care castiga mai bine decat partenerul.

Cum gestionarea raporturilor intr-un cuplu este, de cele mai multe ori, o provocare, si in cazul acestei balante a veniturilor obstacolele sunt prezente. In primul rand, traditia ne invata ca barbatul este cel care sustine financiar familia, iar femeia este mai dedicata gospodariei si cresterii copiilor.

Desigur, niciunul dintre roluri nu este exclusiv, fiecare partener contribuind si la „atributiile“ celuilalt. Dar de la a accepta evolutia si schimbarea societatii, la a elimina credintele si educatia atator generatii este un pas cat o prapastie!

Spunem ca ne adaptam, intelegem si evoluam, dar ritmurile ne sunt diferite, iar noutatea cere uneori mult timp pentru a fi constientizata, asimilata si integrata in firesc. De asemenea, poate fi usor sa privim din exterior, daca nu traim o experienta similara noi insine.

Sa spunem totusi ca dependenta unei femei de castigurile barbatului este in ziua de azi un mit sau un moft, daca vreti.

Putem sa ne luam un serviciu, chiar si doua, putem sa ne intretinem singure, iar daca ne intereseaza un barbat care castiga bine sau chiar are avere, o facem fie pentru a avea siguranta ca in cuplu putem mentine un statut cu care poate chiar ne-am obisnuit, fie ne dorim un confort mai mare sau niscaiva extravagante stiute doar de ego-ul nostru. In alte conditii, dependenta exclusiva de veniturile asigurate de un „el“ este rara si putin probabila in mediul urban.

Intr-o poveste moderna, am putea spune ca printesa are deja castelul (doar e fiica regelui!), mosteneste toata averea si il alege pe Fat-Frumos pentru ca este simpatic (el, de cele mai multe ori, fiind baiatul fierarului).

El, la randul lui, o iubeste pe printesa, ii place confortul nou dobandit si are o stima de sine care nu-l va lasa sa fie complexat de avere.

Dar cum realitatea bate povestea, psihoterapeutul Ruxandra Marcu ne spune despre barbatii complexati de castigurile mai mari ale partenerei ca, „in general, sunt persoane concurentiale, care au nevoie sa isi dovedeasca in permanenta superioritatea.

Sunt adeptii rolului de lider chiar daca nu au resursele necesare pentru a indeplini acest rol. Pe de alta parte, sunt persoane cu modele de relatii vechi, in care barbatul era muncitor si aducea venituri, iar femeia era casnica si obedienta in relatia cu el“.

 

Constient, inconstient

Exista, probabil, fie la nivel constient ori inconstient, o nevoie de recunostinta de strans si indatorare fata de principalul sustinator al unei familii. Ca femei, este mai usor de manifestat aceasta traire, asa cum exprimarea tuturor sentimentelor ne este noua mai facila.

In plus, ne place protectia, iar un barbat cu castiguri substantiale este, de regula, un barbat de succes, pe care il vom admira. Pe langa acest aspect, vin toate celelalte trasaturi masculine, ca o completare a tabloului unui barbat pe care ni-l dorim.

Dar banii nu sunt esentiali, pentru ca stim si putem sa iubim si in absenta lor. Pentru un barbat insa, acesta poate fi modul prin care isi arata atentia, protectia si masculinitatea, acel „am grija de tine“. Privat de aceasta capacitate, se poate simti lezat si inconfortabil.

Ne referim aici la barbatul care se straduieste, munceste, evolueaza si nu la eternul boem sau somerul de profesie. Un asemenea barbat (ultimul exemplu) poate isi va cauta pe cineva care poate proteja ori el se poate adapta indragostindu-se de o femeie care castiga mai mult.

Dar asta inseamna sa nu se raporteze la el insusi prea mult prin prisma acumularilor materiale sau profesionale si sa stie sa isi puna in valoare si alte calitati.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top