Now Reading
Parenting: copiii si dependenta de tehnologie

Parenting: copiii si dependenta de tehnologie

Revista Psychologies

Cum din educatia moderna a copilului nu poate lipsi tehnologia, se impune, totusi, o relatie moderata cu aceasta. Pentru o dezvoltare armonioasa, sunt necesare anumite reguli.

 

Tehnologia si temperamentul

Tehnnologia este, fara indoiala, extrem de utila, dar oare ea imbunateste empatia si armonizarea copiilor cu cei din jur, sau doar ii face mai cufundati in sine si izolati?

Lumea intreaga e la un click distanta. Informatia e mai aproape ca niciodata, iar timpul de cautare se masoara in secunde. In timp ce tehnologia a dezvoltat educatia, medicina si modul nostru de a vedea lumea, aceasta s-a transformat si intr-o prima sursa de conflict intre parinti si copii.

Anumiti copii nu sunt incantati atat de mult de ideea de tehnologie. Acestia au tendinta de a trai viata mai din plin, de a se implica in numeroase activitati, de a practica diverse hobby-uri.

In acelasi timp, exista o a doua categorie de copii, „dependentii de tehnologie”. Din dorinta de a evita o realitate frustranta, care desori ii depaseste, acestia se inchid intr-o lume virtuala.

Tehnologia devine un zid intre ei si ceilalti, evitand astfel comunicarea si contactul cu lumea reala. Devin mai conectati la calculator, laptop, tablete sau telefoane, dar mai distanti de ceilalti.

In cazul in care copilul tau petrece majoritatea timpului jucand jocuri pe PC sau navigand pe internet, in detrimentul iesirilor cu prietenii sau al altor activitati, cel mai probabil e dependent de tehnologie.

 

Dependenta de tehnologie

Tehnologia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o dependenta. Ca in cazul oricarui tip de dependenta, cu cat aceasta creste, anumite functii personale scad.

Certurile dintre parinti si copii cresc odata cu aceasta nevoie de a avea mereu acces fie la telefon, la tableta, la laptop etc., un numar din ce in ce mai mare de ore pe zi.

Iar copiii dependenti de tehnologie pot manifesta izolare sociala, abilitati de socializare reduse, stari emotionale schimbatoare, impulsivitate, stima de sine scazuta, chiar si probleme de somn.

Un parentaj bun necesita impunerea unor limite si stabilirea unor reguli in privinta obiceiurilor ce pot deveni nesanatoase. Faptul ca accesul la tehnologie depinde de tine, poate preveni tendintele spre dependenta.

 

Greseli si reguli pentru corectarea lor

Cele mai mari greseli pe care parintii le fac in privinta accesului la tehnologie sunt in principal legate de lipsa limitelor impuse in utilizarea internetului sau a altor preocupari similare.

Pentru a contracara acest interes in crestere al copilului, ar trebui sa aveti un program de familie, in care sa desfasurati anumite activitati ce nu implica niciun mijloc tehnic.

Iar daca vrei cu adevarat sa fii un bun exemplu pentru copilul tau, atunci cand va jucati impreuna sau petreceti timp de calitate in orice alt mod, lasa telefonul deoparte. Il poti pune pe modul silentios pentru a nu il lasa sa iti distraga atentia.

Copii au personalitati diferite si ceea ce functioneaza pentru unul, poate avea un efect total opus asupra altuia. Totusi, cu cat un copil devine mai dependent de tehnologie, cu atat va fi mai greu sa il convingi sa renunte la ea. Ca si in alte aspecte ale vietii, preventia este cea mai sanatoasa.

Stabiliti intervale de timp in care nimeni din familie sa nu utilizeze tehnologia. Petreceti timpul acesta facand alte activitati prin casa sau afara: jucati-va, cititi, plimbati-va, etc.

Creati un orar cu perioade delimitate pentru diferite activitati (de ex: timp pentru realizarea temelor si timp pentru nagigat sau jucat pe internet).

Atunci cand intervine un program fix, discutiile legate de acest subiect se diminueaza sau dispar.

In general, parintii abordeaza, in privinta jocurilor pe calculator, un program in timpul saptamanii si altul in weekend. Spre exemplu, in weekend doua ore pe zi iar in timpul saptamanii doar o jumatate de ora de stat la computer.

Evitati sa aveti un televizor, computer sau laptop in camera copilului. Acestea isi au locul intr-un spatiu comun (livingul, spre exemplu), in felul acesta putand supraveghea mai bine timpul petrecut de copil in compania lor.

Nimic nu poate inlocui socializarea si comunicarea, iar timpul petrecut cu ochii intr-un ecran nu face decat sa favorizeze lipsa acestora. Cheia este echilibrul intre uzul de tehnologie si alte activitati, pentru a evita o viitoare dependenta de aceasta.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top