Now Reading
Insufla-i copilului tau grija pentru mediul inconjurator

Insufla-i copilului tau grija pentru mediul inconjurator

Revista Psychologies

In educatia copilului trebuie sa existe si respectul pentru mediul inconjurator. Pentru a creste responsabil si din acest punct de vedere, iata ce putem face.

 

Exercitiu de imaginatie

Va propun un exercitiu de imaginatie: ganditi-va ca primiti in dar o casuta. O casuta frumoasa, luminoasa, infloritoare, ingrijita, primitoare si care va ofera tot ceea ce aveti nevoie. Dar absolut tot.

Acum imaginati-va cum ar fi ca aceasta casuta sa fie distrusa? Ce sentimente v-ar incerca? Ce ati face ca sa preintampinati una ca asta? Ce masuri de precautie ati lua?

Casuta pe care v-am propus sa v-o imaginati, exista, ne apartine, am primit-o in dar cu totii. Doar ca la o scara mai mare. Este planeta pe care locuim.

Desi par diferite, marea diferenta consta in dimensiune. Ceea ce nu este cu mult diferit, sau n-ar trebui sa fie, sunt actiunile pe care noi le intreprindem pentru buna ingrijire a planetei.

Daca acasa la noi facem curatenie, ne protejam casa si curtea, ii invatam si pe cei dragi sa faca la fel, aceeasi atitudine ar trebui sa se refere si la restul naturii.

In discutiile purtate cu oamenii, am intalnit deseori dezamagire, uneori chiar resemnare, si destul de des intalnita replica: ” la ce folos sa ma ingrijesc eu daca ceilalti n-o fac?”.

Conteaza, actiunea fiecaruia dintre noi, conteaza! Intotdeauna o atitudine ecologica este de dorit. Sa n-o abandonati. Poate ca nu este observabil in sensul unei schimbari dramatice, dar daca un singur om protejeaza in loc sa distruga este un castig.

E suficient ca o persoana sa aplice ceea ce vede la dumneavoastra, aceasta sa influenteze la randul sau o alta persoana si, incetul cu incetul, respectul si grija fata de natura se vor implementa. Sa nu va lasati dezarmati!

 

O atitudine ecologica

Un prim pas catre o atitudine ecologica este cel de constientizare. Constientizare in primul rand a faptului ca o planeta avem si nu vom primi alta, prin urmare, indicat ar fi sa avem grija de ea.

Un al doilea pas consta in implicarea in actiuni ecologice propriu-zise: rationalizarea consumului resurselor (eventual producerea altora noi), selectarea gunoaielor, aruncarea pet-urilor strict in locuri amenajate, nedefrisarea padurilor, plantarea de pomi, masini ecologice, case ecologice, reutilizarea resurselor etc.

Un al treilea si foarte important pas este implicarea in educarea copiilor si, de ce nu, chiar si a adultilor asupra carora aveti influenta.

 

Fii un model pentru copilul tau

Cel mai important este ca aceste efecte sa se vada in educatia pe care le-o oferi copiilor tai. Incearca sa transmiti valori sanatoase exact celor carora le vei preda stafeta. Priveste-ti copiii si gandeste-te ca ii vrei in siguranta, vrei pentru ei libertate si aer curat, ape nepoluate si locuri primitoare.

Atunci cand ei sunt educati in spirit ecologic, la randul lor, vor perpetua aceasta atitudine transmitandu-le-o si copiilor lor.

Ca orice alta abilitate, aceea de a gandi proactiv ecologic, este ceva ce se poate invata. Asa cum copiii invata sa vorbeasca politicos, sa scrie sau sa mearga pe bicicleta purtand casca de protectie, asa se invata si “manierele” ecologice, care ulterior se vor transforma in deprinderi. Un lucru repetat de multe ori va deveni deprindere.

E important sa nu gandesti in termini limitativi. Sa ai in vedere ca viata va continua si dupa ce voi nu veti mai fi. Prin urmare, o gandire pe termen lung este de dorit in detrimentul uneia pe termen scurt.

 

Copiii si grija fata de natura

Copiii invata ceea ce vad. Nu este suficient sa le povestesti despre cum ar trebui facut, ci este important sa faceti tu asta, efect maxim asupra lor avandu-l actiunile facute impreuna.

Ei invata prin joaca si prin puterea exemplului. Prin urmare, implicati-va in actiuni comune, placute. Spre exemplu: puteti crea obiecte dragute prin reciclarea altora care nu va mai sunt de folos.

In acest fel va atingeti si scopul direct dar castigati si beneficii secundare: stimulati creativitatea copilului si reduceti din actuala tendinta spre consumerism, aratandu-i copilului ca lucrurile pot primi noi utilizari.

Incercati sa va distrati impreuna participand la actiuni ecologice. Puteti merge sa plantati copacei (care pot purta chiar numele copilasului) sau sa curatati padurile de resturile lasate de cei neatenti.

Organizati mici excursii cu bicicletele in natura sau, daca aveti curte, saditi o mica gradina cu legume pe care sa le savurati impreuna. Astfel ajuti copilul sa intre in contact cu natura si sa isi doreasca sa petreaca timp in mijlocul ei.

Invata copilul sa ingrijeasca mediul inconjurator asa cum isi pretuieste jucariile preferate, asa cum isi alinta animalutele de plus sa aiba grija si de animalele planetei.

Cel mai frumos cadou pe care-l puteti darui copiilor este un mediu de trai sanatos. Alaturi de darul vietii, acesta este un dar nepretuit adresat celor pe care ii iubiti. In acest fel, actiunile voastre din prezent vor dainui generatii intregi.

 

De Daria Martin, psiholog

Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva, Spitalul Clinic Judetean Timisoara

[email protected]

Tel.: 0721.409.768

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top