Now Reading
Cum sa avem un copil mai ascultator

Cum sa avem un copil mai ascultator

Revista Psychologies

Cooperarea este dificila cand ne este greu sa intelegem perspectiva unui copil. Foarte probabil atunci cand ii ceri sa faca ceva anume, nu se grabeste sa iti dea ascultare. Intrucat uneori avem nevoie sa impunem limite, iata si cum il putem determina sa ne asculte.

Empatizeaza

Exista si metode de a-ti determina copilul sa fie mai cooperant fara sa fie necesar sa tipi la el sau sa il pedepsesti. Influenta noastra asupra lui depinde de cat de conectati suntem. Iar conectarea o putem dezvolta constient, pentru a ne ajuta in relatia cu copilul… neascultator.

In primul rand, cauta un mod de a empatiza cu el, chiar si atunci cand ii impui o limita sau incerci sa il redirectionezi.

Spune-i „inteleg cat de mult iti place acest desen animat, dar dupa ce termini de strans jucariile, il vei urmari in continuare” sau „acesta este camionul tau preferat, dar daca il trantesti de perete nu te vei mai putea juca cu el si stiu cat de mult iti place.”.

Dupa astfel de formulari este mai simplu sa trasam o sarcina care va avea raspuns pozitiv din partea copilului.

 

Timp petrecut impreuna

In fiecare zi minim 15 minute trebuie acordate exclusiv copilului, implicandu-ne activ in jocuri cu el sau discutii, daca el doreste.

Fie ca citim o poveste sau ne jucam cu jucariile, un copil se va conecta mai usor la noi, iar atunci cand ii trasam sarcini va raspunde mai prompt.

Fii mereu atenta la ceea ce povesteste, pune-i intrebari si permite-i sa inventeze povesti daca simte nevoia. Stabileste clar limita dintre realitate si fantezie, dar nu ii cenzura imaginatia. Mai bine, activeaz-o si pe a ta si petreceti timp impreuna ascultandu-va si amuzandu-va reciproc.

 

Reactii la refuz

Este important sa radeti impreuna cat de des. Copiii rad mult, iar tu nu trebuie decat sa te lasi antrenata de el sau, sa creezi momente care sa il amuze.

In egala masura conteaza sa ii fii aproape si sa ii arati ca il intelegi si atunci cand plange, chiar daca plansul este cauzat de un refuz sau o interdictie primita din partea ta. Mai ales atunci este important sa arati copilului ca il intelegi si ii esti alaturi.

Copiii accepta mai simplu limitele pe care le impunem, atunci cand dam dovada de intelegere fata de starile prin care trec ei.

In cele mai multe situatii, nu trebuie sa le placa limitele pe care le impunem, dar trebuie sa le asculte si urmeze. Este la fel de important sa le permitem sa isi exprime si dezacordul in privinta acestora.

 

Acceptarea limitelor

Daca vrei sa coopereze mai bine si sa accepte mai usor un raspuns negativ din partea ta, fii atenta la rutina. Pentru cei mici un program strict este foarte important. Astfel, iti va fi mult mai usor sa ii spui „intotdeauna strangem jucariile inainte de masa” daca este parte dintr-un obicei.

Copiii invata sa accepte un refuz mult mai usor atunci cand ramanem fermi pe pozitie. Rezista la incercarile lui de manipulare si chiar si la lacrimi, daca este cazul.

Cum spuneam, daca plange, ia-l in brate, consoleaza-l, arata-i ca il intelegi, dar nu reveni asupra deciziei. Daca cel mic invata ca se poate reveni asupra unei decizii, atunci va incerca mereu sa ne provoace.

Bineinteles, pot exista negocieri. Este chiar indicat sa ii permiti sa gaseasca si alternative reciproc avantajoase. Dar odata luata o hotarare, ea va ramane neschimbata.

O sarcina va fi indeplinita cu mai multa bunavointa daca nu pare impusa strict, existand si o anumita autonomie a copilului.

In acest sens, lasa-l sa faca anumite alegeri, dandu-i alternative. „Vrei sa conduci camionul pana la locul lui sau il iei pe sus?” sau „Vrei sa iti aranjezi intai papusile sau hainutele?”.

Jocul are un rol foarte important, mai ales pentru copilul mic. Nu uita ca orice sarcina se poate transforma intr-o activitate amuzanta.

Bineinteles, nu vei putea face asta tot timpul. Sunt momente in care simti prea multa epuizare pentru a pune in practica un astfel de joc. Dar chiar si din cand in cand daca o faci, este o diferenta semnificativa in relatia cu cel mic.

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top