Cum sa impiedici posesivitatea si gelozia sa-ti distruga relatia
Odata cu iubirea pot aparea gelozia si posesivitatea. Tot atunci apare si impulsul de a ne tine relatia si partenerul in frau pentru a evita distantarea sau separarea. Desi in aceste momente purtam in suflet dorinta de a ne imbunatati, mentine sau chiar salva relatia cu partenerul de cuplu, planul nu decurge intotdeauna conform asteptarilor noastre si poate avea efecte negative.
De ce apar posesivitatea si gelozia
Anumiti cercetatori faceau o diferenta intre gelozia aparuta la barbati si cea aparuta la femei, punand o paralela intre infidelitatea sexuala si cea emotionala.
Acestia sustineau ca in timp ce barbatii devin gelosi din cauza faptului ca isi doresc ca genele lor sa fie cele transmise mai departe prin procreere, femeile devin geloase datorita nevoii traditionale de a mentine dragostea unui barbat pentru a primi protectie.
Insa un lucru este cert, ambele sentimente sunt instinctive si provin fie din nesiguranta in fortele proprii, fie din neincrederea in partenerul de viata sau teama de a nu fi singuri.
Avem motive sa fim gelosi?
In cazul in care partenerul a mai calcat stramb in trecut, dar ai decis sa-i mai acorzi o sansa si sa continui relatia, fie de dragul vremurilor bune, fie de dragul copiilor, gelozia si posesivitatea pot aparea de teama de a nu fi ranita si inselata din nou.
Insa, daca partenerul a fost intotdeauna fidel si totusi te regasesti chinuita de gandurile negative, cauzele pot avea radacini in experientele trecute cand ai suferit din cauza minciunii sau tradarii.
Cu toate aceastea, nicio experienta dureroasa din trecut nu reprezinta o justificare pentru a provoca in continuare suferinta, atat tie, cat si relatiei in sine.
Cum ne pot afecta relatia posesivitatea si gelozia
Cu cat ne temem de infidelitatea partenerului si incercam sa ne salvam relatia lasandu-ne ghidate de suspiciune si posesivitate, cu atat mai mult partenerul va simti ca are nevoie de libertate si se va distanta de relatia „sufocanta“.
Cu cat acesta se va distanta, cu atat devenim mai geloase si mai posesive. Este un cerc vicios in care suferinta nu este numai de o parte, ci ii afecteaza mai mult sau mai putin pe ambii parteneri, mai ales ca forma observabila in care cele doua sentimente se manifesta este cearta si incercarea de a-l controla pe celalalt.
In final, poate duce la pierderea increderii partenerilor unul in celalat si la despartire.
Cum sa-ti salvezi relatia
Fii multumita de tine si de ceea ce reprezinti! Majoritatea sentimentelor de gelozie provin din neincrederea in fortele proprii si gandurile ca altcinva ar putea sa-l faca pe partenerul tau fericit. Aminteste-ti de fiecare data ca partenerul tau s-a indragostit de tine si te-a ales pe tine dintr-un motiv sau altul, asa ca incearca sa renunti la complexe si nu mai lasa parerea nimanui sa te descurajeze!
Nu te mai gandi la trecut. Asta nu inseamna nicidecum ca trebuie sa uiti ce s-a intamplat; ceea ce te-a ranit va ramane mereu o parte din tine, o experienta de viata care te formeaza si te indruma in relatiile cu ceilalti.
Insa nu lasa experienta dureroasa sa te indrume gresit si sa iti ruineze relatia din prezent. Accepta ca ai fost ranita, invata sa ierti si mergi mai departe.
In plus, impiedicand gandurile negative sa-ti dicteze sentimentele fata de tine si fata de cei din jurul tau, perceptia despre propria persoana se va imbunatati considerabil.
Incearca sa gasesti motivul pentru care esti geloasa si vorbeste deschis cu partenerul tau despre ceea ce te framanta.
Poate ca este vorba despre colega de serviciu cu care pare sa aiba o relatie mai apropiata decat credeai sau poate despre grupul de prieteni pe care nu-l cunosti si cu care pretinde ca isi petrece timpul.
Oricare ar fi motivul, poate sa il clarifice numai o discutie deschisa despre ceea ce simti ca se petrece. Analizeaza bine situatia si cantareste-ti atent vorbele. Nu invinovati fara motiv si incearca sa nu te certi.
Integrati-va unul pe celalalt in cercurile sociale pe care fiecare dintre voi le frecventeaza. Gelozia inseamna incertitudine, prin urmare reduceti incertitudinea familiarizandu-va cu prietenii ceiluilalt.
Daca ii cunosti prietenii, va fi mai putin probabil sa te ingrijorezi in legatura cu persoanele cu care isi petrece timpul.
Mai mult, s-ar putea sa-ti placa si tie compania prietenilor lui si sa iti faca placere sa iesiti amandoi cu grupul lui de prieteni.
Ai incredere in partenerul tau. Pana la proba contrarie, daca va fi cazul… Insa nu diminua fericirea unei relatii, nu-ti irosi energia cu gandurile negative si nu-ti face rau traind permanent in frica incat la final sa constati cu regret ca toate momentele importante din viata voastra au fost marcate de teama, nu de bucurie.
Respectati-va intimitatea. Nu face o obisnuinta din a-ti spiona partenerul. Nu vei face decat sa-ti inrautatesti starea de spirit, iar daca esti prinsa, cu atat mai mult acest gest de neincredere va dauna relatiei voastre.
De Andreea Popa