Now Reading
Cum sa invete copiii in era digitala

Cum sa invete copiii in era digitala

Avatar photo

In fata generatiei de copii „digitali“, care a crescut cu calculatoare si tablete, parintii si profesorii sunt uneori lipsiti de putere. Cum sa le luam in seama si sa le dezvoltam noile aptitudini si cum sa le adaptam metodele de invatare?

 

Da, cei mici sunt foarte diferiti de cum eram noi in copilarie! Aceasta lipsa de concentrare si retinere fata de cunoastere pe care profesorii o acuza este, in opinia neuropsihologilor, revelatoare pentru noile competente cognitive, pe care le numesc „metacunostinte“.

Copiii dobandesc, in timpul pe care il petrec in fata calculatoarelor, capacitatea de a elabora o reflectie despre propriul lor rationament sau al altora. Fenomenul este cu atat mai surprinzator, cu cat aceste competente au fost asimilate intr-o singura generatie.

Dar, din pacate, nu in mod uniform. Cand vine vorba de jocuri pe calculator sau de tableta, exista doua roluri distincte: cel care invata sa manipuleze elemente complexe, sa anticipeze, sa se adapteze, si celalalt care loveste la intamplare, asteptand ca, la un moment dat, sa se intample ceva, care se supune jocului.

In timp ce primul copil isi dezvolta aptitudini care ii vor favoriza parcursul scolar si chiar viitorul profesional, cel de-al doilea nu ramane cu nimic din aceasta experienta. Iata cateva piste utile pentru parinti si profesori.

 

Facebook pentru legatura parinti-profesori

O pagina de Facebook unde au dat like toti parintii si profesorii din clasa copilului tau. Aici vor fi postate pe wall toate intrebarile care va preocupa, le puteti discuta impreuna in comment-uri, la vedere, puteti dezbate reformele scolare, elemente legate de inscrierile la scoala in noul an, de viitorul liceu sau pe ce sa se puna accent in functie de facultatea ce se doreste a fi urmata in viitor. Profesorii pot veni cu feedback direct si constructiv – totul in universul liber si destins al retelei sociale.

 

Stimuleaza-i reflectia critica

Poate ca si tu ai un copil care isi pierde puterea de concentrare foarte repede, spune ca se gandeste la mai multe lucruri deodata, profesorul vorbeste mult si nu reuseste sa il asculte pana la capat. Pentru asta, trebuie stimulata reflectia critica, adica sa inveti copilul sa reflecteze asupra actiunilor lui si ale celorlalti. De ce profesorul are nevoie de timp sa explice? Cum face sa isi aloce acest timp?

 

Lasa-l sa-si povesteasca experientele

A., este o eleva silitoare, vioaie, spontana, careia cuvintele ii vin in cascada si pe care abia reuseste sa le articuleze, de parca s-ar teme ca va fi intrerupta in orice moment: „Mereu vreau sa ii spun ceva colegei mele de banca, dar invatatoarea ne zice sa facem liniste.“ Spre deosebire de sala de clasa, unde timpul pare suspendat, in fata calculatorului sau a tabletei copiii traiesc experiente foarte intense, pe care trebuie sa ii invitam sa le povesteasca. Astfel, ei isi organizeaza gandurile, conceptualizeaza si invata sa interiorizeze.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top