Now Reading
Cum sa isi depaseasca copilul tau fricile

Cum sa isi depaseasca copilul tau fricile

Revista Psychologies

Multi copii se confrunta cu diferite temeri care uneori pot lua proportii afectandu-le ritmul de viata sau facandu-i anxiosi. Indiferent daca vorbim despre monstrul din intuneric sau teama de critica, important este sa adresam aceste spaime si sa avem un comportament constant prin care sa ii ajutam pe copii sa isi depaseasca fricile.

 

Respecta-i temerile si fricile. Nu il ajuti daca ridiculizezi teama pe care o are. Nu il lua peste picior atunci cand are incredere si iti spune de ce se teme. Nu diminua importanta pe care o are teama si nici nu ignora lucrurile de care se teme.

Este important ca cel mic sa se simta inteles, iar tu sa ii fii alaturi oricat de absurda ti se pare temerea. Incearca sa identifici momentele cand apare si sa intelegi ce sta la baza ei.

 

Asculta-i temerile si ajuta-l sa vorbeasca despre ele. In special atunci cand ai descoperit care este evenimentul care declanseaza aceste temeri. Ajuta-l sa discute despre ceea ce simte si arata-i ca ii esti alaturi si il vei ajuta sa nu ii mai fie teama.

Uneori cei mici au nevoie ca anumite spaime ale lor sa fie acceptate si intelese si au nevoie de atentie mai mult decat de o solutie de vindecare. Aceasta va veni treptat.

 

Nu deveni exagerat de protector si nu evita anumite situatii doar pentru ca stii ca ii provoaca teama. Daca, de exemplu, copilului ii este teama sa nu fie respins de alti copii, nu il incuraja sa evite socializarea, dimpotriva.

In egala masura nu este in regula nici sa il fortezi sa se confrunte cu ceva ce ii declanseaza panica. Abordarea se face treptat, oferindu-i in permanenta sprijinul tau si creindu-i un climat de incredere.

 

Nu reactiona exagerat. Unii parinti au tendinta de a oferi atentie in exces in astfel de cazuri. Iar un astfel de comportament poate intari reactia copilului. Din contra, arata-i cum abordezi tu aceasta teama si incearca sa ii oferi un model.

 

Ofera-i sprijin in timp ce va invata sa isi depaseasca anumite temeri. „Stiu ca iti este teama sa mergi la scoala si poate esti ingrijorat ca nu iti vei face prieteni, dar vei vedea ca odata inceputa scoala, te vei simti mai bine”.

Vorbeste cu el despre tot ceea ce stii ca se teme si incurajeaza-l sa iti povesteasca. Aminteste-i cum si-a facut prieteni cu alte ocazii si daca aveti acest obicei, improvizeaza un joc prin care va imaginati primele zile de scoala si cum va aborda copiii.

 

Pe termen lung este important sa iti inveti copilul sa nu evite situatiile de care se teme. Bineinteles, in cazul in care aceste situatii sunt frici superficiale si nu temeri ce il pot pune in pericol. Daca ii este teama de serpi, nu este o solutie sa ii cumperi cativa si nici sa il duci la o expozitie de reptile.

Aminteste-i mereu de alte situatii de care s-a temut dar pe care le-a depasit. Daca insa o temere pare sa se transforme in fobie (fie ea si de serpi) te poti adresa unui specialist.

In special daca cel mic nu raspunde pozitiv la reasigurarile pe care i le oferi si nu poate fi distras de la teama respectiva. Cu atat mai mult daca temerile ii afecteaza dezvoltarea, activitatile sau rutina zilnica.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top