Cum sa redescoperi dorinta sexuala in cuplu
Cu timpul ne obisnuim sa acceptam ca dorinta sexuala fata de partener scade, nu mai are intensitatea pasiunii de inceput, iar rutina o macina treptat. Nu este un motiv ca aceasta sa dispara definitiv, putand sa gasim stimuli pentru a o reactiva si redescoperi.
Interesul pentru partener
Tii minte in copilarie cand iti doreai foarte mult o jucarie si odata ce o obtineai, aceasta devenea treptat tot mai putin atragatoare?
Desigur, oamenii nu se inlocuiesc la fel de usor precum jucariile, dar in timp, sigurata prezentei partenerului, rutina, alte preocupari si griji, se pot interpune, distantandu-ne, cel putin sexual, de partener.
Descopera factorii ascunsi care stau in spatele dorintei sexuale precum stresul, legatura emotionala, schimbarile hormonale, probleme legate de aspectul fizic sau imaginea de sine.
In egala masura, cercetarile demonstreaza existenta unui numar mare de cupluri in care exista conexiune afectiva, respect si grija pentru celalalt fara a avea si scanteia pasiunii.
In primele etape ale unei relatii, cand indragostirea este mai puternica decat sedimentarea sentimentelor trainice, oxitocina este eliberata in cantitati mai mari, facandu-ne euforici si dornici de contact fizic.
Cum insa acest tip de traire este limitat, putem reface drumul pornind de la semnele prin care manifestam atunci pasiunea.
Atingerea fizica, imbratisarea, sarutul, conectarea afectiva, impartasirea nevoilor sau a fanteziilor intr-un cuplu, te duce pe drumul redescoperirii in primul rand, a propriei sexualitati.
Responsabilitati
Rolurile asumate precum cel de sot, parinte, angajat, prieten, pot sa ne ocupe timpul si ia din energie, lasand foarte putin pentru iubire in forma pura sau interes sexual.
Asteptarile nerealiste cu care intram in relatii, precum fericire conjugala eterna si nealterata ne dezamagesc pe masura ce le descoperim imposibile. Pasiunea se domoleste si ajungem abia sa ne atingem unul pe celalalt.
Cu toate acestea, este posibil pentru cupluri sa isi redescopere pasiunea, construindu-si o mai buna intelegere de sine si a celuilalt.
Cei mai mari dusmani ai acesteia raman neglijarea intimitatii si neacceptarea diferentelor intre parteneri, de la nevoi, dorinte, fantezii, la libidouri diferite sau timing al dorintei sexuale.
In special in cazul femeilor, considerate a fi in mod natural multi-tasking deconectarea de la problemele si grijile zilnice este dificila.
Ori pentru a redeveni o fiinta sexuala, trebuie sa gandim astfel si sa ne eliberam mintea de alte preocupari pentru a trai intens experienta.
Varietate
Creierul poate fi auto-setat pentru experimentarea unuei apropieri emotionale si sexuale mai intense. Indiferent cat de complex este creierul, uneori poate sa nu functioneze in interesul nostru, motiv pentru care avem nevoie de varietate in viata sexuala pentru a experimenta placerea.
Examineaza-ti tiparul sexual care poate fi unul de respingere sau de dorinta prea intensa. Nu acuza si renunta la critica de orice natura.
Daca esti initiator de felul tau, invata sa accepti nevoile celuilalt, dar si sa ii faci complimente evitand critica. Daca in schimb refuzi de regula, exerseaza rolul de initiator, astfel iti exprimi dorinta fata de partener.
La fel de important ramane si timpul pe care vi-l acordati unul altuia, exclusiv, precum si contactul fizic care reduce hormonii de stres.
De Iulia Barca
Foto: 123rf.com