Cum stii, si ce e de facut, daca te afli in relatie cu un narcisist
Nu mai esti foarte multumita de partenerul tau? Simti ca nevoile si dorintele tale nu sunt satisfacute? Atunci fa o mica analiza de cuplul cu accent pe trasaturile potential narcisiste ale iubitului tau.
Negarea. Este un mecanism de aparare ce se manifesta prin fraze de genul „sunt bine”, „nu s-a intamplat nimic”, „rezolv eu”, chiar daca si-a pierdut job-ul, a investit prost economiile, s-a certat cu familia si nu isi mai vorbesc de saptamani bune, nici prietenii nu il mai cauta prea des.
Ar trebui sa te panichezi mai ales daca afirma cu mandrie cat de usor manipuleaza oamenii. Speranta se intrevede daca recunoaste macar ca viata in momentul asta nu arata asa cum si-ar fi dorit, iar in cazul in care accepta terapia sansele sa mearga la toate sedintele sunt destul de mari.
Manipularea. Narcisistii inclina mult catre exploatare, agresivitate, impulsul de a insela, rautate, fac orice este necesar pentru a-si atinge scopul, si prezinta atat de bine lucrurile incat uneori iti este foarte greu sa faci diferenta intre realitate si fictiune. Cu toate astea nu toti narcisitii sunt oameni reci si manipulativi.
Rezistenta la schimbare. Nu le place sa ii scoti din tiparul prestabilit, indiferent de situatie, insa daca sunt de acord sa lucrati impreuna la imbunatatirea relatiei voastre ai atins apogeul implicarii.
Invinuire. Te acuza in permanenta ca esti prea geloasa, suspicioasa, paranoica in conditiile in care exista fapte concrete pe care sa i le expui si care sa nasca emotii negative: flirtul cu o vecina, discutii indelungi fara legatura cu job-ul cu o colega etc In acest moment simtim nevoia sa ne aparam atacand, cand cea mai buna varianta este comunicarea la nivelul vulnerabilitatii.
Nu ii spune „Imi faci numai rau, nu stiu de ce suntem impreuna” ci „Tu contezi foarte mult pentru mine si cand te aud vorbind cu colega ta ma faci sa ma simt insignifianta”, ori „Am sentimente puternice pentru tine si ma raneste flirtul cu vecina noastra, ma tem ca nu iti mai sunt suficienta”.
Asemenea abordare ii va impresiona, iar majoritatea cuplurilor care isi comunica tristetea si fricile, in niciun caz furia, este mai unita si mai fericita. Intrucat li se reaminteste partenerilor de ce un asemenea comportament e dureros, pentru ca ei sunt persoane foarte importante in viata noastra.
Narcisistii care se concentreaza pe grija, atentie, intimitate, isi minimizeaza aceasta trasatura, ba chiar tendinta de a insela scade semnificativ.
Comunicarea. Mai ales reprezentantele sexului frumos care au o stima de sine scazuta au tendinta de a tacea in fata comentariilor si remarcilor incisive ale narcisitilor, si se retrag in propria carapace. Este firesc sa fii trista daca partenerul tau te supara, insa tacerea nu este solutia cea mai fericita pe care o poti alege.
Este bine sa ii comunici ce te deranjeaza folosind aceeasi tehnica de abordare vulnerabila prezentata mai sus, mai ales pentru ca izolarea, furia, tacerea ii declanseaza celuilalt propriile frici sau nesiguranta latenta. Iar partenerul va reactiona in stilul caracteristic narcisist, cum stie el mai bine, prin critica sau indiferenta.
Onestitate. Daca ai folosit abordarile acestea, iar rezultatul este nul, esti in continuare nefericita, atunci ai facut tot ceea ce se putea pentru cuplul vostru. Acum vine monentul greu al evaluarii situatiei: te afli in aceasta relatie pentru ca partenerul tau este dispus sa schimbe ceva, si demonstreaza asta, sau pentru ca simti ca iti este prea greu sa ii pui capat?
Evident si datorita lipsei de incredere in sine, pretul platit intr-o relatie cu un narcisist. Daca el nu iti poate intelege tristetea si suferinta probabil ca nu o va face niciodata, iar problemele vor fi mereu aceleasi.
Foto: Shutterstock