Cuplu: Nu este totul vina celuilalt
În cuplu, mai ales când întâmpinăm dificultăți, avem tendința să vedem mai mult greșelile celuilalt. Dar jocul de-a „cine-i vinovat” nu are câștigători. Învață să îți asumi, la rândul tău, vina.
Citește și:
Cuplu: capcana idealului relațional
Cum gestionăm relațiile toxice care ne afectează relația de cuplu
Noi, femeile, suntem de regulă mai sensibile, iar latura noastră emoțională mai dezvoltată decât cea a bărbaților. Dar asta nu înseamnă că este firesc să fim „rănite” ușor sau să interpretăm totul prin prisma propriilor emoții. Și totuși, tendința există.
Corect ar fi să ne asumăm propriile emoții, să le înțelegem și să învățăm să le gestionăm. Probleme vor fi mereu și nu există cuplu are să nu treacă prin conflicte. Dar fiecare le abordează și depășește diferit. De aici și succesul relațional. Tu ce faci cu emoțiile tale?
Este firesc să îți dorești o mai mare apropiere emoțională, dar să nu aștepți ca partenerul să vadă lucrurile, să le simtă sau să le exprime la fel ca tine.
Cultura lui personală, educația primită, mediul în care a crescut, își pun amprenta așa cum și asupra ta și-au pus aceiași factori. Iar el, foarte probabil, va căuta mereu răspunsurile raționale. Inclusiv la reacțiile tale emoționale. Culmea, chiar dacă nu îți place ce auzi, uneori are dreptate.
Poate nu spune lucrurile în cuvintele potrivite. „Ești isterică” sună jignitor. „Ești copleșită de emoții” nu are același impact. „Hai să ne liniștim și să discutăm cu calm” probabil nu îi va trece prin minte …dar îți poate trece ție atunci când simți emoții puternice.
Uneori te înfurii și ridici tonul. Cu toții o facem. Dar limita trebuie trasă înainte de a spune lucruri pe care le regreți. Nu eticheta și nu generaliza. Nu jigni.
Mai mult, poți face un exercițiu de empatie: dacă ai fi iubitul tău și te-ai privi acum, ce ai simți pentru tine?
Chiar dacă el comunică emoțional mai puțin, este conectat emoțional la tine. Deseori, anumite ieșiri necontrolate destabilizează această fundație a sentimentelor.
Jocul de-a vina
Nu există partener perfect, așa cum nici noi nu suntem perfecte. Putem însă obține un ideal relațional. Putem găsi un partener cu care suntem compatibile.
Nefiind perfect, ne vom gândi mereu că, dacă am putea, am mai schimba ici-colo câte ceva pe la el. Nu o putem face. Schimbările personale țin de noi înșine, nu de altul. Dar oare ne gândim ce ar schimba el la noi?
„Suntem împreună de șapte ani și… ne cunoaștem destul de bine. Sunt lucruri care nu prea mai funcționează și am tot discutat cu iubitul meu despre ce ar fi de făcut. Din păcate, am senzația că este foarte intransigent în anumite privințe.
Deseori, ajungem să ne certăm. Îi reproșez anumite lucruri, considerând că pot fi îmbunătățite, cu puțină voință și interes.
Pe de altă parte, când el îmi reproșează câte ceva, am impresia că le spune doar așa, ca să aibă și el ce spune.
Când mă liniștesc realizez că greșesc. Sunt convinsă că și nemulțumirile lui sunt la fel de importante. Uneori mi se pare că e o bătălie a orgoliilor” (Alina 34 ani)
Într-un conflict, în loc să căutați un vinovat sau replica finală cu care să câștigați disputa, ar fi bine să vă gândiți ce ar fi în avantajul cuplului vostru? Ce v-ar ajuta relația și nu pe fiecare dintre voi individual?
Există conflicte și conflicte. Există probleme serioase care pot duce la destrămarea unui cuplu. Faptul că te-a înșelat nu e pus laolaltă cu faptul că e încăpățânat.
Pentru certurile minore, supărările de moment, conflictele pornite din faptul că vreți mai bine pentru voi înșivă și pentru cuplu, scopul final trebuie să fie mereu rezolvarea problemei și vindecarea cuplului. Nu cine poartă vina.
Foto: shutterstock.com