De ce sa eviti certurile in fata copilului
Aveti mereu discutii in contradictoriu, chiar si in fata celui mic? Stii cum il poate afecta asta? Cum si de ce sa eviti certurile in fata copilului.
Viata de familie inseamna momente frumoase petrecute impreuna, insa si multe situatii tensionate. In orice cuplu apar conflicte si neintelegeri, uneori chiar din lucruri banale.
De multe ori, adultii nu realizeaza ce efecte pot avea certurile in fata copilului si nu se feresc intotdeauna de el.
In ochii celui mic, voi, ca parinti, sunteti cei ce trebuie sa ii asigure liniste, protectie si confort emotional, de aceea orice schimbare in atitudinea voastra reprezinta pentru el un pericol pe care nu il poate controla.
Trebuie sa tineti cont de psihicul copilului si de stresul pe care i-l puteti provoca.
Cum vad copiii cearta parintilor
Nu traim intr-o lume perfecta, iar discutiile in contradictoriu apar tot timpul intre parinti. Acestea pot fi o buna ocazie sa-i aratati copilului cum trebuie gestionat un conflict verbal, dar in acelasi timp pot reprezenta o situatie stresanta pentru el.
Cand asista la certuri in mod repetat, cel mic poate intelege ca aceasta este metoda prin care voi, adultii, va rezolvati problemele. Astfel, in viitor, exista probabilitatea ca el sa copieze comportamentele voastre, in virtutea faptului ca orice copil invata prin imitare.
In cazul in care, din diverse motive, nu puteti evita certurile in fata copilului, este important ca discutia voastra sa se incheie cu o impacare in termeni pozitivi. Daca el asista atat la cearta cat si la impacare, se va detensiona, nu va fi atat de afectat emotional si va intelege ca un conflict are si o rezolvare.
Certurile au efectele negative asupra copilului
Credem uneori ca un copil este prea mic sa inteleaga discutiile noastre. Total gresit. Daca pe viitor, veti fi mai atenti la copilul vostru, va veti da seama ca in timpul certurilor voastre el devine agitat, stresat, nelinistit, suparat.
Ca urmare a expunerii la violenta verbala (si mai ales fizica), copiii pot manifesta anxietate, agresivitate, neliniste, frica, cosmaruri, insomnii, agitatie, neincredere in sine si in ceilalti, impulsivitate, iritabilitate, dureri de cap, dificultati de concentrare, dificultati sociale, neatentie, dezinteres fata de lucrurile care inainte erau preferate, scaderea randamentului scolar si chiar depresie.
In ceea ce priveste violenta fizica, pe langa toate simptomele enumerate, copiii pot manifesta si tulburari grave de comportament.
Copilul se simte vinovat
De multe ori, copiii se invinovatesc pentru discutiile pe care le au parintii. „Oare se cearta din cauza mea?”, „Cu ce am gresit?”, „Oare parintii ma mai iubesc?”.
Disputele la care ei sunt martori creeaza un mediu nesigur si o senzatie de teama.
De aceea, trebuie sa le explicati ca cearta voastra nu are nicio legatura cu ei, ca sunt neintelegeri care se vor rezolva, iar acestia se vor simti mai linistiti.
Altfel, isi pierd increderea in ei, in familie si este posibil sa le fie greu sa stabileasca o relatie sociala bazata pe incredere, respect si intelegere. Ajunsi la maturitate, copiii din cuplurile conflictuale fie accepta orice din partea partenerilor de viata, fie se exteriorizeaza la fel ca si parintii lor.
Comportamentele agresive pot fi preluate de catre copii ca un model in viata si acestia se pot comporta similar in propria familie.
Cum sa eviti certurile in fata copilului
Cand aveti o neintelegere, mergeti in camera voastra, iesiti la o plimbare si asigurati-va ca cel mic nu va aude. Dupa fiecare cearta, incercati sa ajungeti la o solutie si la o impacare, astfel incat copilul sa se simta in siguranta si sa-si recapete increderea in familia lui.
Nu il transforma pe copil in arbitru si nu ii cere sa decida care dintre voi are dreptate sau cu cine vrea sa ramana in urma unei despartiri. Problema este doar a voastra, nu si a copilului.
Desi este extrem de dificil, trebuie sa va pastrati calmul si sa ramaneti rationali. Un ton linistit are rezultate mult mai bune decat un ton isteric si necontrolat. Puteti sa va discutati problemele si altfel decat tipand, jignind sau lovind.
Daca simtiti ca va enervati din ce in ce mai tare, astfel incat nu va mai poti controla, luati o pauza sa va linistiti. Abia cand simtiti ca v-ati calmat, poti relua discutia, pe un alt ton.
Oricat de nervosi sunteti, incercati sa nu aduceti motive de cearta in plus. Insultele ranesc mai mult decat iti dai seama, iar mai tarziu s-ar putea sa va para rau pentru ceea ce ati spus.
Un obicei foarte des intalnit in certurile de cuplu este generalizarea: „Mereu faci asa!”, „Niciodata nu ma asculti!”, „Ti-am spus de fiecare data!”.
Cuvintele ce tin de generalizare il fac pe partener vostru de viata sa se enerveze mai tare si sa se apere mult mai puternic, punand astfel paie pe foc.
In certurile din familie nu trebuie sa existe violente asupra celorlalti, dar nici alte gesturi agresive. Acestea nu fac altceva decat sa intensifice tensiunea, sa o mentina si mai ales, sa sperie copiii.
In urma discutiilor, nu incerca sa dati vina unul pe celalalt si astfel sa atrageti copilul de partea voastra. Aceasta nu este o solutie sa va apropiati de cel mic. Copiii se simt deseori la mijloc in conflictul dintre parinti si uneori au senzatia ca totul se intampla din cauza lor, de aceea ei nu trebuie implicati si pusi in ipostaza de a alege.
Daca involuntar copilul a auzit ceva si intreaba ce s-a intamplat, nu negati existenta disputei. Explicati-i celui mic ca a fost doar o neintelegere intre voi, ca ati discutat si s-a rezolvat. Daca il veti minti, copilul poate intelege ca nu trebuie sa aiba incredere in capacitatea lui de a interpreta realitatea sau isi va pierde increderea in voi.
Fiecare cearta porneste de la ceva si nu se incheie pana ce nu incercati sa gasiti o solutie. Nu lasati discutiile neterminate si incercati sa ajungeti la un consens. Este benefic atat pentru voi ca si cuplu, cat si pentru copil, daca a fost martor al divergentelor voastre.
Relatia de cuplu armonioasa
Relatia dintre voi, ca parinti, si modul in care gestionati conflictele aparute sunt decisive pentru starea de bine a copiilor. Atunci cand voi va intelegeti si aveti o relatie buna, cel mic traieste intr-un mediu sigur, linistit, avand la randul lui relatii benefice cu ceilalti.
Daca certurile in fata copilului apar tot mai des si va este greu sa va stapaniti in astfel de momente, cel mai bine ar fi sa cautati un ajutor de specialitate.
De Georgiana Filip, psiholog clinician, tel.: 0766735431, e-mail: [email protected], facebook: Psiholog Georgiana Filip
Citeste si:
Cum sa-ti protejezi copilul cand ai o relatie de cuplu toxica
Cum ii influentezi tu, ca mama, viata copilului tau
Foto: shutterstock.com