Despre dezvoltarea personala a copiilor
Cateva informatii pretioase de la Andreea Stefan, psiholog la atelierul de dezvoltare personala „Lumea lui Momo”.
Cum se poate dezvolta personal un copil?
Grupul de dezvoltare personala este o intalnire cu celalat, o intalnire ce permite fiecaruia sa se descopere si sa se autocreeze. Intr-un astfel de grup, in care copiii se simt in siguranta, se simt acceptati si valorizati pentru ceea ce sunt, ei experimenteaza (intr-un mediu sigur) situatii dificile cu care se confrunta si isi descopera resursele personale pentru a le face fata.
Ce tehnici se folosesc?
Tehnicile de lucru, intr-un grup de dezvoltare personala, raspund nevoii de miscare, de concret si mai ales nevoii de joc a copilului. Prin desen, modelaj, improvizatie muzicala sau dans copilul se dezvaluie pe sine si iti arata nevoile, dorintele si temerile lui.
In jocul cu marionetele, de pilda, terapeutul observa modul in care copilul isi alege un anumit personaj, ii atribuie anumite calitati, modul in care gaseste o solutie la conflictele aparute in joc. Toate aceste alegeri pe care le face copilul ofera indicii despre relatiile pe care le are cu parintii sai, despre traumele pe care le-a suferit, despre capacitatea lui de a se adapta la mediul social s.a.m.d
Adesea, proiectia este singura cale prin care copilul vorbeste despre el. Atunci cand ne exprimam emotiile pe muzica sau cu ajutorul instrumentelor muzicale, am observat ca unor copii le este usor sa se exprime iar alti copii se simt blocati intr-o emotie pozitiva, fiindu-le teama sa exprime ceva ce nu este acceptat in familia lor (furia de exemplu).
Intr-un grup de dezvoltare personala copiii:
afla cum pot face fata diferitelor situatii de viata cu care se confrunta, pentru ca grupul seamana din multe puncte de vedere cu mediul in care traiesc (sala de clasa, prietenii din fata blocului,etc.)
se apropie unii de altii, traiesc stari afective pozitive si sentimentul unitatii cu copii de aceeasi varsta.
invata sa comunice asertiv, isi constientizeaza resursele, capacitatile si devin constienti si de resursele celorlalti, iar aceste lucruri il ajuta sa-si imbunatateasca relatiile cu ceilalti.
invata ca pot oricand sa lucreze cu propria persoana, sa se dezvolte, sa descopere lucruri valoroase despre sine si despre ceialti.
Cum se desfasoara sedintele?
Intalnirile au loc, de obicei, o data pe saptamana, timp de 2 sau 3 luni, in functie de varsta copiilor si de obiectivele propuse. Intr-un astfel de grup pot participa maxim 5 copii daca varsta lor este mai mica de 5 ani dar grupurile pot avea si mai multi participanti.
Desi nu participa la intalniri, parintii copiilor au un rol decisiv in dezvoltarea lor emotionala si in a-i invata sa comunice corect. La grup, copiii au ocazia sa vada un model de comunicare (de exemplu: cand m-ai lovit, m-a durut si as vrea, atunci cand vrei sa-mi spui ceva, sa folosesti cuvintele) insa ei au nevoie de aceste modele si in viata reala. Au nevoie de parinti care sa-si recunoasca si sa isi exprime emotiile intr-un mod in care sa nu-i raneasca pe ceilalti, care sa fie atenti la nevoile lor (de adulti), pentru ca proprii lor copii sa o faca.
Atelierele de dezvoltare personala care s-au “nascut” in Lumea lui Momo, ii ajuta pe copii sa recunoasca emotiile in ei insisi si in ceilalti, sa isi exprime emotiile si sa le gestioneze in mod corect. Iar parintilor le aratam cat este de important sa le fie alaturi copiilor nu numai atunci cand sunt cooperanti, ci si atunci cand plang, sunt furiosi sau speriati.